Ta je pa lovska!

Aktualno-politična novica
1. 12. 2022 - 10.00
 / BritOFF

10:00

Pozdravljeni v četrtkovem lokalnem BritOFFU, kjer vas seznanjamo s prenekaterimi lokalnimi čudaštvi in prigodami.

Lovska družina Plešivica-Žužemberk se že enajst let ne bori samo z medvedi, merjasci in srnami, pač pa tudi z Inšpektoratom skupne občinske uprave občin Dolenjske Toplice, Mirna Peč in Žužemberk. Ta jim je v tem času spisal za najmanj 2200 evrov kazni, ker sedež lovskega društva v centru Žužemberka ni priključen na kanalizacijo. Gre sicer za eno od največjih lovskih družin v državi, saj upravlja kar 9 tisoč hektarjev lovnih površin.

Fekalne tegobe lovcev so se pričele že davnega leta 2010, ko je občina Žužemberk urejala javno kanalizacijsko omrežje. Sedež lovskega društva je obenem tudi dom tedanjega predsednika društva Franca Jarca, ki poslopja, domnevno zaradi rivalstva s takratnim županom Francem Škufco, na noben način ni hotel priključiti na kanalizacijsko omrežje, ampak je raje plačeval kazni inšpektorata. Seveda iz lovske malhe, kar je močno razburilo članstvo, ki s temi globami sploh ni bilo seznanjeno. Predsednik Jarc očitno ni ravno privrženec transparentnosti, saj naj bi zoper dva dolgoletna člana, Veka Kaplana in Srečka Gliho, ker sta, kot trdita sama, preveč vneto zahtevala vpogled v finance društva, uvedel kar disciplinski postopek. Oba sta morala zaradi izključitve iz društva pravico poiskati celo na sodišču. Jarc je sicer trdil, da naj bi zgolj huje kršila društvena pravila. A občni zbori so zamujali, na nedeljsko jago pa naj bi jih namesto običajnih 80 lovcev in lovk primahalo zgolj osem. Celo 70. obletnico društva je leta 2016 pred zaklenjeno lovsko kočo Komanca proslavila samo ena četrtina članov, pa še ta si je morala pri razsvetljavi pomagati z agregatom. Društvo je do leta 2019, ko se je iztekel mandat Jarcu, izgubilo tri pritožbe na upravnem sodišču, grozil mu je celo bankrot.

A takrat je društvu na pomoč priskočil kar novi župan Žužemberka Jože Papež. V imenu občine je namreč spisal izjavo o pomoti, s katero ugotavlja, da se lovsko društvo leta 2011 ni moglo priključiti na kanalizacijo, ker za to niso bili izpolnjeni pogoji. Medobčinski inšpektorat je pritožbo lovcev tako predal v odločanje občini, ta pa se je zavila v molk in pritožbe sploh ni obravnavala. Je pa letos neodvisno od tega postopka kar izdala sklep, da priklop sedeža lovskega društva na kanalizacijo ni bil mogoč. Zaradi županovih mučk je primer zdaj vzelo pod drobnogled Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu.

Problemi zelene bratovščine pa po navadi le niso povezani samo s fekalijami. Navzočnost strelnega orožja namreč marsikaterega lovca prelevi v junaka črne kronike. Leta 2017 je tako 32-letni član Lovske družine Podčetrtek s šibrami v nogo zadel 70-letnega kolega, meril pa je bojda na lisico. V nasprotju s pričakovanji pa na alkotestu ni napihal nesrečni strelec, temveč njegov ustreljeni kolega, ki mu je policija posledično zasegla orožje. Leta 2019 je v gozdu pri Žužemberku lovec kolegu prestrelil roko. Katera žival je takrat ušla pogubi, ni znano, ustreljenega pa so morali s helikopterjem prepeljati v ljubljanski klinični center.

Najbolj srboriti evropski lovci pa se trenutno nahajajo v Franciji. V preteklih štirinajstih dneh se je tam namreč zvrstilo kar lepo število lovskih nesreč. Prejšnji vikend sta jo tako skupila dva francoska lovca. Eden je v trebuh prejel kroglo, namenjeno divji svinji, drugi pa v glavo šibre, namenjene žolni. Še bolj tragične so v Franciji poškodbe naključnih mimohodečih, isti vikend jo je skupil planinec na označeni poti, ki ga je krogla zadela v ramo. Imel je še srečo, kajti na podoben način je februarja letos pohodnica umrla, leta 2020 pa je bil do smrti ustreljen tudi lastnik gozda, medtem ko je spravljal les.

Francoska krovna lovska organizacija sicer nasprotuje predlogu senata, da bi med lovom prepovedali uživanje alkohola. Predstavnik zveze je celo javno izjavil, naj ljudje, če se že bojijo lovskih krogel, ostanejo raje kar doma.

Zdaj veste.

8:00

Evropska komisija je sporočila, da vztraja pri predlogu zamrznitve 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev Madžarski. Država članica do 19. novembra namreč ni izpolnila sedemnajstih zavez, s katerimi je komisija pogojevala umik predloga, ki ga je uvedla mesec dni prej. Gre predvsem za zahteve za preganjanje korupcije in zagotavljanje neodvisnosti sodstva, prav tako pa za preglednost javnih naročil in nadzor nad porabo javnih sredstev. Je pa komisija pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje in odpornost. Madžarski je za črpanje prvih 800 milijonov izplačil iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19 naložila nove zahteve, med njimi tudi reformo vrhovnega sodišča. O predlogu zamrznitve kohezijskih sredstev bodo do 19. decembra sicer odločali finančni ministri držav članic s kvalificirano večino.

Prijateljstvo med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in kitajskim predsednikom Šijem Džinpingom se poglablja. Vojaška letala obeh držav so v sklopu skupnih vojaških vaj namreč kar osem ur letala nad Japonskim in Vzhodnokitajskim morjem, tudi pristala so na ozemlju obeh sodelujočih držav. Kljub živčnosti sosednjih Japonske in Južne Koreje pa so se vojaške vaje odvile brez mednarodnega incidenta.

9:00

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je lastnika in izvršnega direktorja Twitterja Elona Muska posvaril, da mora njegova spletna platforma znotraj EU delovati v skladu z Aktom o digitalnih storitvah, ki začne veljati februarja naslednje leto. Ta zahteva, da velike platforme aktivno odstranjujejo lažne novice, dezinformacije in škodljive vsebine. Komisar je napovedal, da bo Twitter v začetku leta podvržen stresnemu testu, kazni za neupoštevanje evropskih pravil pa znašajo šest odstotkov globalnih letnih prihodkov podjetja ali prepoved delovanja na področju EU. Twitter je ta teden prenehal s preverjanjem in odstranjevanjem dezinformacij glede covida-19.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana zaradi domnevnih nedovoljenih pritiskov prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije. Fides že nekaj časa trdi, da je od njihovih pogajalcev zahteval podpis sporazuma z vlado, v primeru koriščenja pravice do stavke pa naj bi jih vlada povsem osamila in izčrpala. Spor med ministrom in Fidesom se sicer vleče že vse od začetka neuspešnih pogajanj glede plač v zdravstvu, v katerih Fides zahteva dvig za šest plačnih razredov za vse svoje člane in izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja.

 

Foto: arhiv avtorice

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness