Romuni na ulicah: spet, še vedno. Britoff

Aktualno-politična novica
11. 8. 2018 - 13.00
 / BritOFF

Več deset tisoč protestnikov se je zbralo na ulicah romunskih mest in zahtevalo odstop vlade. V več kot leto dni trajajoči seriji protestov proti vladajoči socialdemokratski stranki PSD je policija posredovala z vodnimi topovi in solzivcem. Več sto ljudi je poiskalo medicinsko pomoč. Protestniki vladajoči stranki očitajo omejevanje boja proti korupciji. Predsednik PSD Liviu Dragnea je obsojen zaradi volilne prevare, obtožen je sodelovanja v več koruptivnih poslih, vlada pod vodstvom njegove stranke pa je večkrat skušala omiliti protikorupcijsko zakonodajo. Centristični predsednik Klaus Johannis je odziv policije označil kot pretiran in pozval notranje ministrstvo naj pojasni, zakaj je poseglo po tako represivnih ukrepih.

Turška lira je dosegla novo dno v primerjavi z ostalimi svetovnimi valutami. Padcu je botrovala predvsem napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel carine na uvoz aluminija in jekla iz Turčije. Turčija in ZDA sta trenutno v sporu glede ameriškega pastorja, ki so ga turške oblasti priprle zarad obtožb o terorizmu. Vrednost lire sicer zaradi skrbi investitorjev glede stabilnosti države in zmanjševanja turizma pada že dlje časa. Od začetka leta je proti dolarju izgubila skoraj 40 odstotkov vrednosti, samo v zadnjem dnevu pa dobrih deset odstotkov. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je državljane pozval, naj prihranke v tujih valutah zamenjajo v domačo in tako pripomorejo k "nacionalnemu boju".

Ruska vojaška policija vzpostavlja postojanke na robu Golanske planote v Siriji. Prva postojanka že stoji v mestu Quneitra, ruska vojska pa napoveduje vzpostavitev še nadaljnih sedmih postojank. Hkrati poudarja, da bodo te stale izven demilitariziranega območja pod nadzorom mirovnih sil Združenih narodov med Sirijo in območjem, ki ga okupira Izrael. Izrael je Golansko planoto okupiral leta 1967, leta 1981 pa je območje aneksiral. Združeni narodi aneksacije ne priznavajo, na okupirano območje pa je Izrael do sedaj naselil približno 20 tisoč naseljencev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.