2. 8. 2013 – 17.00

Avstralske oblasti v iskanju podna

Audio file

Avstralskim oblastem že desetletje ni mar mednarodni ugled, ko teče beseda o obravnavi beguncev in prosilcev za azil. Še več, s spretnim označevanjem, predstavljanjem begucev, ki na kontinent prispejo z ladjo za "ilegalne begunce" so iz skupine ustvarili odličen poligon za nabiranje volilnih točk. Žal v predvolilnem obdobju ne ostaja pri besedah. Če bi opozicijski liberalci v "boj" proti beguncem poslali vojsko, se je kvazi bolj levo in socialno usmerjen laburist, premier Kevin Rudd zavzel za prepoved vstopa beguncem, ki prispejo z ladjo, celo sprejel potrebno zakonodajo in praktično uresničil namero v dogovoru z Papuo Novo Gvinejo. Na otoku Manus že stoji begunsko taborišče, ki ga upravlja Avstralija, kapacitete za begunce/zapornike tega pa naj bi se povečale s 300 na 3000. Tisti begunci, ki bodo po letih ždenja v, doslej povsem strokovno podhranjenim in neustrezno opremljenem taborišču, dočakali odločitev organov, da ustrezajo statusu prosilca za azil, se bodo lahko nastanili na Papui Novi Gvineji. V Avstraliji ne. Tisti, katerih okoliščine ne ustrezajo statusu bodo pospemljeni nazaj v domovino, ali pa bodo ostali v taborišču do nadaljnega.

Več o "PNG rešitvi" kot avstralski mediji in človekoljubna sfera imenujejo vladne načrte v pogovoru z dolgoletnim novinarjem, trenutno izvršnim producentom medijske hiše SBS Dateline, ki je tudi prva razkrila stanje v taborišču na otoku Manus, Peterom Charleyem, pravnico in predstvanico beguncev in prosilcev za azil Jessie Taylor ter predstavnico Amnestyja Sarah Saleh.

Na začetku Kultivatorja je slišati 2. verz avstralske himne - “For those who’ve come across the seas, We’ve boundless plains to share; With courage let us all combine, To Advance Australia Fair”, izjavo ministra za imigracijo Tony Burkea in izjavo senatorke Zelenih Sarah Hanson-Young.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.