Ruski zdrav duh v zdravem telesu

Aktualno-politična novica
28. 3. 2014 - 10.10
 / BritOFF

sedma

V tem zgodnjem jutru se bomo najprej posvetili debatnemu krožku, imenovanem Združeni narodi. Komisariat za človekove pravice je dobil soglasje 41 držav članic in s tem mandat, da začne s preiskavo o zločinih na Šri Lanki, ki so se zgodili v obdobju pred koncem vojne maja leta 2009, ko je po 26 letih bojev z vlado padla še zadnja utrdba Tamilskih tigrov.

Generalna skupščina Združenih narodov je sprejela resolucijo, ki je referendum o priključitvi Krima k Rusiji razglasila za nelegalen. Od 193 držav članic, jih je v prid resoluciji glasovalo 100. V praksi gre sicer zgolj za nekakšen diplomatski opomin, saj resolucija ni pravno zavezujoča. Ta je bila sprejeta le par ur o tem, ko je Julija Timošenko na tiskovni konferenci v Kijevu raglasila, da bo na majskih volitvah ponovno kandidirala za predsednico Ukrajine.

Na Filipinih sta po 17 letih bojev in pogajanj mirovni sporazum podpisali vlada in največja muslimanska uporniška skupina Islamska osvobodilna fronta Moro. Področje Bangsamoro, od koder izhaja uporniška skupina MILF bo tako dobilo svojo avtonomno vlado. Iz mirovnega sporazuma pa sta izvzeti dve, na istem območju še aktivni uporniški skupini, Nacionalna osvobodilna fronta Moro in Bangsamorski islamski borci za svobodo. Obe zahtevata neodvisno državo.

osma

V Turčiji se oblasti na vse pretege bojujejo proti spletnim platformam, ki omogočajo širjenje informacij, ki v očeh vlade veljajo za občutljive. Po začasni blokadi Twittra, je turška vlada po tem, ko je v javnost pricurljal posnetek sestanka, na katerem se visoki vladni uradniki in vojska pogovarjajo o možnih scenarijih posredovanja v Siriji, blokirala dostop do spletne strani YouTube. Turški minister za zunanje zadeve je to najnovejše razkritje razglasil za špijonažo proti nacionalni varnosti države.

Pri Facebooku so se odločili, da mora biti dostop do interneta mogoč povsod po svetu. Skupaj s podjetjem Conncetivity Lab so namreč začeli razvijati tehnologijo, ki bo s pomočjo satelitov,  brezpilotnih letal ter letal, ki se napajajo s sončno energijo, omogočala dostop do interneta iz zraka.

Z namenom, da bi izboljšal telesno pripravljenost in s tem duh svojih državljanov, je ruski predsednik Vladimir Putin podpisal dekret, ki bo v državi od septembra naprej ponovno obudil vadbeni program iz obdobja Stalina, imenovan ''Pripravljeni na delo in obrambo''. Gre za mešanico telovadbe, zdrave prehrane in patriotizma. Po Putinovih besedah naj bi poleg boljšega počutja Rusov, program predstavljal hommage nacionalnim zgodovinskim tradicijam. Ruski predsednik je s svojim telovadnim totalitarizmom sicer začel že leta 2008, ko je izdal DVD z naslovom ''Učimo se judo z Vladimirjem Putinom''.

deveta

Salvadorska glavna opozicijska stranka Arena je po tem, ko je na ustavnem sodišču izgubila več pritožb na rezultate predsedniških volitev, priznala poraz.  Sanchez Ceren, nekdanji vodja upornikov je na volitvah svojega nasprotnika Normana Quijano premagal za 0.22 odstotne točke.

Evropska vesoljska agencija je objavila seznam osmih lokacij, na katerih bi januarja 2019 tristokilogramsko vozilo ExoMars Rover iskalo znake življenja na Marsu. Na rdečem planetu bo vozilo raziskovalo vsaj 7 mesecev in bo lahko vrtalo v površino planeta tudi do 2 metra globoko. Delovna skupina, ki ravno sestankuje v Madridu, bo seznam lokacij predvidoma do junija letos zožala na štiri. Do takrat se pričakuje intenzivno preučevanje  novih fotografij z visoko ločljivostjo in mineraloškimi podatkov, pridobljenih prek satelitov v orbiti Marsa. Končna odločitev o izboru lokacij bo objavljena leta 2017.

deseta

Obsojanje homoseksualnosti zavoljo večje politične popularnosti je stalna praksa v mnogih afriških državah. Klubu gospodov z dramatičnimi izjavami se je tokrat pridružil Aden Duale, predsednik kenijske vladajoče stranke Jubilejna koalicija. Med razpravo v parlamentu je namreč homoseksulanost izenačil s terorizmom somalijske milice Al-Shabab.

Amnesty International je malo zatem, ko je egipčansko sodišče na smrt obsodilo 529 podpornikov Muslimanske bratovščine izdalo poročilo o številu zaporniških usmrtitev po svetu. V primerjavi z letom 2012 je število usmrtitev v letu 2013 naraslo za 13 odstotkov. Poročilo navaja, da naj bi ob koncu prejšnjega leta na smrtno obsodbo po svetu čakalo vsaj 230.000 ljudi, v 57 državah pa je bilo na smrt obsojenih 1925 ljudi.

Končajmo z novim dognanjem znanstvenikov o tem, da se avtizem pojavi že v maternici. Raziskave so namreč pokazale, da lahko neenotne spremembe v razvoju delov možganov, v katerih se razvijajo družbena in čustvena komunikacija ter jeziki, še pred rojstvom povzročijo simptome motenj avtističnega spektra. Študija vzbuja upanje, da bo boljše razumevanje možganov izboljšalo življenje otrok in odraslih z avtizmom, ki ima lahko velik in uničujoč vpliv.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness