VOLITEV BRITOFF

Aktualno-politična novica
31. 3. 2014 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

V Bruslju se je zbralo več tisoč separatistov iz različnih evropskih držav, ki so na protestnem pohodu zahtevali pravico do samoodločbe. Približno 3.000 protestnikov, med njimi največ Flamcev pa tudi Škotov, Južnih Tirolcev in Kataloncev, je zbrala Mednarodna komisija za evropske državljane, v katero je vključena večina evropskih separatističnih gibanj, ki so organizirala protestni pohod. Ta je potekal od bližine sedeža Evropske komisije do stavbe Evropskega parlamenta.

Evropsko prestolnico so zasedli separatisti, v madžarski pa smo spremljali vikend festival političnih shodov. V soboto so ulice Budimpešte zasedli podporniki premierja Viktorja Orbana in njegove konzervativne stranke Fidesz, včeraj pa so jim z enako mero, kajpada, morali vrniti sledilci opozicije. Zbralo naj bi se jih več deset tisoč, udeleženci pa so pod taktirko govorov opozicijskih voditeljev, zbranih v volilno zvezo, s katero bodo na parlamentarnih volitvah skušali zrušiti Orbana, predvsem protestirali proti aktualni politiki madžarske vlade. Sobotnega shoda vladnih podpornikov se je udeležilo nekaj več kot 10.000 ljudi.

Premožni nestrankarski kandidat Andrej Kiska je presenetljivi zmagovalec drugega kroga predsedniških volitev na Slovaškem. Kiska, ki je nesramno obogatel s posojilnimi posli, je v sobotnem glasovanju nenadejano premagal favorita drugega kroga predsedniških volitev, dosedanjega slovaškega premierja Roberta Fica, ki so mu volivci, kljub drugačnim predvolilnim napovedim, namenili vsega dobrih 40 odstotkov glasov. Zmagovalcu Kiski, ki patetično obljublja, da se bo kot predsednik ukvarjal z resničnimi težavami ljudmi, je čestital že pred uradno objavo rezultatov. 

Osma

V Franciji je potekal drugi krog lokalnih volitev, ki je potrdil upad podpore vladajočim socialistom, nakazane v prvem krogu. Socialisti francoskega predsednika Francoisa Hollanda so sicer uspeli obdržati simbolno pomembno župansko mesto v prestolnici Pariz, ki ga bo prvič v zgodovini vodila ženska – Anna Hidalgo, gledano na celotni drugi krog lokalnih volitev pa so doživeli poraz. Slavilo je desnosredinsko Združenje za ljudsko gibanje nekdanjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je prejelo 49 odstotkov glasov, medtem ko so kandidati socialistov na lokalnih volitvah gledano v celoti prejeli 42-odstotno podporo. Skrajno desna Nacionalna fronta Marine Le Pen bo, kot kažejo prvi rezultati, vodila vsaj šest francoskih mest.  

Lokalne predstavnike so izbrali tudi v Turčiji, kjer pa so volitve zaznamovali nasilni obračuni. V provincah Hatay in Sanlifura na jugu države so se spopadli privrženci različnih kandidatov, prišlo naj bi celo do streljanja, v obračunih pa naj bi umrlo najmanj osem ljudi. Podrobnosti zaenkrat sicer niso znane. Lokalne volitve veljalo po navedbah opazovalcev za pomemben preizkus za vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj premierja Recepa Tayyipa Erdogana, ki je na oblasti že več kot 10 let, avgusta pa se bo potegoval za predsednika turške vlade. Njegova stranka je sicer že razglasila zmago na včerajšnjih lokalnih volitvah. 

Severna Koreja, ki je z ukrajinsko-ruskim sporom obsedeno mednarodno javnost preteklo sredo požgečkala s testiranjem raket srednjega dosega, je zagrozila z novimi jedrskimi preizkusi. Da ne izključujejo novih jedrskih preizkusov, ki naj bi okrepili severnokorejsko jedrsko obrambo, je napovedalo zunanje ministrstvo v Pjongjangu, ob tem pa svareče dodalo, da bodo v primeru katastrofe na Korejskem polotoku odgovornost zanjo nosile Združene države Amerike. 

Deveta

Štiriurno srečanje med ruskim in ameriškim zunanjim ministrom, Sergejem Lavrovom in Johnom Kerryjem, o ukrajinsko-ruski krizi v Parizu ni prinesel napredka. Čeprav sta sogovornika srečanje zapustila zadovoljna in ga označila za konstruktivnega, kaj več kot izmenjava že znanih stališč ni bilo doseženega. Lavrov je ponovil rusko stališče, da bi morala Ukrajina postati federalno urejena država, z večjo avtonomijo za rusko manjšino, na drugi strani pa je Kerry Moskvo pozval k umiku vojaških enot z ukrajinske meje. Oba zunanja ministra sta sicer poudarila, da verjameta v diplomatsko rešitev spora.

Nabor ponedeljkovih volilnih novic zaključujemo na Tajskem, kjer so izbirali predstavnike v senat. V primerjavi z volitvami v spodnji dom parlamenta februarja letos tokrat ni bilo večjih incidentov, volitve pa so minile mirno. Več deset tisoč protivladnih protestnikov, ki so zahtevali politične reforme pred naslednjimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami, se je sicer v prestolnici Bangkok zbralo že v soboto. Datum novih predčasnih volitev, potem ko je tajsko ustavno sodišče pred dnevi februarske razveljavilo, še ni znan. Včerajšnjih volitev v senat se je udeležila polovica volilnih upravičencev, prvi rezultati pa se pričakujejo do konca dneva.

Minister za finance Uroš Čufer je na sinočnjem izrednem sestanku vlade kot nadomestni ukrep po razveljavitvi nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču predlagal dvig davka na dodano vrednost, krajše DDV. Za koliko točno bi se DDV dvignil, da bi nadomestil izpad dobrih 200 milijonov evrov na leto, kolikor jih je vlada načrtovala pridobiti s padlim nepremičninskim davkom, še ni znano. Neuradno vlada in Čufer razmišljata o dvigu višje davčne stopnje za 2 odstotni točki, nižje pa za pol odstotka. Nov ukrep bi začel veljati s 1. majem.

Deseta

Z meje med Južno in Severno Korejo poročajo o oboroženem incidentu, ki je izbruhnil med vojaškimi vajami severnokorejske vojske. Po navedbah oblasti v Seulu je med vojaškim urjenjem na korejski meji nekaj severnokorejskih topniških izstrelkov prešlo razmejitveno črto in padlo na južno stran meje. Južnokorejska vojska je odgovorila s povračilnimi streli, hkrati pa so vsem plovilom prepovedali vstop na območje, kjer so potekale veje, z bližnjega otoka pa so evakuirali prebivalce. Severna Koreja pogosto in rada izvaja vaje s topniškimi izstrelki v bližini meje z južno sosedo, vendar Seul običajno o tem predhodno obvesti. Tokrat naj bi generalštab južnokorejske vojske za vaje severnih sosedov izvedel tik pred njihovim začetkom.

Državni zbor bo v nadaljevanju redne marčevske seje obravnaval interpelacijo zoper šolskega ministra Jerneja Pikala. Interpelacijo so zoper Pikala zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije pri javnem razpisu v primeru državljanske vzgoje leta 2009 vložili poslanci SDS, minister pa odgovarja, da se očitki ne nanašajo na delo ministrstva in njegovo ministrovanje, saj v tem času še ni opravljal funkcije šolskega ministra.  Kot kažejo stališča koalicijskih strank, bo Pikalo interpelacijo brez večjih težav prestal.   

Moštvo Pohenixa, ki ga v zadnjem obdobju z imenitnimi predstavami nosi slovenski reprezentant Goran Dragić, je po šestih zaporednih zmagah v ligi NBA doživelo poraz. V Los Angelesu je bilo od Sonc s končnim izidom 115 proti 99 boljše moštvo Lakersev. Dragić je 38 minutah igre dosegel 17 točk, 5 skokov, 4 podaje in ukradel eno žogo. S porazom so si Pohenix Suns otežili pot v končnico lige NBA, kljub temu pa še vedno niso izgubili možnosti zanjo.  

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.