SIS za ceste

Aktualno-politična novica
5. 6. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate ljubljanski BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. Če ste se kdaj pripeljali do Radia Študent v Rožni dolini, je precej verjetno, da ste šli prek Tržaške ceste ali po njej. Ta cesta, ki - kot nakazuje ime - vodi do morja, je že od začetka Ljubljane kot mesta ena ključnih mestnih vpadnic, s tem tednom pa je dočakala začetek obnove.

Obnova se je začela z deli na pločniku od Trga mladinskih delovnih brigad do križišča z Langusovo ulico, sčasoma pa bo prišla na vrsto celotna cesta, vse do parkirišča na Dolgem mostu. Na Mestni občini Ljubljana obljubljajo, da bo 3,5-milijonski projekt poskrbel za večjo varnost pešcev in kolesarjev, tako da se končno obeta ureditev resnično neposrečene kolesarske trase, ki jo pozna vsak prebivalec Viča. Na občini prav tako obljubljajo ohranitev obstoječih dreves in še dodatno ozelenitev. 

Med obnovo same ceste se bodo verjetno pojavljali tudi zastoji, a ti so v zgodovini Tržaške stalnica. Kot navaja spletni portal Kamra, je imela Tržaška pred ureditvijo v štiripasovnico en makadamski pas za kmečka vozila, en s kockami tlakovan pas in en asfaltni pas. Do 1985 so Tržaško cesto razširili v štiripasovnico in na njenem začetku dogradili moderno semaforizirano križišče z Aškerčevo in Tivolsko - zdaj Bleiweisovo - cesto.

O napovedani izvedbi zadnje obnove lahko beremo v glasilu Občinske konference Socialistične zveze delovnega ljudstva Vič-Rudnik Naša komuna z dne 24. februarja 1981. Citiramo: “Nova Tržaška bo štiripasovnica, ki pa ne bo imela v sredini zelenice, vozni pasovi pa bodo široki 3,25 metra. Uredili bodo seve-da  steze za kolesarje   in  pločnike,  kjer bo to mogoče pa bodo to celo  »odrezali« od ceste z zelenico. Cesto načrtujejo za hitrost 60  kilometrov na uro.”

Takratni strošek modernizacije so si razdelili republiška  skupnost  za  ceste,  skupnost  za  ceste  mesta Ljubljane in občina  Ljubljana Vič-Rudnik. Tokrat si MOL račun deli s Kohezijskim skladom, nekaj malega pa prispeva tudi država sama.

 

0805

Ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom glavnega hojskača na Slovenskem je odpravilo odločbo mariborske upravne enote, ki je dvakrat prepovedala koncert hrvaškega neoustaškega rock glasbenika Marka Perkovića - Thompsona. Organizator koncerta Milan Trol, ki je predhodno grozil s tožbo zaradi izpada dohodka, ima zdaj tri dni časa, da sporoči nov termin za festival črnosrajčnikov.

Vseh sedem članov stalnega posvetovalnega odbora za podnebno politiko pri predsedniku republike Borutu Pahorju je odstopilo, kot razlog za to potezo pa je geograf Dušan Plut navedel neodzivnost predsednika pri - za okolje očitno škodljivih - zakonodajnih rešitvah aktualne vlade. 

Predstavniki moštev severnoameriške profesionalne moške košarkarske lige NBA so prepričljivo podprli predlog komisarja Adama Silverja o organizaciji zaključnega turnirja, ki bo predvidoma potekal od 31. julija dalje znotraj kompleksa Disney Worlda v Orlandu. Na Florido bo vabljeno 22 ekip, ki se bodo pred praznimi tribunami in v izolaciji pred zunanjim svetom spopadle za titulo prvaka.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.