Volitev britoff

Aktualno-politična novica
26. 11. 2017 - 13.00
 / BritOFF

Izraelski minister za zdravstvo Jakov Litzman, je odstopil, saj nasprotuje delu na šabat, judovski dan počitka. Litzman je član ortodoksne stranke Združeni v tori judizma in je odstopil, saj se ni strinjal s tem, da vlada na šabat dovoljuje gradnjo železnic. Šabat, ki poteka od sončnega zahoda v petek do sončnega zahoda v soboto je dan, na katerega javni prevoz ne deluje in ga je zato vlada določila za primernega za vzdrževalna dela, saj ne moti rednega prometa. Litzman je bil s premierjem Benjaminom Natanjahujem že nekaj mesecev v sporu, ravno zaradi gradnje železnic, ki je bila zaradi spora že večkrat preložena in zakasnjena.

Državljani Hondurasa se danes odpravljajo a volišče, kjer bo trenutni predsednik Juan Orlando Hernandez prvi kandidat v zgodovini Hondurasa, ki mu je omogočena ponovna izvolitev. V prid kandidata konzervativne Nacionalne stranke govorijo tudi javno-mnenjske ankete. Vrhovno sodišče v Hondurasu je leta 2015 odločilo, da bo ukinilo člen, ki določa ustavno prepoved ponovne izvolitve predsednika, zaradi česar so Hernandezovi nasprotniki njegovo kampanjo oklicali za nelegalno. Menijo, da bi moralo o takšni ustavni spremembi odločati ljudstvo.

Volitve pa potekajo tudi v Nepalu, kjer bodo Nepalci izbrali državne in krajevne predstavnike na prvih parlamentarnih volitvah po letu 1999. Volitve bodo potekale v dveh fazah, prve se bodo zvrstile danes in sicer na severu države. Južne regije pa bodo volile 7. decembra.  Nepal je leta 2008 postal zvezna republika, njeni državlajni pa bodo izvolili 275 predstavnikov zveznega parlamenta in 550 predstavnikov v sedmih deželnih skupščinah. Te volitve so tudi prve nepalske volitve v okviru nove ustave, ki je bila sprejeta leta 2015. V Nepalu so sicer volili ustavne skupščine leta 2008 in 2013 a so se le-te osredotočale na oblikovanje nove ustave.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness