Daleč od tega, da bi bilo rožnato
Avtorica naslovne fotografije je arhitektka in fotografinja Andreja Ravnak.
V tokratni ediciji E pa poglej prežvekujemo prehransko varnost. Kakšna je na ravni Evropske unije in katere so slovenke specifike na tem področju? Na začetku se ozremo v preteklost, in sicer pregledamo zgodovino agro-živilskega kompleksa na slovenskem od časa Jugoslavije do stanja danes. Spregovorimo o samooskrbi, o kraji zemlje ali land grabbingu, korporacijah in njih lovkah. Tudi kako lovke vplivajo na zakonodajo Evropske unije, ki je pisana na kožo Velikim, pravila oziroma predpise za veliko industrijo pa aplicirajo tudi na majhne kmetijske proizvajalce. Zaradi teh pa mikro podjetja dostikrat pripeljejo do propada. Splošna ocena je, da je Slovenija od osamosvojitve dalje na področju prehranske varnosti oziroma samooskrbe ravnala nespametno, nespretno. Kakšno je stanje na ravni Evropske unije na tem področju in ali deluje kot celota? S kakšnimi pritiski se sooča slovenska živilska industrija in kdo jo ogroža?
V oddaji so svoja mnenja in poglede predstavili:
Aleš Kuhar iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani
Mario Lešnik, dekan Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede
Martin Pigeon iz organizacije Corporate Europe Observatory
Peter Raspor utemeljitelj biotehnologije na slovenskem
Igor Pravst iz Inštituta za nutricionistiko
Marco Contiero iz Greenpeaca
Wim Verbeke, predstojnik katedre za agroekonomijo na Univerzi v Gentu
Projekt podpira Evropski parlament
Dodaj komentar
Komentiraj