V tehnobritoffu nič novega

Aktualno-politična novica
Na zapadu ništa novo
5. 10. 2017 - 10.05
 / BritOFF

ob 10:05

Tehnobritovalke in britovalci, pozdravljeni v tretji sezoni jutranjih novic s področja regulacije tehnologije na hekerskih valovih Radia Študent. Letos bomo z vami vsak četrtek pet čez deseto. V tehnobritoffu bomo vsak teden obdelali najpomembnejšo novico s področja regulacije tehnologije in sorodnih tem - po našem izboru. Za danes pa smo pripravili cel paket novic, da lažje ulovimo tok dogajanja na tem področju.

ajit paiZačenjamo v Združenih državah Amerike, ki pomembno narekujejo trende na področju regulacije tehnologije. Ajit Pai, zloglasni direktor Zvezne komisije za komunikacije, krajše FCC, je bil potrjen za nov štiriletni mandat na čelu organizacije. Na čelo FCC ga je predlagal predsednik Donald Trump, z 52 glasovi za proti 48 glasovom proti pa ga je potrdil senat ZDA. Ajit Pai si je veliko kritik nakopal s svojo napovedjo ukinitve nevtralnosti spleta.

Od nevtralnosti spleta pa k avtorskemu pravu in piratstvu, kjer lomastijo interesi velikih založnikov zabavniške industrije. Julia Reda, edina poslanka Piratske stranke v evropskem parlamentu, je z zahtevkom po informacijah javnega značaja pridobila študijo o vplivu piratiziranja na prodajo vsebin, ki jo je leta 2014 naročila Evropska komisija. Zanjo je Komisija odštela 360.000 evrov, ker pa s študijo oziroma njenimi rezultati niso bili najbolj zadovoljni, so se člani Komisije odločili, da nanjo pozabijo. Analiza je namreč pokazala, da je piratiziranje razširjeno, nima pa odločilnega vpliva na prodajo vsebin.

Piratiziranje nemalokrat poteka preko decentraliziranih peer-to-peer algoritmov. Razsrediščena pa ni samo izmenjava vsebin, temveč od leta 2009 tudi prenos vrednosti, namreč s kriptovalutami, med katerimi je najpopularnejša valuta bitcoin. Ta in druge kriptovalute se vse močneje uveljavljajo kot donosne investicije, na temeljih tehnologije blokov pa raste veliko inovacij. V začetku septembra je eno izmed takšnih bolj podjetnih inovacij prepovedala Kitajska. Gre za tako imenovan Initial Coin Offering, ki je oblika crowdfundinga s pomočjo kriptovalut. Takrat je vrednost bitcoina močno upadla. Pred kratkim je isto prepoved uvedla še Južna Koreja, le da slednja regulacija vrednosti kriptovalute ni prizadela.

kabelZaključimo še s kratko vestjo, da sta telekomunikacijski podjetji Microsoft in Facebook zaključili s polaganjem novega podatkovnega kabla po dnu Atlantika. Novi kabel ima trenutno največjo kapaciteto prenosa podatkov med vsemi mrežnimi kabli pod Atlantskim oceanom, in sicer 160 terabitov na sekundo. Ko si enkrat na vrhu, si na vrhu.

 

ob 8:05

Po napovedih ruskega ministra za energijo Alexandra Novaka naj bi se Rusija in Savdska Arabija dogovorili za skupne energetske investicije v višini več kot 3 milijard dolarjev. Rusko petrokemično podjetje Sibur naj bi z dobro milijardo dolarjev gradilo predelovalni obrat v Savdski Arabiji, skupni investicijski fond pa naj bi vložil 150 milijonov dolarjev v zasebno petrokemično podjetje Eurasia Drilling Company Limited.

Na ne-naftnih poljih pa protestirajo kmetje v Indiji. Glavni razlog, da so se kmetje do vratu zakopali v zemljo v provinci Radžastan, so nizka nadomestila za zemljo, ki jim jo za gradnjo odvzamejo lokalne oblasti. Po poročilih protestirajočih kmetov naj bi oblasti za izračun višine nadomestila uporabile ceno iz leta 2010.

cesate battistiBrazilske oblasti so pridržale italijanskega revolucionarja Cesareja Battistija, ki je bil konec sedemdesetih član levičarske teroristične skupine Oboroženi proletarci za komunizem. Pred tednom dni je namreč Italija od Brazilije zahtevala ponovno proučitev dodelitve azila Battistiju. Slednjega mu je nekdanji brazilski predsednik Lula da Silva podelil na zadnji dan svojega mandata leta 2010. Battisti je v Italiji obtožen štirih umorov.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.