Vasko proti Jocu

Aktualno-politična novica
19. 3. 2021 - 10.15
 / BritOFF

Ljubljana

Joc Pečečnik je leta 2007 od takrat še mogočnega STC-ja za dobrih 2,5 milijona evrov kupil Plečnikov nogometni stadion za Bežigradom. Konec leta je njegovo podjetje GSA skupaj z Mestno občino Ljubljana in Olimpijskim komitejem Slovenije ustanovilo družbo Bežigrajski športni park. Pečečnik je imel in še ima nekaj manj kot 60-odstotni lastniški delež. Glede na to, da je obnova bežigrajskega stadiona predstavljala enega izmed 22 projektov, katerih realizacijo je v svojem prvem mandatu obljubil takrat novi in ambiciozni župan Zoran Janković, se je zdelo, da je obnova zgolj še vprašanje časa. Dejstvo, da bi predlagana arhitekturna rešitev povsem spremenila izgled Plečnikove zamisli takrat ni skrbela nikogar izmed vpletenih.

A že kmalu je pesek v kolesce tega na videz dobro podmazanega stroja vrglo ministrstvo za kulturo, ki je razveljavilo soglasje, ki ga je k obnovi dal Zavod za varstvo kulturne dediščine. Takratni minister Vasko Simoniti je konec leta 2008 povedal, citiramo, "Spremembe da, obnova tudi, vendar v okviru dovoljenega in brez poljubnosti". Pečečnik, ki mu stave niso tuje, je bil optimističen in je napovedal odprtje prenovljenega stadiona do konca leta 2010.

Trinajst let pozneje se celotna zgodba ponavlja kot deja vu. Akterji so isti. Le stadion je bolj preraščen. Kot poroča Dnevnik, je namreč Bežigrajski športni park naletel na novo, a že videno oviro. Zavod za varstvo kulturne dediščine mu je namreč izdal negativno mnenje glede obnove. Tega zavod ni storil sam od sebe. Zavod za varstvo kulturne dediščine je namreč konec januarja lani izdal pozitivno mnenje za isti projekt. Toda ministrstvo za kulturo, ki ga ponovno vodi Vasko Simoniti, je avgusta lani v vlogi nadzornega organa odpravilo pozitivno kulturnovarstveno mnenje glede projekta  Bežigrajskega športnega parka na območju Plečnikovega stadiona. Zavod je zato februarja izdal novo mnenje, ki pa je sledilo ugotovitvam ministrstva in je tokrat negativno.

Postopek izdaje gradbenega dovoljenja Bežigrajskemu športnemu parku od konca leta 2018 vodi ministrstvo za okolje in prostor, ki pa brez mnenja zavoda, da je načrtovani projekt na območju Plečnikovega stadiona sprejemljiv z vidika predpisov varovanja kulturne dediščine, gradbenega dovoljenja ne more izdati. Tega ne bo mogel preprečiti niti nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben, ki se je kmalu po odhodu z ministrstva zaradi afere v zvezi z maketo drugega tira zaposlil v družbi Bežigrajski športni park kot njen direktor in je takrat povedal, da je začetek prenove Plečnikovega stadiona njegov karierni izziv.  Cepeta tudi ljubljanski župan, ki je lani, ko je ministrstvo vrnilo zadevo v ponovno odločanje na Zavod za varstvo kulturne dediščine, napovedal, da bodo proti Simonitiju vložili odškodninsko tožbo in kazensko ovadbo, kar pa se za zdaj očitno še ni zgodilo.

 

Novice

V Anchorageu na Aljaski poteka prvo srečanje kitajskega in ameriškega zunanjega ministra, odkar je krmilo v Beli hiši prevzel Joe Biden. Srečanje je potrdilo trend slabih odnosov med supersilama, ki se očitno še poslabšujejo. V uvodnem delu, ki je bil odprt za medije, je ameriški zunanji minister Antony Blinken Kitajsko obtožil, da s svojo politiko v Hong Kongu, kitajski provinci Šinjang in glede Tajvana ruši svetovno stabilnost. Njegov kitajski kolega Jang Jiči mu je odgovoril, da imajo ZDA hladnovojno mišljenje in da spodbujajo države v regiji, naj bodo sovražne do Kitajske, ter da ameriški državljani izgubljajo vero v demokracijo v svoji državi zaradi rasizma.

Večina evropskih držav, med njimi Nemčija, Francija, Italija in Španija, ki so prekinile cepljenje s cepivom farmacevtske družbe AstraZeneca, bo s cepljenjem danes nadaljevala. Evropska agencija za zdravila je namreč včeraj sporočila, da njihova analiza ni odkrila povezave med cepljenjem s tem cepivom in povečanim tveganjem za krvne strdke. Sicer niso mogli popolnoma izključiti povezave z redko obliko krvnih strdkov, ki nastanejo zaradi nizkega števila trombocitov v krvi. S cepljenjem ne bodo nadaljevali na Norveškem, Švedskem in na Danskem.

Cepljenje se bo nadaljevalo tudi pri nas. Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da se bo cepljenje nadaljevalo že danes, cepljenje zaposlenih v izobraževanju pa malo pozneje, ker se to praviloma zamakne za dan ali dva. Cepljenje bodo sicer poskusili organizirati že med vikendom. S cepivom AstraZenece se bodo kmalu cepili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Slednji je že pred dnevi napovedal, da bo tudi tokrat delil usodo ljudstva tako kot nekoč, ko je se je odzval klicu dolžnosti in poprijel za orožje.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti pa 44. Poleg lokacijskih SDS, NSi in SMC so Kralja podprli še poslanci DeSUSa. Očitki proti ministru so zadevali predvsem njegov odziv na epidemijo v domovih za starejše in dodelitev razpisanih sredstev Zavodu Iskreni, katerega ustanovitelj je. Zaradi slednjega je LMŠ pred dvema mesecema tudi napovedal vložitev interpelacije. Razprava v državnem zboru se je precej zavlekla in seja se je končala šele malo pred tretjo uro zjutraj.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.