Polonija BritOFF

Aktualno-politična novica
7. 11. 2013 - 10.05
 / BritOFF

Sedma

Švicarski forenziki so pri preiskavi novih vzorcev posmrtnih ostankov nekdanjega palestinskega voditelja Jaserja Arafata v njih odkrili osemnajstkrat višjo vrednost polonija, kot je to običajno, kar po navedbah arabske televizije Al Džazira jasno kaže na Arafatovo zastrupitev. Da izsledki švicarskih izvedencev razkrivajo zločin, je ugotovitve komentirala tudi Arafotva vdova Suha in ob tem dodala, da gre za resničen zločin. Jaser Arafat je sicer umrl novembra 2004 v starosti 75 let, potem ko je mesec prej hudo zbolel. V tem času niso odkrili vzroka njegove bolezni, so se pa kasneje po njegovi smrti pojavile obtožbe o njegovem umoru, zato so Arafatovo truplo leta 2012 izkopali, vzorce za analizo pa so, poleg švicarskih forenzikov, vzeli še francoski in ruski.

Generalni direktor Organizacije za prepoved kemičnega orožja Ahmet Üzümcü se je v pogovorih s sirsko delegacijo o uničenju okoli 1.000 ton sirskega kemičnega orožja zavzel, da ga uničijo izven Sirije. Po ocenah organizacije je to najustreznejša možnost glede na sirski notranji konflikt, ki še vedno traja in mu zaenkrat ni videti konca. Sirski vladni režim je sicer na uničenje lastnega kemičnega arzenala pristal po napadu s kemičnim orožjem na obrobju prestolnice Damask, za katerega je Zahod obtožil režim predsednika Bašarja al Asada in mu zagrozil z vojaškim posredovanjem. Natančni časovni načrt uničenja sirskih kemičnih zalog naj bi izvršni odbor Organizacije za prepoved kemičnega orožja sprejel 15. novembra. 

Barcelona je v najzanimivejšem srečanju sredinih tekem 4. kroga nogometne lige prvakov pred domačimi gledalci s 3:1 premagala Milan. Na srečanju je z dvema zadetkom blestel Argentinec Lionel Messi. S tretjo zmago si je moštvo s katalonske prestolnice že zagotovilo pot med 16 najboljših, Milan pa do konca rednega dela skupine H čaka še trd boj z Ajaxom in Celticom.

 

Osma

Britanski časnik The Independent, ki je v preteklih dneh razkril ameriško vohunjenje v nemškem Berlinu, poroča o ameriških vohunskih gnezdih, ki naj bi bila nameščena v številnih evropskih prestolnicah. Združene države Amerike naj bi imele vohunska gnezda, ki so najpogosteje locirana kar na strehah ameriških veleposlaništev, razporejene v vseh pomembnejših evropskih glavnih mestih od Tbilisija do Ženeve, med drugim tudi v vseh prestolnicah slovenskih sosednjih držav, v Zagrebu, na Dunaju, v Budimpešti in tudi v Rimu. Ljubljane na Independentovem seznamu ameriških vohunskih gnezd v Evropi in srednji Aziji ni.  

Srbski premier Ivica Dačič je ob robu neposrednega dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem Bruslja, ki je tokrat minil v znamenju razveljavitve lokalnih volitev v Kosovski Mitrovici na Kosovu, Srbe s severa Kosova pozval, naj se udeležijo ponovljenih volitev. Nedeljsko glasovanje je bilo zaradi incidentov v Kosovski Mitrovici razveljavljeno, s ponovnimi volitvami pa je po Dačićevem mnenju na kocki legitimna in legalna srbska oblast na severu Kosova, kakor tudi napredek države na poti v Evropsko unijo, zato je srbski premier rojake na Kosovu pozval k razumnosti. Dačić in njegov kosovski kolega Hašim Tači sta sicer lokalne volitve na nivoju celotnega Kosova označila kot uspešne.

Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je po večurni razpravi brez glasu proti podprl vladni predlog sprememb socialne reforme. Po besedah resorne ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak so predlagane spremembe le prvi, najnujnejši korak k prenovi socialne zakonodaje, v prihodnjem letu pa ministrstvo pripravlja celovito prenovo politike na tem področju, ki naj bi šla v smeri poenostavitve postopkov pri uveljavljanju pravic. Parlamentarni odbor je podprl tudi vsa koalicijska dopolnila.

