Rop Božičkov

Aktualno-politična novica
23. 12. 2014 - 8.00
 / BritOFF

Osma 

Praznični december ne prizanaša niti organiziranemu kriminalu. Zanj v tem času ni odmora; kot je znano, pa prav splošna ljudska sproščenost, ki vlada v zadnjih dneh leta, kriminalcem nudi in nalaga nove podvige. Če jih uspešno izvedejo, je tudi darilo zanje - decembru primerno - večje. Da pa bi bilo kriminalno decembrsko samo-obdarovanje toliko bolj avtentično, nekateri kršilci zakonov to počnejo trenutku primerno, na primer božično odeti. Kot je to storila skupina roparjev, ki so oblečeni v Božičke lani pustošili po draguljarni v enem od albanskih šoping centrov; dvojico izmed njih pa so sedaj razkrinkali.

Kot so sporočili z vrha albanske policije, jim je preteklo sredo uspelo aretirati dva od prvotno sedmih članov tolpe, ki je med drugim odgovorna tudi za božični rop draguljarne v Tirani. Takrat je bila na delu četverica, ki je oblečena v Božičke vstopila v prodajalno z dragulji, zaposlene in obiskovalce zmedla z božičnim plesom in oponašanjem dobrih mož, v pravem trenutku pa so izpod prepoznavnih rdečih plaščev izvlekli do tedaj skrbno skrito orožje. Po navedbah očividcev naj bi bili roparski Božički oboroženi z avtomatskimi puškami tipa kalašnikov, kar pa so pravoverniki v decembrske dobre može kar težko verjeli, saj gre vendarle za orožje ruskega porekla. A naj gre za kalašnikova ali ameriški M16 - eden od roparjev naj bi z njegovim kopitom med ropom onesposobil draguljarja, preostala trojica pa je z dragocenostmi iz bleščečih vitrin hitela polniti velike malhe. V le nekaj sekundah so opravili in jo močno obteženi popihali iz trgovskega centra.

Združba roparjev je sicer po podatkih policije precej aktivna tudi v neprazničnem času. Po navedbah albanskih preiskovalnih organov imajo občasni Božički za sabo vsaj devet oboroženih ropov, tako v Albaniji kot tudi v Makedoniji in na Kosovu. Izvršili naj bi jih v letih 2013 in 2014. Za prvotno sedemčlansko tolpo sta nedavni aretaciji dvojice nov hud udarec, potem ko so julija izgubili enega od članov, ki je bil ustreljen med ropom v mestu Debar v Makedoniji.

Sledenje prazničnemu navdihu in ropanje v Božičkovi preobleki, ki so si ga privoščili albanski nasilni dolgoprstneži, seveda ne velja za kriminalno noviteto. Podobni dogodki so v decembrskih izdajah črnih kronik precej običajen pojav in imajo ne le Božičkovo, pač pa tudi zgodovinsko brado … Ta sega vsaj v leto 1927, ko je 23. decembra Marshall Ratliff odet v Božička skupaj s kompanjoni oskubil poslovalnico ameriške Prve narodne banke v mestu Cisco v Texasu in se v kriminalni kanon zapisal kot prvi in najbolj poznani roparski Božiček.

Sedma

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po telefonskih pogovorih s francoskim, nemškim in ruskim kolegom napovedal, da se bodo pogajanja s proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine nadaljevala v sredo in petek. Na pogajanjih v Minsku naj bi po napovedih Porošenka ponovno skušali okrepiti sicer že septembra sklenjeni sporazum o prekinitvi ognja, ki pa doslej ni vzdržal, saj se spopadi nadaljujejo. Da so pripravljeni na nov krog mirovnih pogovorov, so potrdili že tudi v upornih proruskih regijah Doneck in Lugansk.  

Evropska komisija je napovedala povečanje humanitarne pomoči Južnemu Sudanu za slabih 7,8 milijona evrov. Pomoč tej afriški državi, ki jo pesti huda humanitarna kriza, bo tako narasla na 117 milijonov evrov, s temi sredstvi pa naj bi Evropska unija prizadetim v Južnem Sudanu zagotovila zatočišče, vodo, boljše higienske razmere in zaščito. Zaradi porasta nasilja  v državi bo Evropska unija po napovedih komisije 2 milijona evrov namenila tudi Libiji.

Špansko sodišče je proti premierju regije Katalonija, Arturu Masu, sprožilo sodno preiskavo zaradi neupoštevanja sodne odredbe o zadržanju simboličnega referenduma o neodvisnosti Katalonije v začetku novembra. Tožilstvo Masu očita državljansko neposlušnost, malverzacije in zlorabo položaja, pri razpisu referenduma pa naj bi tudi poneveril javna sredstva. Katalonske oblasti so sicer, kot je znano, najprej želele izvesti uradni referendum, a ga je špansko ustavno sodišče zavrglo. Enako je ustavno sodišče ravnalo tudi v primeru simboličnega, neobvezujočega glasovanja, ki pa so ga katalonske oblasti kljub temu izvedle. Če pride do sodnega procesa in bo Mas spoznan za krivega, mu grozita večletna zaporna kazen in prepoved opravljanja javnih funkcij.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness