Kako uvesti davek na finančne transakcije?

Oddaja
22. 6. 2012 - 17.00

Finančni ministri Evropske unije danes v Luksemburgu razpravljajo o uvedbi davka na finančne transakcije. Koncept tega je med prvimi artikuliral nobelov nagrajenec James Tobin, ki ga je predlagal kmalu po razveljavitvi sporazuma Bretton-Woods. S tem sporazumom so padla tudi fiksna tečajna razmerja med zahodnimi valutami, ki so zaradi tega postale tarča deviznih špekulacij. Da bi te špekulacije ublažil je Tobin predlagal majhen davek enega ali polovice odstotka, ki bi ga pripojili menjalnim tečajem valut in tako kratkoročno devizno špekulacijo naredili manj privlačno.

Davek na finančne transakcije pokriva širšo področje kot Tobinov davek, saj želi obdavčiti predvsem finančne institucije oziroma finančne špekulacije, medtem ko ne bi obremenjeval drugih ekonomskih aktivnosti. V osnovi ga je predlagal že ekonomist John Maynard Keynes, ki je s svojo mislijo definiral ekonomijo 20. stoletja. Argumentiral je, da neseznanjeni borzni špekulatorji na Wall Streetu s svojo dejavnostjo povečujejo nestanovitnost trgov, zato je potreben davek na tovrstne finančne transakcije, ki bo to dejavnost naredil manj profitabilno. Če teh akterjev ne bomo kontrolirali bi lahko po mnenju Keynesa pridobili nesorazmerno velik vpliv. Zakaj so ideje o davku na finančne transakcije ponovno vzniknile ravno sedaj, nam je povedal bančnik in pravnik France Arhar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pravnik Bojan Bugarič pa smatra omenjeni davek za korak v pravilno smer, vendar opozarja, da bo za uspešno stabilizacijo finančne krize potrebno spremeniti še mnogo drugih dejavnikov:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Podobno mnenje ima tudi ekonomist Jože Mencinger, ki si poleg davka želi tudi ponovno ovrednotenje nekaterih finančnih mehanizmov:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V tistem času se je pojavljajo vprašanje kako ta davek uvesti in kako ga pobirati saj finančna industrija še ni bila tako informacijsko povezana kot je danes. Temu argumentu pa je po mnenju ekonomista Josepha Stiglitza informatizacija naredila konec, saj je danes finančnim tokovom mogoče slediti v realnem času. Kljub temu, pa se po mnenju Mencingerja pojavljajo problemi, kako uvesti davek na zadosti velikem področju, obenem pa je trenuten poskus implementacije pozen:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Tako se je davek na finančne transakcije znašel tudi na delovni mizi finančnih ministrov Evropske unije. Evropska komisija je pred zasedanjem izjavila, da pred srečanjem ne želi ničesar prejudicirati vendar bodo predlog davka preučili v odprtem duhu tudi če dogovor na ravni vseh 27 članic Evropske unije ne bo mogoč in bo skupina držav predlagala okrepljeno sodelovanje. Tudi dansko predsedstvo Evropske unije je do vprašanja previdno, čeprav so poudarili, da bodo pozorno poslušali vsa mnenja in jih skušali povzeti v končnih sklepih.

Največje zagovornice davka so Francija, Nemčija, Avstrija in Belgija, ki si želijo tako imenovanega okrepljenega sodelovanja. V začetku februarja so jim načelno podporo izkazale tudi Italija, Španija, Portugalska, Grčija in Finska. Najbolj pa davku nasprotujeta Švedska in Velika Britanija, slednjo naj bi tudi najbolj prizadel saj ima v Evropi daleč največji finančni sektor. Davek bi lahko namreč zajemal tudi derivative, kar je dodaten razlog za nasprotovanje londonske finančne četrti - City of London - je pojasnil Arhar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Težavnost uvedbe davka se kaže že na ravni Evropske unije, predvsem zaradi nasprotovanja Velike Britanije, še večja težava pa je uvedba na svetovni ravni. Nadaljuje Mencinger:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Zagovorniki davka menijo, da bodo z njim kaznovani tisti, ki so leta 2008 zakuhali finančno krizo - torej finančni sektor. Kritiki tega vidika pa menijo, da bi bilo slednje kontraproduktivno, saj bi Evropo naredili neprivlačno za domnevno nujne zunanje investicije. Vztrajajo tudi pri tem, da bi ta davek za učinkovito izvajanje morali uvesti na globalni ravni, to pa je v trenutnih razmerah praktično nemogoče saj mu kategorično nasprotujejo v Združenih Državah Amerike. Na tveganje parcialnega uvajanja je opozoril Arhar:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ob koncu pa je Arhar obrazložil, da nas čaka še dolga pot do dejanske uvedbe davka na finančne transakcije. Davek smatra predvsem za eno izmed možnih opcij:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.