Nogometni Britoff

Aktualno-politična novica
19. 6. 2014 - 7.00
 / BritOFF

7.00

Luksemburški predstavniški dom je potrdil zakon, ki legalizira istospolne poroke. Izvoljenci ljudstva so bili v odločitvi za uveljavitev enakopravnosti istospolnih partnerskih skupnosti enotni, zakon je bil namreč sprejet z 56-imi glasovi za in štirimi proti. Ob tem je zanimivo, da so se vodilni pastirji katoliške Cerkve na čelu z nadškofom vzdržali javnih pozivov k zavrnitvi tega zakona.

Najglasnejšemu evroskeptiku onstran Rokavskega preliva Nigelu Faragu  je le uspelo ustanoviti parlamentarno skupino v Evropskem parlamentu. Poslanska skupina ohranja ime Evropa demokracije in svobode, sestavlja pa jo po novem 48 članov, večinoma iz britanske stranke UKIP in italijanskega Gibanja pet zvezd. Da se lahko poslanska skupina uradno ustanovi, potrebuje člane iz najmanj sedmih držav, česar pa ta evroskeptična združba evroposlancev do nedavnega še ni izpolnjevala. Za presenečenje je poskrbela Francozinja Joelle Bergeron, ki je v  naročje Faraga prebegnila iz svoje prvotne stranke Nacionalna fronta  in tako omogočila, da lahko poslanska skupina zadosti pogojem za sesanje denarja iz evropskih dojk.

Bivšega turškega predsednika Kenana Evrena in bivšega vodjo letalskih enot Tahsina Sahinkaja čaka dosmrtna zaporna kazen zaradi sodelovanja v turškem državnem udaru septembra leta 1980. Evren je bil general in vodja vojaškega prevzema oblasti, kasneje pa je prevzel položaj predsednika države. Obdobje vojaškega režima, ki se sledilo udaru je bilo zaznamovano z obsežnimi mučenji, izgoni in usmrtitvami turških državljanov. Glede na visoko starost obeh obtožencev lahko predvidevamo, da prestajanje kazni ne bo prav dolgo.

8.00

Iraški zunanji minister Hošjar Zebari (izg. Hošjár Zebári) je zaprosil Združene države Amerike za letalsko posredovanje nad oboroženimi pripadniki skupine Islamska država Irak in Levant. Takšna intervencija ameriške vojske naj bi po mnenju ministra oslabila samozavest upornikov, proti katerim pa iraške varnostne sile ostajajo nemočne. Ameriška administracija še ni podala jasnega odgovora, vendar naj bi informacijah nekaterih vladnih uradnikov že razmišljala o napadih z brezpilotnimi letali.

Kandidat za novega afganistanskega predsednika Abdulah Abudlah je zahteval prekinitev štetja glasov drugega kroga volitev, ker naj bi pri izvedbi glasovanja prišlo do masovne poneverbe glasovnic, pri tem pa naj bi sodelovala državna volilna komisija. Da volitve niso bile korektno izvedene, priča dejstvo, da je bi bilo smo zaradi prirejanja izidov odpuščenih 5.000 sodelavcev, policija pa naj bi prijela vodjo sekretariata volilne komisije pri prevozu konvoja vozil natovorjenih z neuporabljenimi glasovnicami. Po mnenju tabora zaskrbljenega predsedniškega kandidata naj bi se volitev udeležilo pet in ne sedem milijonov volivcev kot navaja komisija.

Španski kraljevi prestol bo  po novem grela nova zadnjica. Na mesto starega kralja Juan Carlosa se bo usedel njegov 46-letni sin Fillipe, ki bo danes slovesno prisegel pred svojimi plemenitim podložniki. Dogodek naj bi varovalo 7000 policistov, ob tem pa gre omeniti napovedane demonstracije s pozivi k referendumu za ljudsko odločanje o tem ali Španija sploh še potrebuje monarhijo.

V času norije svetovnega prvenstva pa ne gre nogometnih novic. Skupino ljubiteljev nogometa iz Čila je dejstvo, da so ostali brez kart, tako razjezilo, da so na silo vdrli v prostore medijskega centra na stadionu Maracana. Skupina kakšnih tridesetih navijačev si je hotela ogledati svojo domačo reprezentanco na tekmi proti Španiji, vendar so varnostniki za želje Čilencev ostali hladni in jih po hitrem postopku odstranili.

9.00

Libijske oblasti so obsodile ameriško vojaško operacijo, v kateri so aretirale moža, ki naj bi zasnoval smrtonosni napad na ameriško veleposlaništvo v Bengaziju leta 2012. Libija je označila intervencijo kot poseg v suverenost države in zahteva, da se temu nesrečnemu libijskem državljanu sodi na domačih tleh.

Potem ko je pred mesecem dni Evropska komisija podala pozitivno mnenje za vstop Litve v evrsko območje, naj bi danes finančni ministri držav članic dokončno potrdili dovoljenje za uvedbo evra kot državne valute v tej državi. S prvim januarjem prihodnje leto bi Litva tako postala devetnajsta država, ki je v svoje nedrje sprejela evrski denar.

Nemško raziskovalno podjetje je razkrilo, da naj bi priljubljeni generični mobilni telefon N-9500, ki je posnetek Samsungovega modela S4, vseboval že naloženo škodljivo programsko opremo, ki pošilja podatke uporabnika na skrite serverje na Kitajskem in blokira varnostne posodobitve operacijskega sistema Android. Zbiranje in prodaja osebnih podatkov naj bi bil način, da lahko prodaja teh telefon dosega nekajkrat nižjo ceno na evropskih in azijskih trgih.

Naj še ta Britoff zaključimo z novicami iz sveta nogometa. Nekdaj znameniti nemški nogometaš Franz Beckenbauer, drugače pa član izvršnega odbora FIFE je soočen z obtožbami prejemanja podkupnin za organizacijo svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju leta 2022. Beckenbauer naj bi se glede obtožb že zagovarjal, vendar ga na njegovo srečo preganja le etična komisija te nogometne zveze.

10.00

Albanska policija je v operaciji proti pridelovalcem marihuane zasegla več kot deset ton te droge. Napad se je zgodil v vasi Lazarat, ki leži kakšnih 200 kilometrov južno od glavnega mesta Tirane. Po ocenah naj bi tej mali vasici leto pridelali kar 900 ton prepovedane substance v vrednosti 4 in pol milijarde evrov. 800 pripadnikov albanske policije se je v napadu soočilo z močno oboroženim uporom, vendar naj bi po informacijah notranjega ministrstva z operacijami nadaljevali vse dokler vas ne bo pod popolnim nadzorom.

Brazilski tožilci so vložili tožbo zoper vodilno latinskoameriško gradbeno podjetje Odebrecht zaradi zaposlovanja 500 brazilskih delavcev v mizernih pogojih. Po mnenju tožilcev naj bi podjetje kršilo mednarodno  zakonodajo glede trgovanja z človeškim blagom, ko je za daljše obdobje preselilo večje število delavcev na ozemlje Angole, kjer podjetje vzdržuje tovarne biogoriva. Tam naj bi zaposleni brez pravnega statusa živeli v pogojih, ki pritečejo modernemu suženjstvu. Tožilstvo zahteva od podjetja plačilo kompenzacije za oškodovane delavce v višini 220 milijonov ameriških dolarjev in plačilo kazni v višini do 20 odstotkov letnih prihodkov.

Naj današnji Britoff zaključimo z novicami iz sveta naravoslovja. Skupina švicarskih in avstralskih znanstvenikov je objavila rezultate obširne raziskave opazovanja pajkov. Preseneča podatek, da naj bi bile med dieto osemnožcev pogosto tudi male ribe. Pajki, ki živijo na močvirnatih območjih imajo močnejše strupe,kar jim omogoča, da prežijo na plen, ki je večji in težji od njih samih. Ribolov med pajki naj bi bil precej razširjena dejavnost, morda pa vam uspe kakšnega ujeti na domačem ribniku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness