Software libre

Oddaja
software libre

Uvajanje proste programske opreme v Venezueli.

 

Blokado nacionalnega naftnega podjetja PDVSA je takratni minister za planiranje in razvoj Felipe Perez Marti uspel prekiniti ravno s pomočjo hekerjev. Ti so uspeli prevzeti nadzor nad informacijskim sistemom, ki je uravnaval naftno proizvodnjo, ravno s pomočjo proste programske opreme. Ta je nato v Venezueli močno pridobila na veljavi in Felipe Perez Marti je kot minister sprejel dekret:

Tanto software libre como sea posible, tanto software propretario como sea nesesario.

Prosta programska oprema nastaja v drugačnih okoliščinah kot lastniška, na drugačen produkcijski način, zato se pri njej mnogokrat spojita vlogi proizvajalca in uporabnika, s čimer se odstrani tudi navzkrižje interesov, ki jih imata slednja pri lastniški programski opremi. A pri vpeljevanju in promoviranju proste programske opreme se nemalokrat pozabi na polje politike. Zaneseni uporabniki verjamejo, da bodo ljudje začeli uporabljati prosto programsko opremo zaradi njenih tehnoloških in drugih prednosti, veliki proizvajalci lastniške programske opreme pa se z javno upravo preprosto dogovorijo za poslovno sodelovanje, morda tudi preko lobiranja ... Dobičke pa nato pretvorijo v promocijo svojih produktov.

velugV Venezueli ta politični vidik vpeljave proste programske opreme ni bil zanemarjen, kljub temo pa sta oba sogovrca, poleg Felipeja Perez Martina še Ernesto Hernandez Novich, član Venezuela Linux User Group, kritična do vpeljave proste programske opreme v Venezueli. Ta je podlegla političnim interesom - notranjim in zunanjim, ter pomanjkanju motivacije pri posameznikih, da bi se jo naučili uporabljati.

--------------------------------------------------------------------------------

Je pa splet poln tudi novinarskih prispevkov o Venezuelskih gejmerjih. Eden izmed zakonov, ki je sceno potisnil v ilegalo je bil sprejet leta 2012. Da bi država zajezila visoko stopnjo kriminala in nasilja v državi, je bil gladko sprejet zakon, ki prepoveduje distribucijo nasilnih računalniških iger, kar so skoraj vse računalniške igre :). Večina teh člankov prepoved povezuje z diktatorskim značajem oblasti.

Druga zgodba povezana z Venezuelsko gejmersko skupnostjo je, da marsikdo farma neke ingejm surovine, ki jih nato lahko zamenja za pravi denar. Kljub temu, da na Zahodu tako početje ni rentabilno, je v ekonomsko podhranjeni Venezueli, kot izgleda glede na članke to razširjena praksa. Farmerji si potem med drugimi igralci Masovnih Online iger prislužijo zelo negativen sloves in nihče jih ne mara in vsi jih pobijajo.

-----------------------------------------------------------------------------------

http://techrights.org/2011/09/09/microsoft-vs-venezuela-freedom/ - ameriške diplomatske depeše o vpeljevanju proste programske opreme v Venezueli

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness