NFT-žverce v žaklju

Aktualno-politična novica
12. 4. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pozdravljeni v torkovem tehnološkem BritOFFu. V sklopu te rubrike ste že slišali za kriptovalute in kriptožetone, danes pa se bomo pozabavali še s kriptoravbarji.

Sky Mavis, razvijalec igre Axie Infinity, je prejšnji teden naznanil, da je napraskal 150 milijonov dolarjev tveganega kapitala, s katerim naj bi vsaj malo zakrpal luknjo kriptoropa, ki je konec marca opustošil račune njegovih igričarjev. O axijih smo že poročali, na kratko pa gre za NFT-žverce, podobne pokemonom, ki jih lastniki lahko virtualno plodijo med sabo in med njimi prirejajo boje, trgovanje z njimi pa poteka preko kriptovalut. Zaenkrat še neznani kriptoravbarji naj bi igričarjem tako odtujili kriptovaluti Ether in Tether v vrednosti več kot 400 milijonov dolarjev, preostalih 225 milijonov pa naj bi pripadalo razvijalcu, ki od vsake transakcije v igri pobere 4,25 odstotka provizije.

Sky Mavis je za beleženje transakcij z žvercami namreč že dve leti uporabljal lastno stransko verigo omrežja Ethereum, poimenovano Ronin. Stranske verige transakcije pohitrijo in pocenijo, a to gre velikokrat na račun zmanjšane varnosti. Znotraj verige Ronin je bilo za preverjanje pristnosti transakcij zadolženih samo devet vozlišč, kriptoravbarjem pa je uspelo prevzeti nadzor nad kar petimi in kriptovaluti Ether in Tether preusmeriti v lastne digitalne denarnice. Mimogrede, Tether je tako imenovana stabilna kriptovaluta, kjer naj bi en Tether dosegal približno vrednost enega dolarja. Sky Mavis je sicer potreboval kar šest dni, da je opazil nenavadno odtekanje kriptovalut, Ronin pa je posledično pod ključem in čaka na dolgotrajni varnostni pregled.

Prehajanje valut med glavnimi in stranskimi verigami omogočajo razne kriptomenjalnice, v primeru axijev je to menjalnica Binance, ki je razvijalcu Sky Mavis tudi pomagala pridobiti 150 milijonov dolarjev za pokrivanje ropa. Binance deluje namreč tudi kot sklad tveganega kapitala, ki ima v svoji funkciji dvoživke nedvomno precej interesa, da ohrani uspeh edine popularne videoigre, ki v celoti temelji na tehnologiji NFT in načelu »igraj, da zaslužiš«. Število igričarjev, ki se nahajajo večinoma v revnih državah, predvsem na Filipinih, sicer že nekaj mesecev upada. Še januarja je bilo rednih igričarjev skoraj tri milijone, danes pa število komaj presega dva milijona. Kriptomenjalnica Binance je zaradi svojega samovoljnega delovanja v postopku pred številnimi ameriškimi agencijami, v Veliki Britaniji pa brez izrecnega dovoljenja finančnega nadzornika sploh ne sme opraviti nobenega posla. Tiskovna agencija Reuters je januarja razkrila, da Binance praktično ne preverja morebitnega pranja denarja in informacij o svojem delovanju noče deliti s finančnimi nadzorniki.

Kriptokaravana pa gre zaenkrat dalje.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.