No g20

Oddaja
nog20

g20V nemškem Hamburgu se je začelo srečanje voditeljev dvajsetih gospodarsko najmočnejših držav, znanih kot G20. Srečanje poteka v strogo varovani tako imenovani rdeči coni, kamor vstop civilistom ni dovoljen. Izven rdeče cone pa že cel teden potekajo dogodki, ki jih organizirajo nasprotniki ideoloških predpostavk in politike, ki jo simbolizira G20. Sredi tedna se je odvijalo srečanje solidarnosti, na katerem so nevladniki razpravljali o alternativah politikam, ki jih predstavlja G20, od včeraj pa se vrstijo protesti. Eden izmed njih se ravnokar odvija, iz Hamburga pa se javlja Matej Kavčič.

Nasprotniki G20 se v Hamburgu zbirajo od začetka torka. Kako so preživeli prva dva dni, opiše Kavčič:

izjava - Kavčič

g20Voditelje, ki so v mesto prispeli včeraj zvečer, je pozdravil prvi večji protestni shod, naslovljen “Dobrodošli v peklu”:

izjava - Kavčič

Danes pa so protestniki skušali vdreti v tako imenovano rdečo cono, kamor je vstop civilistom prepovedan. Prav tako je potekal protest, naslovljen “Ustavimo logistiko kapitala”, ki je skušal zablokirati hamburško pristanišče:

izjava - Kavčič

Med voditelji držav G20 ni složnosti pri uradnih temah, ki jih bodo obravnavali. Tri glavne izmed njih so prosta trgovina, migracije in klimatske spremembe. Pri vseh teh temah so se Združene države Amerike in osrednji del Evropske unije znašli na nasprotnih bregovih. Medtem ko se Angela Merkel zavzema za prosti trg, je bil Donald Trump na drugi strani izvoljen na podlagi protekcionističnega političnega programa. Nasprotovanja obstajajo tudi na področju boja proti podnebnim spremembam. Kljub vsemu pa protesti nasprotujejo tako posameznim politikam kot samemu političnemu sistemu. Alex Foti, novinar in aktivist iz Milana, ki je v antiglobalizacijskih gibanjih prisoten že desetletje, povzame ohlapno definirane skupne točke protestov.

izjava - Foti

Vzporedno s protesti je v Hamburgu potekal tudi Solidarnostni vrh, na katerem so potekale diskusije in delavnice s področja aktivizma za večjo ekonomsko enakost in politično enakopravnost. Ena izmed organizacij, ki se je udeležila alternativnega zasedanja, je Global Justice Now. Njen direktor Nick Dearden komentira pomembnost nasprotovanja politikam vladajočih elit.

izjava - Dearden

O udeležencih in vsebini Solidarnostnega vrha nadaljuje Dearden.

izjava - Dearden

Po neoliberalnih procesih z začetkom v 70-ih letih prejšnjega stoletja so kot odgovor na hkratne globalizacijske procese vzplamteli protesti. Med prvimi so se v 90-ih mobilizirali v gibanju zapatistov v mehiškem Chiapasu ter protestniki v Indiji. Vzporedno pa so se konec 90-ih protesti odvijali tudi v Evropi in Združenih državah Amerike, najslavnejši izmed njih so protesti ob srečanju Svetovne trgovinske organizacije leta 1999 v Seattlu. Oriše Medard Kržišnik, poznavalec globalizacijskih procesov in protiglobalizacijskih gibanj ter nekdanji sodelavec Radia Študent.

izjava - Kržišnik

Kržišnik nadaljuje z orisom protestov v Genovi, ki so spremljali srečanje voditeljev držav skupine G8 leta 2001 in ki se jih je tudi udeležil.

izjava - Kržišnik

V Genovi se je vzpostavila tudi avtonomna medijska platforma Indymedia. Na trenutnih protestih v Hamburgu pa se je vzpostavil nov medijski center znan kot FCMC. Logiko delovanja opiše aktivist Oliver, ki sodeluje pri delovanju platforme:

izjava - Oliver

Protesti ob srečanjih voditeljev najvplivnejših držav segajo v drugo polovico 90. let, njihova skupna točka pa je nasprotovanje politikam mednarodnih institucij, kakršni sta Mednarodni denarni sklad in Svetovna Banka. Dearden opozarja na to, kako močan vpliv imajo te institucije na politiko.  

izjava - Dearden

Četudi je težko zamejiti z ostrimi ločnicami, pa je v primerjavi s preteklostjo sedaj bolj prisoten trend večanja vpliva nevladnih organizacij. Kržišnik vidi razlog predvsem v večanju nadzora nad internetom in narekovanjem internetne komunikacije s strani korporacij.

izjava - Kržišnik

In case of arestKljub povečanju vpliva nevladnih organizacij v protiglobalizacijskem gibanju pa se boj še vedno odvija tudi na ulicah. Največje demonstracije tega tedna protestniki načrtujejo za jutri. Z napovedjo dogajanja za vikend Kultivator zaključuje Kavčič:

izjava - Kavčič

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.