Rekviem za cigarovce

Aktualno-politična novica
19. 12. 2017 - 10.05
 / BritOFF

8:05

Združene države Amerike so po pričakovanjih vložile veto na sprejem resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, ki bi Jeruzalemu vrnila nedorečen status. Palestinska vlada v Ramali je odgovorila, da bo zahtevala izredno zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Resolucija, ki jo je spisal Egipt, bi izničila ameriško priznanje Jeruzalema kot glavnega mesta države Izrael, podprlo pa jo je vseh preostalih štirinajst članic Varnostnega sveta. Ameriški predsednik Donald Trump je Jeruzalem kot glavno mesto Izraela priznal v začetku meseca. Ameriška predstavnica pri Združenih narodih Nikki Haley pa je zagotovila, da bi ZDA pod Trumpovo vladavino onemogočile tudi lani sprejeto obsodbo izraelskih naselbin na zasedenih ozemljih.

Afriški narodni kongres, vladajoča stranka v Republiki Južna Afrika, je izvolil novega voditelja Cyrilla Ramaphoso, sicer trenutnega podpredsednika države. Približno 5 tisoč delegatov je s skromno večino podprlo Ramaphosovo kandidaturo. Poraženka pa je ostala Nkosazana Dlamini-Zuma, bivša žena južnoafriškega predsednika Jacoba Zume. Ramaphoso, ki je ob vstopu na politično sceno leta 2012 obljubil boj proti korupciji, so močno podprli predvsem podjetniki in črnski pripadniki srednjega razreda. Dlamini-Zuma pa se je medtem soočala z očitki, da bi kot bodoča predsednica države ovirala preiskavo koruptivnih dejanj bivšega moža. Nove parlamentarne volitve so v Republiki Južna Afrika sicer napovedane za leto 2019.

Vsak na svojem bregu pa so ostali sindikati in Ministrstvo za javno upravo. Prekinjena so namreč kolektivna pogajanja glede odprave plačnih anomalij za javne uslužbence nad 26-im plačnim razredom, za kar je vlada ponudila zgolj 8,4 milijona evrov. Vlada je zatrdila, da bo poskušala doseči dogovor z vsakim od 28-ih sindikatov posebej, zveza 15-ih sindikatov pa je že napovedala stavko 24. januarja. Zataknilo se je predvsem pri morebitnem nadaljevanju varčevalnih ukrepov tudi v letu 2018, čemur sindikati ostro nasprotujejo, SVIZ pa je že pred  tem napovedal stavko v vzgoji in šolstvu 14. januarja.

10:05

Pozdravljeni v rednem torkovem britOFFU, kjer se, kot ponavadi, posvečamo temam na lokalni ravni. Tokrat se bomo odpravili na Ptuj, najstarejše slovensko mesto, ki je naseljeno že vse od pozne kamene dobe.

Ptujska mestna oblast je včeraj po burni razpravi vendarle odobrila proračun za leto 2018, ki znaša 32,4 milijonov evrov in predvideva zadolžitev občine še za okrogel milijon. Obenem je sprejela tudi sporni načrt prenove ptujske mestne tržnice, težek več kot 4 milijone evrov, ki mu nasprotuje okoli 4500 meščanov. Ti so pod vodstvom ptujskega režiserja Sama M. Strelca županu Miranu Senčarju dostavili podpise peticije proti poseku sedmih dreves vrste cigarovec, ki mestno tržnico krasijo že okoli 70 let.

Načrt prenove tržnice, ki ga je pripravila Ark Arhitektura Krušec iz Ljubljane, namreč predvideva posek večine cigarovcev in zasaditev drugih vrst dreves, od tega dva lipovca in deset gledicij. Ptujska mestna uprava je že septembra pojasnila, da bosta vsaj sedem metrov visoka lipovca namenjena zagotovljanju sence novemu gostinskemu lokalu na tržnici. Obenem pa je svojo odločitev za posek cigarovcev utemeljevala s študijo* strokovnim mnenjem, ki jo je naročila pri Matjažu Mastnaku Arboretumu Volčji Potok, dendrologu iz Arboretuma Volčji Potok avtor pa je Matjaž Mastnak. Študija javnosti ni dostopna, saj občina kot naročnik javne objave ni dovolila. Mastnak pa je zatrdil, da je preverjal zgolj ustreznost zasaditve novih dreves in ne stanja cigarovcev. Strelec je zato mestne svetnike pozval, naj podprejo naročilo poglobljenega arborističnega mnenja.

Župan Senčar medtem vztraja, da mestni svetniki na junijski seji niso imeli pripomb glede podrobnosti prenove tržnice in da so drevesa, starejša od 50 let, po mnenju stroke nevarna za okolico. Podpisniki peticije za ohranitev cigarovcev pa so izpostavili pretekle primere poseka zdravih dreves, kar je mestna oblast večinoma storila ravno v prid širjenju lokalov. Avgusta je občina tako posekala drevesa in grmovnice v Sončnem parku ob dominikanskem samostanu, da bi pridobila več prostora za gostinsko dejavnost na poletni veselici. Leta 2015 pa je bila posekana večina dreves na grajskem griču, ki je sicer pod pristojnostjo kulturnega ministrstva.

Poleg naravovarstvene, ki je najbolj razburila meščane, so mestni svetniki na včerajšnji seji razpravljali tudi o finančni plati prenove. Čeprav župan Senčar zatrjuje, da bosta 80 odstotkov vrednosti prenove zagotovila Evropski sklad za regionalni razvoj in Republika Slovenija, proračun za leto 2018 vseeno predvideva zadolžitev za milijon evrov. Toliko namreča znaša delež, ki ga mora prispevati občina sama.

Voditelj največje mestne opozicijske liste, Štefan Čelan, je od župana že septembra zahteval pojasnilo glede cene prenove, ki je po izboru projektanta Krušca narasla iz dveh milijonov in pol na več kot štiri. Lista je na seji zato tudi neuspešno predlagala dopolnilo, ki bi večino sredstev za prenovo tržnice preusmerilo v prenovo dominikanskega samostana in Stare steklarske delavnice.

Cigarovci tako ostajajo obsojeni na posek. Projektant Krušec je po pritisku javnosti sicer predvidel ohranitev dveh od sedmih dreves, a ptujska civilna iniciativa s tako rešitvijo seveda ni zadovoljna. Vsekakor pa so sedaj na potezi meščani.

 

*od avtorja strokovnega mnenja Matjaža Mastnaka smo prejeli popravek, ki se nanaša na 3 odstavek novice o prenovi ptujske mestne tržnice. Originalen zapis in popravek objavljamo spodaj:

"Obenem pa je svojo odločitev za posek cigarovcev utemeljevala s študijo(1), ki jo je naročila pri Matjažu Mastnaku (2), dendrologu iz Arboretuma Volčji Potok. Študija javnosti ni dostopna(3), saj občina kot naročnik javne objave ni dovolila (4). Mastnak pa je zatrdil, da je preverjal zgolj ustreznost zasaditve novih dreves in ne stanja cigarovcev (5)."

(1)Nisem pisal študije temveč Strokovno mnenje o katalpah na mestni tržnici v Ptuju.

(2)Občina ni mnenja naročila pri meni osebno temveč pri Arboretumu Volčji Potok.

(3)Jaz nisem mariborska arboristka Tanja Grmovšek in ne skrivam tistega, kar sem napisal.

(4)Prebral sem v časopisih, da je Občina Ptuj moje mnenje razdelila občinskih svetnikom, kar pomeni, da ni nobena tajnost. Vam ga pripenjam jaz.

(5)Popolnoma narobe. Nisem preverjal »ustreznosti zasaditve novih dreves« ampak stanje cigarovcev.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.