Od kod je privršal klobuk?

Aktualno-politična novica
25. 10. 2022 - 10.00
 / BritOFF

10.00

Pozdravljeni v BritOFFu, v katerem bomo izkoristili premor med volitvami in referendumi, zajahali metlo in se podali v lov za čarovnicami oziroma razkrivali morebitni izvor njihovega špičastega klobuka. 

Črni špičasti klobuk se še ne pojavi v »bibliji lovcev čarovnic«, Kladivu čarovnic, ki je prvič izšel leta 1487. Nasprotno, črni klobuk je pozni in geografsko omejeni dodatek k podobi čarovnice. Črni klobuk se na upodobitvah čarovnic pojavlja šele v 17. stoletju in še to zgolj v Angliji in Severni Ameriki. Svojo obliko dobi v modi tedanjega časa, v 17. stoletju so bili namreč črni, visoki klobuki s širokimi krajci vrhunec mode, in to večino stoletja. Zloveščo vsebino pa je klobuk sčasoma dobil prek povezave s kvekerji, ki so svoje prve skupnosti v Angliji vzpostavili sredi 17. stoletja. 

Kvekerska ločina protestantske cerkve je bila namreč neskladna z normami angleške družbe in anglikanske cerkve. Kralj Karel II. jih je označil za nekompatibilne z monarhijo, anglikanska cerkev pa za heretike. Če pustimo njihova verska nestrinjanja z anglikansko cerkvijo ob strani, so cerkvi škodili tudi finančno, saj so zavračali idejo plačevanja desetine. Angleška družba ni razumela kvekerjev in je proti njim sprožila kampanjo govoric, verbalnih in fizičnih napadov ter aretacij. 

Ker nestrpneži nimajo veliko domišljije oziroma radi reciklirajo svoje učinkovite napade na manjšine, so obtožbe čarovnic preslikali na kvekerske ženske. Kvekerice so tako kot čarovnice obtožili za ženske nenaravnega obnašanja, in sicer na podlagi tega, da so bile kvekerice pogosto duhovnice, kar je anglikanska cerkev dovolila šele konec 20. stoletja. Bile naj bi zelo neodvisne; Angležinja je kvekerico Ann Blaykling opisala z besedami »ona ni ženska, ona je moški«.

Kvekerje, še posebej ženske, je angleška javnost obtožila tudi spolnosti z živalmi, varanja in prostitucije. Navsezadnje so jih obtožili čarovništva: ustanovitelj angleških kvekerjev George Fox naj bi ljudi spreminjal v kvekerje z magijo, z dotikanjem čela. Podobi kvekerice in čarovnice sta se v satiričnih pamfletih in javni zavesti vse bolj stapljali v eno. 

V satiričnih pamfletih je bila kvekerica vedno prikazana v črni obleki, z belim predpasnikom in črnim klobukom. Za njo je stal hudič z roko na rami, pripisali pa so svarilo, da bi bilo za vse bolje, če bi kvekerica raje gospodinjila doma in ne pridigala s prižnice. Tak opis kvekerice jo je seveda primerjal s čarovnico, ne da bi bilo to besedo treba izreči. In ker so kvekerji črno obleko in klobuk obdržali še po tem, ko je ta šel iz mode drugod, je klobuk postal trdno povezan z njimi in sčasoma tudi s čarovnicami. Prva risba čarovnice s črnim špičastim klobukom je nastala leta 1720 v Zgodovini čarovnikov in čarovnic. Gre torej za prvo sliko, na kateri je ženska s črnim klobukom jasno označena za čarovnico. Tako je kvekerski klobuk pristal in ostal v upodobitvah čarovnic še dolgo po tem, ko so postale del fantazije in ne grmad. 

 

 

8:00

Rishi Sunak je po odstopu premierke Liz Truss postal novi britanski premier in vodja konservativcev. Formalni odstop in zadnjo avdienco pri kralju bo Liz Truss izvedla danes. Nekdanji finančni minister Rishi Sunak je bil edini kandidat za vodjo stranke, potem ko je tik pred rokom od kandidature odstopila nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt. Rishi Sunak je že včeraj pred novico, da je edini kandidat, prejel več kot polovično podporo poslancev konservativne stranke. 

Predstavniki držav članic so se strinjali z evropsko direktivo o poenotenju polnilnikov za vse prenosne elektronske naprave. Evropski parlament je direktivo pred tem že potrdil, torej je sedaj gotovo, da bodo najkasneje leta 2024 vsi polnilniki morali biti tipa USB-C, vse prenosne elektronske naprave pa imeti vhod za takšen polnilnik. Uredba bo veljala tudi za vse prenosne računalnike, a šele čez dobra 3 leta. Evropski svet računa, da bo uredba zmanjšala število elektronskih odpadkov, potrošniki pa naj bi letno prihranili do 250 milijonov evrov.

 

9:00

Srbska vlada je dobila dvanajst novih ministrov in ima šest mesecev po volitvah skorajda popolno ministrsko ekipo. Na mesto zunanjega ministra se vrača Ivica Dačić iz Vučićevih zavezniških socialistov. Notranji minister več ne bo Aleksandar Vulin, ki je nedavno strašil pred »ustaško« politiko Hrvaške. Najbolj odmevno pa iz vlade odhaja podpredsednica vlade ter ministrica za rudarstvo in energetiko Zorana Mihajlović, ki naj bi bila med bolj Zahodu naklonjenimi glasovi v vladi in je v preteklosti dejala, da se bo Srbija morala jasno opredeliti do podpore Rusiji. Na zadnji novinarski konferenci v vlogi ministrice je Zorana Mihajlović poskrbela še za obvezno mero šova z izjavo, da ni hotela biti zgolj kmet na šahovnici, to pa bi po njenem lahko bil razlog, da je morala oditi. Vlada je sicer dobila tudi novega ministra za obrambo. Na to funkcijo je bil povišan dosedanji župan Novega Sada.  

Svet Evropske unije je razširil pooblastila dveh agencij, pristojnih za zdravstveno preventivo. Po novem bo tako Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni ustanovil nove laboratorije po Uniji in novo skupino za ukrepanje ob izbruhih bolezni. ECDC je do sedaj lahko le izdajal priporočila za ravnanje. Evropski organ za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere oziroma Hera je prav tako dobil dodatna pooblastila. Hera sedaj lahko hitro kupuje in razporeja zdravila, za nakup katerih je prejela tudi dodatna sredstva. 

 

Foto: Creative Commons, Wikipedia,https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hannah_Trapnel,_a_Quaker_and_a_p...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.