Turisti prihajajo

Aktualno-politična novica
15. 5. 2019 - 10.05
 / BritOFF

DESETA

Prvomajski prazniki, ki so že dodobra za nami, so začetek in hkrati prvi znanilec poletne turistične sezone. Čeprav lahko napovedi skazijo nestanovitno vreme, turistični delavci na podlagi rezervacij in prvomajskega utripa že v začetku petega meseca ponavadi približno vedo, kako uspešna bo sezona. Nekoč pa so poletno turistično sezono, sodeč po članku, ki ga bomo v posluh vzeli v današnjem BritOFFu, začeli še bolj zgodaj. Leta 1931 je ljubljansko Jutro že 2. marca poročalo, da v Dalmaciji preštevajo prve turiste. Prišli so z ladjo iz daljne Amerike, kakor večino oddaljenih in petičnih gostov danes, pa je že takrat turiste zanimal predvsem Dubrovnik.

“Pričetek turistične sezone v Dalmaciji

Dubrovnik, 1. marca. V Dalmaciji se počasi že pričenja pomlad in vsa dežela postaja živahnejša. V soboto je prispel v dubrovniško pristanišče prvi letoviščarski parnik »Carinthia« z 267 ameriškimi turisti, ki so se izkrcali in se razgledovali okrog dubrovniških znamenitosti. Posamezniki so priredili tudi izlete z avtomobili v okolico. Zatem pa so se vsi odpeljali s parnikom dalje v Kotor. V mestu je že precej tujih gostov in dnevno se še javljajo novi. Kakor kaže, se je Dubrovnik za letošnjo sezono prav dobro pripravil. Mnogi hoteli v Dubrovniku in na Lopudu so najmoderneje restavrirani in opremljeni. Nadalje je dobil Dubrovnik novo moderno kavarno in okrepčevalnico (bife), ki je doslej še ni imel. Lopud bo poleg drugega dobil, kakor se obeta, tudi svoj telefon. Poleg teh in podobnih priprav, ki so prvi pogoj za razvoj modernega letoviščarstva, je izvedena tudi dobra propaganda v inozemstvu. Kakor se doznava, bo 2. tega meseca dospel v Dubrovnik velik luksuzni parnik z okrog 400 ameriškimi turisti. Splošno se ameriški letoviščarji izredno zanimajo za Dalmacijo in za njene številne starinske znamenitosti, ki so tem vabljivejše, ker ima Dalmacija poleg tega izredno milo podnebje.”

 

OSMA

Združeni narodi so potrdili umik hutijskih upornikov iz regije Hodajda na zahodu Jemna. Kot je včeraj sporočil danski general in vodja ekipe Združenih narodov Michael Lollesgaard, so uporniki v skladu z dogovorom, sklenjenim lani na Švedskem, nadzor nad tremi pristanišči na območju Hodajde prepustili obalni straži, na umik pa čaka še vojaška oprema. Hutujski uporniki so sicer že v soboto naznanili, da so začeli zapuščati pristanišča v mestih Hodajda, Salif in Ras Isi, provladne sile pa so jih obtožile zavajanja.

Interpelaciji ministra za obrambo Karla Erjavca, ki jo je prejšnji teden napovedala Slovenska demokratska stranka, sta se pridružili še opozicijski Nova Slovenija in Slovenska nacionalna stranka. Rušenju večnega ministra Karla sta se stranki pridružili, ker delita, kot sta sporočili, oceno o katastrofalnem stanju v Slovenski vojski, za katero je kot prvi odgovoren minister, v NSi pa so ob tem izpostavili težave z opremljenostjo vojakov in Erjavčevo domnevno zlorabo vojaške obveščevalne službe. V nekaterih drugih strankah, med njimi je tudi koalicijska Stranka Alenke Bratušek, se bodo o podpori interpelaciji še odločili, je pa obrambnega ministra podprl premier Marjan Šarec. SDS, NSi in SNS imajo v parlamentu sicer skupaj 36 glasov oziroma 10 premalo za uspeh interpelacije.   

Kolesar Primož Roglič tudi po četrti etapi italijanskega Gira ostaja v vodstvu in rožnati majici. Na včerajšnji etapi je slovenski tekmovalec osvojil šesto mesto, svojo prednost pred zasledovalci pa je na vrhu skupne uvrstitve še povečal, ta sedaj znaša 35 sekund. Nova preizkušnja kolesarje na Giru čaka že danes, ko se bodo pomerili na 140 kilometrov dolgi etapi med Frascatijem in Terracino.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness