Palica za kadilca

Aktualno-politična novica
1. 2. 2017 - 10.05
 / BritOFF

Še včeraj, na dan brez cigarete, so vas le prigovarjali k opustitvi kajenja, danes vas k temu silijo s prvim od dveh letošnjih povišanj trošarin na tobačne izdelke; za cigarete ta znaša 10 centov. Na ministrstvu za finance z letošnjimi povišanji trošarin pričakujejo, da bo v državni proračun prikapljalo za dobrih 11 milijonov evrov več denarja, na ministrstvu za zdravje pa se nadejajo množičnejše opustitve razvade.  

Opustitev nasilja kot sredstva razreševanja sporov, kjub številnim poskusom, v Južnem Sudanu ostaja neuspešno. Drugo največje mesto v državi, Malakal, naj bi bilo povsem zapuščeno po tednu bojev med uporniki in državnimi silami, zavoljo pridobitve oziroma ohranjanja nadzora nad z nafto bogato regijo Zgornjega Nila. Po nekajletnih spopadih je v državi približno 3 milijonov ljudi razseljenih.

Francoskima predsedniškima kandidatoma na desnem krilu organi pregona povzročajo nevšečnosti. Celo tako velike, da vrh konzervativne desne republikanske stranke razmišlja o “planu B” in zamenjavi kandidata Francoisa Fillona. Njegova soproga naj bi prejemala neupravičena sredstva kot njegova asistentka v parlamentu, o čemer je policija že odprla preiskavo. Po drugi strani je prvakinja Nacionalne fronte Marine le Pen ob polovico svoje poslanske plače v Evropskem parlamentu saj je zaposlovala asistentko, ki ni delovala v Bruslju oziroma Strasbourghu temveč v Parizu skrbela za dobrobit nacionalne stranke. Le Pen 300 tisoč evrov za asistentko ni povrnila do roka, zato se je parlament odločil razpoloviti njeno plačo.

 

10.05

Pravkar prebujenim dobro jutro, vsem preostalim pa lep pozdrav v “Že videnem, že slišanem BritOffu”, v katerem z recikliranjem starih vesti osvetljujemo aktualne.

Svetlobna hitrost je nekaj kar ponovno beli glave fizikov in podira ustaljene predstave, Einstainove predstave, o stvarstvu. Že nekaj let se vrstijo poizkusi, ki dokazujejo, da svetlobna hitrost ni konstantna ampak variabilna, kar pa so dokazovali že pred stoletjem, pa razen Jugoslovana, ugotovitev nihče ni jemal pretirano resno.

V Jugoslovanu, na suhi 2. Junij, 1931. leta:

“Svetloba se širi vedno bolj počasi”

Sloveči fizik Gheury de Bray je trdil že pred leti, da hitrost svetlobe pojema od leta do leta. Tej njegovi trditvi učenjaki sprva niso hoteli verjeti. Danes pa prihaja mož na dan z novimi dokazi za resničnost svoje trditve.

Samoposebi sicer stvar ni tako važna, ker je ljudem pač vseeno, če se širi svetloba s hitrostjo 300.000 kilometrov na sekundo ali pa nekaj metrov manj ali pa več. Vendar je pa stvar le nekoliko zanimiva.

Prvi, ki je računal hitrost svetlobe, je bil Danec Olaf Romer. Ta je izračunal, da se širi svetloba s hitrostjo 300.000 kilometrov na uro. Drugi učenjaki so našli zopet nove metode za določitev svetlobne hitrosti, vsi rezultata pa so se do malega vjemali.

Pri vseh računih pa je bilo zanimivo to, da je vsak rezultat bil toliko manjši, kolikor je bil novejšega datuma. Razlike sicer niso bile velike — komaj po nekaj sto metrov na sekundo — vendar pa govori tudi ta okolnost za to, da hitrost svetlobe polagoma pada.”

Prizemljimo se. Na predhodni strani v Jugoslovanu poročajo o problemu, ki je lani vplival na izzid Brexita, marsikateremu za srečo drugega neubčitljivemu posamezniku, pa še danes krati spanec:

“V Berlinu živi mnogo inozemcev — skoro 3 odstotke vsega berlinskega prebivalstva jih je. Od teh treh odstotkov tujcev pa sta dva odstotka navezana na razne podpore iz javnih sredstev. V preteklem proračunskem letu je mestna občina berlinska podpirala 2660 inozemcev, med temi 562 mladoletnikov, in je izdala za podpore 776.000 zlatih mark. Za tujce pa, ki še niso dolgo v Berlinu, pa so brezposelni, občina sicer tudi skrbi, prizadeva si pa, da jih čimprej spravi v njihove domovinske občine.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness