Od komemoracij do manifestacij.

Aktualno-politična novica
27. 5. 2013 - 10.05
 / BritOFF

ob 7.05

Afriška Unija je v soboto obeleževala 50. obletnico ustanovitve. Praznovanja v etiopski prestolnici Adis Abeba so se udeležili večina afriških predsednikov držav in vlad, kakor tudi predstavniki številnih neafriških držav. Organizacijo so ravno v etiopski prestolnici 25. maja 1963 ustanovili etiopski cesar Haile Selassie in 31 drugih šefov afriških držav in vlad. Najpomembnejši cilj organizacije v 60. letih prejšnjega stoletja je bila odprava kolonializma, danes pa si unija prizadeva za večjo politično in gospodarsko enotnost svojih članic.

Na dan mladosti je bilo ustanovljeno tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, bolj znano kot haaško sodišče. Njegov začetek seže 20 let nazaj, torej  25. maja 1993 s soglasno sprejeto resolucijo kot odgovor na množične zločine v Bosni in Hercegovini in na Hrvaškem, ki sta bili še v vojni. Glede učinkovitosti in nepristranskosti sodišča v Haagu so sicer odprta številna vprašanja.

Na isti dan pa se je zgodila tudi protestna manifestacija v Mariboru. Štajerci so se pridružili globalnemu shodu March Against Monsanto, s katerim želijo organizatorji opozoriti na vplive gensko spremenjenih semen na celotno prehrambeno verigo. Protest je potekal na Trgu Svobode kjer so sodelujoči pripravili gverilske akcije sejanja semen in številne druge poučne delavnice. Shod proti Monsantu je hkrati potekal v 41 državah modrega planeta, tistega v Mariboru so podprle številne organizacije in gibanja, začenši z Ekocivilno iniciativo Slovenija.

ob 8.05

Evropska komisija bo po letu 2015, ko se iztečejo tako imenovani cilji tisočletja, v okviru razvojne pomoči poseben poudarek namenila ustvarjanju enakopravnejšega, dostopnejšega in kvalitetnejšega izobraževanja po vsem svetu. Cilj Bruslja je, da bi bila vsaj osnovna izobrazba do leta 2030 dostopna vsakemu otroku na planetu.

Nemiri v predmestjih Stockholma, kjer živijo večinoma priseljenci, so se nadaljevali tudi ob koncu tedna. Manifestacija gneva in besa se je tudi tokrat kazala predvsem na zažganih avtomobilih. Prvič od začetka izgredov pa se o le-teh poroča tudi iz drugih krajev. Omenjena so mesta Uppsalo, Örebro in Malmö.

V Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza Tita, se je na slovesnosti ob dnevu mladosti, ko so v nekdanji Jugoslaviji obeleževali Titov rojstni dan, zbralo več tisoč ljudi, po nekaterih navedbah celo 10.000. Na proslavi pred Titovo rojstno hišo so peli partizanske pesmi, pojedli klobaso ali dve, spili pivo ter nazdravili.

ob 9.05

V Kijevu se je zgodila prva parada ponosa v Ukrajini, ki se je je udeležilo okoli sto istospolno usmerjenih aktivistov. Sodišče v Kijevu je sicer pred dnevi parado prepovedalo, pojavljale se tudi številne grožnje z nasiljem, na ulicah pa je bilo veliko policistov. Parada je trajala okoli 20 minut, potekala pa je nedaleč od središča Kijeva. Udeleženci so nosili plakate, so jih pa organizatorji že vnaprej opozorili, naj ne prihajajo v provokativnih oblačilih. Pozvali so jih, naj pridejo v udobni obutvi, da bodo lahko v primeru napada ali neredov zbežali na varno.

Papež Frančišek je pred oltarjem Bazilike Svetega Petra v Rimu ponovno nastopil, kot rock zvezdnik. Ob pridigi je tokrat povedal da mora Cerkev pustiti vrata odprta tudi za grešnike in ne sme delovati kot carinik, bil kritičen do duhovnikov, ki ne želijo krstiti otrok, rojenih zunaj zakona in zaključil, navajamo: "Prepogosto smo nadzorniki vere, namesto da bi bili spodbujevalci."  

Ja, Frančišek je inovativen in bliže mladim Kristijanom kot pretekli Papeži. Zelo verjetno je, da so se tega zavedali vsi tisti kardinali, ki so ga izvolili. Ob rahlem padcu števila njihovih sledilcev so namreč morali na piadestal postaviti nekoga, ki ima podobno kot Bono, zelo rad zelena jabolka. Sicer pa saj veste, več ko nas bo – prej bomo na cilju.

ob 10.05

V švicarskem Bernu je na protestni techno paradi "Tanz Dich Frei" prišlo do spopadov med policijo in nekaterimi udeleženci parade. Pri tem je bilo ranjenih 21 pripadnikov varnostnih sil, policija pa je aretirala 61 ljudi. Vzrok za uporabo nasilnih prijemov s strani policije naj bi bili pripadniki levičarske skupine "Black Bloc." Le-ta je ob poskusu podrtja varnostno ograjo okoli zgradbe parlamenta naletela na solzivec, pendreke in vodni top. Levičarji se tokrat niso dali, policistom so odgovorili s steklenicami in pirotehničnimi izdelki. Spletni organizatorji parade "Tanz Dich Frei" so preko socialnega omrežja sporočili, da so protestniki delovali izključno v samoobrambi. Srečno.

Protestirali so tudi v Parizu. Tokrat desničarji. Okoli 150 tisoč se jih je zbralo  proti nedavno potrjenemu zakonu o porokah istospolnih. Protest je potekal pod okrepljenimi varnostnimi ukrepi, saj je obstajala bojazen, da bi lahko zaradi prisotnosti skrajno desnih nacionalistov prišlo do izgredov. Temu je tudi bilo tako, protest se je končal nasilno. Zakon o porokah istospolnih sicer podpira 72 odstotkov francoskih državljanov.

Aktivni so tudi v Laosu. V petletnem načrtu med letoma 2015 in 2020 si je omenjena država za cilj zadala doseči med 8,5 in devetodstotno rast. Visoka gospodarska rast naj bi bila realizirana s pomočjo 421 kilometrov dolge železniške proge, ki bi državo povezala s Kitajsko in Vietnamom. Laos, ki ima neuraden status najmanj razvite države na svetu proge še ni začel graditi so pa prepričani, da je to tisti vlak, ki jih bo popeljal onkraj neuglednega statusa.

 

                                                                                                                                            

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness