Zima na Jesenicah

Aktualno-politična novica
7. 2. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Drago ogrevanje je razlog, da so na Jesenicah predstavniki civilne iniciative Za Jesenice in za boljši jutri županu občine Blažu Račiču predali več kot 1500 podpisov z zahtevo za sklic zbora občanov. Podpise so zbrali v petih dneh, zahtevajo pa reševanje problematike daljinskega ogrevanja, ki je na Jesenicah eno najdražjih v državi. Številne družine si plačevanja dragih položnic ogrevanja ne morejo več privoščiti.

V civilni iniciativi so pripravili seznam konkretnih zahtev, med drugim tudi, da naj občina prične postopek razveljavitve koncesije s podjetjem ENOS OTE, ki je na Jesenicah odgovorno za distribucijo toplote. Po njihovem mnenju bi bilo bolje, da to dejavnost prevzame javno komunalno podjetje JEKO. Dolgoročna pogodba je s podjetjem ENOS OTE sicer podpisana do leta 2039, po mnenju predstavnikov iniciative pa so se že ob podelitvi koncesije leta 2014 in še kasneje pri poslovanju z omenjenim podjetjem dogajale nečednosti.

Župan Račič je ob prevzemu zahtev povedal, da bo zbor občanov zaradi pereče problematike ogrevanja na Jesenicah predvidoma v roku meseca dni, in sicer v dvorani Podmežakla. Zbor bo zaradi epidemioloških razlogov v omejenem številu – udeležilo se ga bo lahko največ 750 ljudi. Župan je na seji mestnega sveta, ki je potekala po sprejetju zahtev, sicer zavrnil možnost razdrtja pogodbe s koncesionarjem ENOS OTE, saj naj bi dolgotrajni sodni spori lahko imeli milijonske finančne posledice.

Na omenjeni seji jeseniškega občinskega sveta so svetniki prižgali zeleno luč za dodatnih 20 tisoč evrov pomoči socialno ogroženim – tako v letu 2022 znaša razpoložljiva pomoč 60 tisoč evrov. Po mnenju nekaterih svetnikov pa gre za premajhen znesek, saj je samo za občinske javne zavode za ogrevanje zagotovljenih 190 tisoč evrov.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.