O zapleteni Venezueli

Oddaja

V Venezueli se je v začetku februarja začelo protestno valovanje, ki je sprva zaobšlo vso državo, kasneje pa so se protesti strnili v večjih mestnih okrožjih, kot so Caracas, Trujillo in San Cristobal.

 

Zahodni mediji preko katerih smo izvedeli za dogajanja v Venezueli so protestno gibanje poimenovali kot študentsko. Kot gibanje za pravice svobode govora in ostalih svoboščin. Že malo natančnejši vpogled v razmere kaže na to, da je boj za oblast v državi z največjo zalogo nafte na svetu, milo rečeno, večplasten in seže onkraj svobode govora.

 

Na eni strani se Venezuela dejansko sooča z ekonomskimi problemi v obliki visoke inflacije in občasnega pomanjkanja osnovnih življenskih dobrin, na drugi pa lahko zelo utemljeno te iste probleme pripišemo ekonomski vojni, ki jo vodijo Združene države Amerike, ki na svojem dvorišču stežka prenašajo socialistično državo. Podobno je tudi z opozicijo, ki je po eni strani notranje razklana in kar so bili nekdaj študentski protesti poskuša izrabiti za interno obračunavanje, hkrati pa družno pridobiva politične točke zaradi utemljenih pritožb ljudi nad življenjskim standardom. 

 

Situacija je torej zapletena in ji bo zato namenjeno še veliko prostora in časa. V današnji oddaji smo o vsem tem in še čem govorili Gregoryem Wilpertom, urednikom portala Venezuelanalysis.net in avtorjem knjige “Changing Venezuela by Taking Power” ter s študentom novinarstva ter aktualnim protestnikom Gabrielom Guzmanom.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness