Ponarejeni evri

Aktualno-politična novica
13. 1. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

V današanji ediciji organiziranemu kriminalu posvečenih BritOffov nadaljujemo v ponarejevalski maniri, s katero smo začeli pretekli teden. Spomnimo, pred sedmimi dnevi smo govorili o napovedani vložitvi obtožnice zoper 65 osumljencev, vključenih v ponarejanje vozniških dovoljenj, tokrat pa na vrsto prihaja ponarejen denar.

Italija, kot še vedno eno najbolj aktivnih kriminalnih območij v Evropi, v kriminalnem svetu vedno bolj prosperira tudi v falsificiranju bankovcev. To je potrdila akcija tamkajšnje policije, ki je v bližini Neaplja pretekli teden po večletni preiskavi odkrila provizorično ilegalno tiskarno za ponarejanje denarja, ki so jo ponarejevalci začasno postavili v za ta namen predelanem skladišču lokalnega komunalnega podjetja. Italijanski organi pregona so v preiskavi aretirali 5 oseb: brata, ki naj bi vodila celotno dejavnost in skrbela za distribucijo nepravega denarja, in trojico, ki je upravljala s posebnimi tiskarskimi stroji.

Skupina je v večini ponarejala bankovce v vrednosti 50 evrov. Ob policijski raciji se jih je v prostorih tiskarne nakopičilo več kot milijon. Ponarejevalci so falsificirane bankovce poskrili v prirejene dvodelne stene in pod tiskarniška tla, kjer so preiskovalci našli tudi pole posebnega papirja z vodnim žigom. Policija je ponarejeni denar zasegla in naivnim trgovcem tako seveda prihranila možnost, da bi se ta znašel v njihovih blagajnah. Distribucijska pot, po kateri sta brata, osumljena organizacije ilegalne dejavnosti, spravljala ponarejene bankovce v obtok, je še predmet preiskave.

Tokratni zaseg ponarejenega denarja v višini več kot 50 milijonov evrov je eden največjih v Italiji. Pred štirimi meseci je italijanska policija na severu Neaplja sicer aretirala moškega s ponarejenimi bankovci v višini 17 milijonov evrov, pred tem pa je v roke policije prav tako v Neaplju padlo za 556.000 evrov ponarejenih evrskih kovancev. Dvotonski ponaredek, toliko bi namreč tehtali pravi kovanci za 2 evra, naj bi prišel s Kitajske, policija pa ga je zasegla v tovornem kontejnerju na eni od ladij v neapeljski luki.

Vse to kaže, da se je v italijanskem, še posebej neapeljskem, kriminalnem miljeju močno zakoreninilo tudi ponarejanje denarja, kar je bila sicer dolgo časa domena balkanskih kriminalcev. Po ocenah preiskovalcev in strokovnjakov naj bi v svetovnem okviru 20 odstotkov ponarejenega denarja prihajalo iz Italije, eden vodilnih italijanskih preiskovalcev tovrstne kriminalne panoge Gerard Marinelli pa ocenjuje, da je kar polovica ponarejenih evrskih bankovcev natisnjenih na jugu Italije. Ob tem naj bi na tem območju obstajala celo tako imenovana neapeljska šola, kjer se nadebudni bodoči ponarejevalci lahko naučijo osnovnih veščin te dejavnosti.

Sedma

Mednarodna organizacija kriminalistične policije, krajše Interpol, je razpisala mednarodno tiralico za nekdanjim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem. Prošnjo za izdajo tiralice je na Interpol že marca lani naslovila takratna prehodna ukrajinska vlada, potem ko je po množičnih protestih Januković, ki ga v Ukrajini iščejo zaradi nezakonite pridobitve in poneverbe denarja, pobegnil v Rusijo. Kljub temu, da je 190 članic Interpola o tiralici avtomatsko obveščenih, je po mnenju strokovnjakov le malo verjetno, da bo Januković tudi zares aretiran in izročen Ukrajini.    

V Franciji se po napadih islamistov pretekli teden krepi nestrpnost do muslimanov. V šestih dneh, kolikor jih je minilo od napada na uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo, so v Franciji zabeležili več kot 50 napadov oziroma incidentov, uperjenih proti muslimanom. Med njimi je 21-krat prišlo do streljanja in metanja granat na islamske objekte, še pogostejši pa so napadi na mošeje in druge muslimanske verske objekte, ki se jih napadalci lotevajo tudi z ognjem. Na Korziki so nestrpneži pred vrata dvorane, ki jo muslimani uporabljajo kot molilnico, pred tradicionalno petkovo molitvijo odvrgli kadavre divjih prašičev.

Protiteroristična histerija, ki sledi pariškim napadom, ni prizanesla niti slovenskim oblastem. Čeprav je predsednik vlade Miro Cerar v intervjuju za nacionalko poudaril, da pristojni organi po dogodkih v Franciji v Sloveniji ne zaznavajo povečanega varnostnega tveganja, je za danes sklical srečanje Sveta za nacionalno varnost. Ta bo med drugim razpravljal tudi o morebitnih nadaljnjih potrebnih usmeritvah proti terorizmu, ki  so po Cerarjevem mnenju možni v okvirih obstoječe zakonodaje. Na srečanje, ki ga je sicer že pretekli teden napovedal podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je premier povabil tudi predsednika države Boruta Pahorja in predsednika državnega zbora Milana Brgleza.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness