Košarkarski zločin

Oddaja
izrael
23. 2. 2024 - 17.00

Dvoličnost zunanjega ministrstva v odnosu do Gaze
 / 12. 12. 2023

Košarkarska zveza Slovenije je zamudila priložnost, da bi se postavila na pravo stran zgodovine, in tekme med reprezentancama Slovenije ter Izraela ni odpovedala. Z zveze so sporočili: »Situacija v Izraelu je tragična. Z njo sočustvujemo.« Zveza je pred kvalifikacijskima tekmama za prihodnje evropsko prvenstvo angažirala varnostnike in policijo ter objavila vrsto prepovedi. Med drugim je za tekmi z Ukrajino in Izraelom v dvorano prepovedala vnašanje zastav tujih držav in transparentov z žaljivo vsebino. Policijska uprava Koper je sporočila: »Zaradi dokumentiranja morebitnih kršitev javnega reda in miru ter drugih odklonskih dejanj bo Policija pred, med in po sami tekmi uporabljala tehnična sredstva za fotografiranje, video ter avdio snemanje, tako v notranjosti kot tudi v okolici dvorane Bonifika.« Tovrsten nadzor bo policija izvajala samo na tekmi z Izraelom, ne pa z Ukrajino.

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

Vprašanja, ki jih odpirajo poteze košarkarske zveze in policije, smo zastavili Policijski upravi Koper, Košarkarski zvezi Slovenije in evropski veji Mednarodne košarkarske zveze, znani kot FIBA Europe, a z odgovori so bili bolj skopi. Ko bomo odgovore na vsa vprašanja dobili, jih bomo objavili na spletni strani.

Odgovor policije na to, kaj so »druga odklonska dejanja«, prejet po zaključku redakcije: »Policijska pooblastila trenutno ureja veljavni Zakon o nalogah in pooblastilih policije in ne Zakon o policiji. V tej zvezi vas obveščamo, da sme Policija na podlagi 114. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije uporabljati tudi tehnična sredstva za fotografiranje ter video in audio snemanje. Ta sredstva je dovoljeno uporabljati, če je mogoče pričakovati množične kršitve javnega reda ali kazniva dejanja. Druga "odklonska ravnanja" torej predstavljajo kazniva dejanja.«

Tekmo, ki se sredi genocida, ki ga Izrael izvaja v Gazi, ne bi smela zgoditi, in odgovore na vprašanja, ki jih vse prepovedi porajajo, smo Kultivirali s pomočjo Petra iz Solidarnostnega odbora za svobodno Palestino, v katerem so košarkarsko zvezo k odpovedi tekme pozvali, in odvetnico Jasno Zakonjšek, ki sodeluje s Pravno mrežo za varstvo demokracije, v kateri so prepričani, da je prepoved tujih zastav prekomeren poseg v svobodo izražanja. 

 

 

 

prepovdi

 

Vira fotografij: Vlada Republike Slovenije, twitter, KZS, facebook

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness