30. 9. 2018 – 12.11

Ovo mora da je ljubav

V Makedoniji danes poteka referendum o spremembi imena države, skladno z dogovorom z grško vlado.. Referendumsko vprašanje je zastavljeno v obliki: Ali ste za članstvo Makedonije v NATO in Evropsko unijo, s tem da se sprejme dogovor z Grčijo? Referendum je neobvezujoč, in le podeljuje mandat državljanov politikom in parlamentu, da dogovor z Grčijo uveljavi. Makedonski parlament je sicer dogovor dvakrat sprejel z identično večino poslancev - dvakrat so ga bili prisiljeni izvesti zaradi veta makedonskega predsednika, Gjorgjeta Ivanova, ki ostaja zvest prejšnji vladi VMRO-DPMNE.

Ameriški predsednik Donald Trump je na zboru svojih podpornikov v Zahodni Virginiji izpovedal ljubezen severnokorejskemu predsedniku Kim Jong Unu. Trumpa in Kim Jong Una je zbližala skupna vizija denuklearizacije korejskega polotoka, naklonjenost pa sta si izkazovala prek pisem. Trump je na shodu povedal, da sta se v dopisovanju pogosto grobo sporekla, vendar so bila pisma kljub temu izredno lepa. Voditelja sta se prvič sestala v Singapurju junija letos, Trumpova administracija pa trenutno načrtuje še drugo srečanje.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un pa prijateljuje tudi na korejskem polotoku. Južnokorejskemu predsedniku Mun Jae Inu je poslal par avtohtonih severnokorejskih lovskih psov. Predaja psov se je skupaj z nekaj kilogrami domače pasje hrane zgodila v mejni vasi Panmunjom znotraj demilitariziranega območja med Severno in Južno Korejo. Nedavno sta se predsednika obeh Korej že tretjič sestala na severni strani meje, kjer sta odprla urad za zvezo in s tem trajni kanal za komunikacijo med državama. 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.