 

Deveta

Afriška veja uporniške skupine Al Kaida je prevzela odgovornost za umor francoskih novinarjev Ghislaine Dupont in Claude Verlone, ki so ju v soboto, po intervjuju s tiskovnim predstavnikom tuaregov, ustrelili v severovzhodnem malijskem mestu Kidal. Po navedbah Al Kaide islamskega Magreba sta umora novinarjev maščevanje francoskem ljudstvu za francosko vojaško posredovanje v Maliju v začetku leta. Umor novinarjev naj bi po navedbah afriške veje Al Kaide izvedla enota tuareškega poveljnika Abdelkrim Targuija, zoper katero so francoske in malijske varnostne  sile že okrepile iskanje.

Ameriški zunanji minister John Kerry je med obiskom v Izraelu ponovil ameriško načelno stališče glede izraelske gradnje naselbin na palestinskih območjih in jo označil za nesprejemljivo in nelegitimno. Kot je poudaril Kerry, se Palestinci z izraelsko gradnjo na svojih območjih niso nikoli strinjali, zato je njihova gradnja neutemeljena. Zadnji spor med Izraelom in Palestinci je sprožila nedavna napoved Izraela, da bo nadaljeval gradnjo več kot 3.700 stanovanj na palestinskemu ozemlju. Po navedbah izraelskih predstavnikov, naj bi bila gradnja dogovorjena s palestinsko stranjo, ki naj bi nanjo pristala v zameno za izpustitev 26 palestinskih zapornikov. Tovrstne navedbe so Palestinci ostro zanikali in celo dajali, da napoved novih gradenj ponovno ogroža komaj julija obnovljena pogajanja z Izraelom.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja nadaljujejo pogajanja o načinu izplačila tretje četrtine plačnih nesorazmerij za nazaj. Potem ko sta strani že v ponedeljek prišli blizu dogovora, tako na vladi kot sindikati pričakujejo, da bosta tokrat našli končno rešitev. Kot je znano je vlada v zadnjem predlogu nekoliko spremenila predvidene zakonske rešitve, sindikatom pa obljubila, da bo v primeru pristanka na izplačilo preostanka plačnih nesorazmerij v dveh obrokih, sama pristala na to, da upravičencem do izplačila končnega zneska premalo izplačanih plač tečejo zamudne obresti. 

 

Deseta

Predsedniške volitve v Tadžikistanu niso zmogle demokratičnega preboja in po več ko dveh desetletjih vladanja na čelu države potrdile dosedanjega predsednika Emomalija Rahmona. Rahmon, ki se je za predsedniški položaj tokrat potegoval v navidezni konkurenci petih kandidatov, je prejel plebiscitarnih 83 cela 6 odstotka glasov, s čimer je po navedbah tadžikistanskih režimskih medijev še nekoliko izboljšal rezultat izpred sedmih let. Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi bodo oceno volitev podali danes, sicer pa mednarodni opazovalci še nobenih volitev v Tadžikistanu niso ocenili kot demokratičnih.

Vlada bo na redni seji razpravljala o novem predlogu zakona o finančni upravi, ki med drugim predvideva združitev davčne in carinske uprave štiri mesece po sprejetju zakona. Vlada smiselnosti združitve uprav, do katere bi utegnilo priti že v prvih mesecih prihodnjega leta, pojasnjuje z ukinitvijo carinskega nadzora na državni meji s Hrvaško. Širitev Evropske unije in s tem povezanem spremembe pri pobiranju obveznih dajatev po mnenju vlade zahteva tudi širše organizacijske spremembe, združitev carinske in davčne uprave v novonastalo finančno pa bi po izračunih vlade davkoplačevalce stala slab milijon evrov.

Košarkarji Olimpije so v 4. krogu evropskega pokala v skupini C doživel še drugi poraz. Po zmagi nad špansko Valencio pretekli teden, so Ljubljančani tokrat izgubili v Nemčiji, kjer je bil domači Ulm boljši s 83:80. Z novim porazom so varovanci trenerja Aleša Pipana zdrknili s tretjega mesta, ki vodi v nadaljnje tekmovanje. 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness