Perutninski ravnatelji

Aktualno-politična novica
14. 5. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Imenovanju ravnateljev v treh srednjih šolah Šolskega centra Ptuj se zaradi pritožb dijakov, učiteljskega zbora in staršev zapleta na več nivojih. Največje težave ima Srednja strojna šola Ptuj, kjer dijaki, starši in učitelji izražajo močno podporo dosedanjemu ravnatelju Bojanu Lampretu. Kljub temu je zavod sveta šole na izjemoma tajnem glasovanju izvolil Anjo Jesenek Grašič. Učiteljski zbor in učenci so zaradi tega napovedali protest, ki ga sicer niso izvedli, ampak so zgodbo o zatiranju mikrodemokracije posredovali medijem.

Kot kaže pa bo Šolski center moral ponoviti razpise za ravnatelje ponoviti, saj niso bili izvedeni v skladu z zakonodajo. Razpis za delovno mesto je bil namreč objavljen zgolj na Zavodu za zaposlovanje RS in na šolski spletni strani, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa zahteva časopisno objavo. Do napake je bojda prišlo zaradi nizke finančne zmogljivosti šolskega centra in nepravilnega pravnega mnenja, ki mu je vodstvo centra zaupalo.

Vodstvo Šolskega centra Ptuj se trenutno ne ukvarja le z povolilnimi zagatami, temveč tudi s kazensko ovadbo. Mihael Pustavrh, sicer neznanec za Ptujsko javnost, je na Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport poslal pismo, v katerem razkriva politično kadrovanje in osebno okoriščanje na šolah. Pismu je dodal osemdeset strani dolg dokument z navedbo vseh kaznivih dejanj, ki so se v preteklosti zgodila na šolskem centru. Velik del obrazložitve se nanaša na sporno pogodbo med šolskim centrom in Perutnino Ptuj. Mesno predelovalna družba je namreč v zameno za investicijo v šolsko infrastrukturo dobila dvajsetletno pogodbo za pripravljanje dijaške in učiteljske prehrane. Ministrstvo je pismo že posredovala policiji, ki je danes pričela s preiskovalnim postopkom.  

 

0805

Po skoraj dveh tednih proste uporabe je oblast na Šrilanki ponovno blokirala dostop do največjih družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram, WhatsAPP in YouTube. Hkrati je razširila veljavo policijske ure od devetih zvečer do štirih zjutraj, ki tako ne bo veljala le v severozahodnem delu, temveč po celotni državi. Nasilje do muslimanov se je v tej otoški državi v Indijskem oceanu stopnjevalo vse od velikonočnega napada na tri cerkve in tri hotele, kjer je umrlo več kot dvesto ljudi, večinoma krščanskih vernikov. Pretekli konec tedna je nasilje še okrepila sporna objava naključnega muslimanskega trgovca na spletni platformi Facebook, ki so jo krščanski napadalci razumeli kot grožnjo. Policijska ura in blokada družbenih omrežij sta sicer začasna ukrepa, a kritiki opozarjajo, da to onemogoča komunikacijo med žrtvami napadov in sorodniki.

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je Enzu Moaveru Milanesiju, italijanskemu ministru z enako vlogo, predlagal vzpostavitev skupnih policijskih patrulj na slovenski zahodni meji. Cerar bi s tem rad kriminalcem pokazal, da misli resno, sploh po nedavnih dogodkih povezanih z migranti in belokranjskim upokojencem. Hkrati naj bi mednarodne policijske patrulje na meji zagotavljale še naprej odprte meje v schengenskem prostoru, čeprav to zveni nekoliko kontradiktorno. Milanesi se je s predlogom strinjal, tako da bosta zunanja ministra o tem obvestila notranja ministra držav, čez nekaj dni pa bosta o skupnih patruljah na zahodni meji razpravljala še generalna direktorja policij.

Medtem ko se Italija in Slovenija policijsko povezujeta, pa na naši severni meji Avstrija še za pol leta podaljšuje nadzor na mejnih prehodih. Kljub temu, da Slovenija in ostale države schengenske skupine, ki se jim godi krivica nadzora na notranjih mejah carinske skupnosti, protestirajo, Avstrija ohranja nadzor na vseh svojih mejah, z njo pa še šest ostalih držav.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness