28. 1. 2017 – 8.00

Splavljeni Britoff

Turčija se je odzvala na včerajšnji sodbo grškega vrhovnega sodišča, ki prepoveduje izročitev osmih turških vojaških častnikov obtoženih sodelovanja v poskusu lanskega državnega udara. Sodišče je svojo potezo utemeljilo z možnostjo, da bi bili častniki deležni nepravičnega sojenja v domovini. Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je oznanil, da odločitev sodišča smatra za politično in da Turčija išče primeren odziv, ki bi lahko vključeval tudi prekinitev dogovora o izročanju migrantov, ki ga je v lanskem letu sklenila z Evropsko unijo.

Spodnji dom ruskega parlamenta je odobril načrt znižanja kazni za nasilje v družini navkljub ostrim kritikam aktivistov. Trenutno je nasilje nad družinskim članom, ki ne povzroči resnejših fizičnih poškodb, lahko obsojeno na do dve leti zapora, po novem pa bi bilo nasilje, ki ni rezultiralo v hujših fizičnih poškodbah in v kolikor ga je obtoženi zagrešil prvič, le še prekršek. Poslanci so svojo potezo utemeljili s tezo, da država nima pravice posegati v družinsko življenje. Predlagatelji se pri predlagani spremembi opirajo tudi na argument, da je kazen v primeru lažjega fizičnega nasilja nad družinskim članom lahko višja kot bi lahko bila v primeru, če oseba udari neznanca. Sodeč po državnih statistikah je bilo v letu 2015 zabeleženih skoraj 50 tisoč zločinov, vezanih na nasilje v družini. Zakon mora potrditi še zgornji dom parlamenta in predsednik.

V Washintonu se je zbralo več tisoč nasprotnikov splava na tradicionalnem shodu znaninim pod imenom Shod za življenje. Leta 1973 je ameriško vrhovno sodišče priznalo žensko pravico do splava v vseh združenih državah. Tako je včeraj potekal 44. zaporedni protestni shod, kjer je s svojim govorom nastopil podpredsednik Združenih držav Mike Pence. Ta je v imenu predsednika Donalda Trumpa izpostavil, da ta nasprotuje splavu in da bo za vrhovnega sodnika določil nekoga, ki deli to mišljenje. V začetku tedna pa je ameriški predsednik prekinil financiranje mednarodnih organizacij, ki izvajajo splav ali s tem povezana svetovanja.  

Dodaj komentar

Komentiraj