31. 3. 2015 – 7.05

Zgrešenih prvih rezultatov BritOFF

Sedma



Aktualni nigerijski predsednik Goodluck Jonathan in njegova Ljudska demokratska stranka po objavi prvih rezultatov splošnih volitev, ki so v Nigeriji potekale med vikendom, tesno vodi pred prvim zasledovalcem, nekdanjim vojaškim voditeljem Nigerije Muhammadujem Buharijem in njegovim Vsenaprednim kongresom. Tekmeca in njuni stranki naj bi po prvih rezultatih ločevalo 20.000 glasov; Buhari in Vsenapredni kongres naj bi zmago odnesli vsaj v petih nigerijskih zveznih državah, medtem ko naj bi Jonathanu pripadle tri in prestolnica Abuja, ki ima poseben administrativni status. Predsedniški kandidat za zmago v prvem krogu sicer v Nigeriji ne potrebuje zgolj večine glasov, pač pa mora tudi doseči vsaj 25-odstotno podporo v dveh tretjinah od 36 nigerijskih zveznih držav.

Na Otoku se obeta prva stavka osebja kraljeve družine. Nezadovoljni podaniki britanske kraljice Elizabete druge z gradu Windsor bodo, vznejevoljeni, ker jim njeno visočanstvo ni zvišalo plač, začeli glasovanje o pravem pravcatem štrajku kraljevega osebja. Kot so sporočili vodstvu sindikata PCS, ki zastopa zaposlene na britanskem dvoru, ob svojih rednih dolžnostih opravijo še kup dodatnega dela, kot je denimo tolmačenje in vodenje turistov, za kar pa niso ustrezno nagrajeni. Elizabeta druga na gradu Windsor, na katerem je zaposlenih med 150 in 200 ljudi, preživlja konce tedna, često pa tam gosti tudi državne bankete.   

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja po uvodnem sestanku na temo sprememb plačne politike v javnem sektorju ostajajo razdeljeni. Oboji se sicer načeloma strinjajo o potrebnih spremembah, ki bi vodile do stimulativne plačilne politike, a se ne strinjajo o načinu. Medtem ko bi minister za javno upravo Boris Koprivnikar pridne v javnem sektorju nagrajeval na račun lenih, pa se sindikatom to ne zdi sprejemljivo in zahtevajo, da se za ta namen poveča tudi vsota, namenjena za plače. Na drugi strani so sindikati skeptični tudi zato, ker ministrstvo napoveduje nadaljevanje varčevalnih ukrepov, pred vsakršnimi nadaljnjimi koraki pa zahtevajo odgovor, kaj bo s plačami v prihodnjem letu.   

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.