Ponovni poskus pogajanj

Aktualno-politična novica
2. 3. 2018 - 17.00

Tudi ta teden so se nadaljevala pogajanja med sindikati in delodajalci, tako v javnem kot zasebnem sektorju. Vlada z novo pogajalko Lilijano Kozlovič na čelu je po februarskem začetku stavk začela nov krog pogajanj s sindikati javnega sektorja. V zasebnem sektorju pa je po odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe napovedana stavka v Gorenju. Medtem se je rok pogajanj pred stavko med Sindikatom delavcev rudarstva in energetike in Premogovnikom Velenje, ki od januarskega začetka pogajanj  niso prinesla uspeha, podaljšal.

V javnem sektorju so se ta teden odvila prva srečanja nove vladne skupine s Sindikatom za zdravstveno nego, Sindikatom za socialno varstvo, Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam in Sindikatom za vzgojo in izobraževanje.

Po odstopu ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja je prejšnji teden mesto vodje vladne pogajalske skupine zasedla generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Ta je več slovenskim medijem zatrdila, da so se na vladi približali zahtevam sindikatov javnega sektorja. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman pa je povedala, da so finančni okvir za pogajanje s sindikati na vladi sprejeli soglasno. Obseg tega finančnega okvira ni znan.

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je ocenil prvo srečanje z vladno pogajalsko skupino, potem ko je ta zamenjala vodjo.

izjava

Generalni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj pogajanja in spremembe, ki jih je prinesla zamenjava vladnega pogajalca sredi pogajanj, prav tako pozdravlja.

izjava

Tako Počivavšek kot Štrukelj zaradi dogovora z vlado, da se podrobnosti pogajanj pred njihovim zaključkom ne bo razkrilo, nista želela razkriti podrobnosti novega vladnega predloga. Branimir Štrukelj pa vseeno komentira vladno stališče, ki ga je neprijetno presenetilo.

izjava

Zahteve Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture tako ostajajo enake. Zahtevajo predvsem zvišanje plač delavcev v vzgoji in izobraževanju za dva do tri plačne razrede, ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in povišanje regresa za delavce z najnižjimi plačami.

Branimir Štrukelj komentira nov vladni predlog in izrazi skepso v uspeh pogajanj pred 14. marcem. Za takrat je namreč napovedana nova stavka izobraževalnega sektorja.

izjava

Branimir Štrukelj opiše potek stavke, napovedane za 14. marec, ki jo ocenjuje za zelo verjetno in razloži, zakaj bodo stavkali v več krajih.

izjava

Drugi krog pogajanj se bo nadaljeval v drugem tednu.

 

Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije pa napoveduje stavko v velenjskem Gorenju. Opozorilna stavka bo potekala 14. marca. Šlo bo za dvourno prekinitev dela v vseh izmenah. Odločitev o stavki je sprožila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe. Uprava Gorenja je namreč konec januarja med večinoma uspešnimi pogajanji o prenovi kolektivne pogodbe to pogodbo enostransko prekinila.

Žan Zeba iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije pojasnjuje, kako je uprava Gorenja preklicala kolektivno pogodbo in predstavi napoved stavke kot logičen odziv.

izjava

Denis Oštir, direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju, predstavi dosedanji potek pogajanj med upravo in sindikatom.

izjava

Glavna točka nestrinjanja med upravo in sindikatom v pogajanjih o prenovitvi kolektivne pogodbe je predvsem dolžina dopusta. Žan Zeba pojasni, v katerih točkah pogajanja o kolektivni pogodbi se uprava in sindikat nista strinjala ter predstavi njune predloge.

izjava

Denis Oštir predstavi, kaj bi predlog uprave glede zmanjšanja števila dni dopusta pomenil v praksi.

izjava

Kljub pripravljenosti uprave pogajanja trenutno ne potekajo. Sindikat je namreč odpoved kolektivne pogodbe sprejel kot grožnjo, zato se ni pripravljen pogajati, dokler uprava te odpovedi ne prekliče. Več Žan Zeba.

izjava 

Denis Oštir pa predstavi, zakaj se je uprava odločila odpovedati podjetniško kolektivno pogodbo sredi pogajanj, v katerih sta se obe strani strinjali glede večine vprašanj.

izjava 

Žan Zeba predstavi želje uprave po pogajanjih in pogoj sindikata za nadaljevanje pogajanj.

izjava 

Določila iz podjetniške kolektivne pogodbe, ki jo je uprava prekinila, kljub temu veljajo do 1. avgusta 2019. Po preteku tega roka pa začne veljati panožna kolektivna pogodba.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kdo je Lilijana Kozlovič? magistra. blond je. kakšne so njene kompetence medijem uide.
če bi Lilijana res dobro opravljala svoje delo - bi prišla na mizo s konkretno analizo, konstruktivnimi rešitvami in predlogi. tako pač delajo razvite evropske države na severu in zahodu. če že laže, naj vsaj laže z argumenti. to bi pač pričakovali evropski veljaki.
priti bi torej morala na sestanek s konkretno analizo in bi torej vedela - da tudi sindikatov v Sloveniji, kar jih je še ostalo, in glede na njihovo megleno sliko in predstavo sistema v katerem živijo - skratka prišla bi in bi sindikatom razložila v čem so njihove medsebojne situacije glede na različne sektorje pač različne.

Gorenje stavka zaradi drugih razlogov - kot na primer učitelji ali policaji. a ne?

učitelji imajo več dela z neprilagodljivo mladino -
floskule kot so: otroci imajo vedenjske probleme danes - ali pa - otroci potrebujejo šibo in strogega učitelja ter neprizaneljivega - so PAČ floskule ki so morda res resnične. kakšna je danes vzgoja - je pač velika debata, ki jo v navezavi s sindikati ne moremo odpirati. po drugi strani - pa vzgoja otrok s strani staršev je odvisna od njihovega statusa in izobrazbe, ekonomskega položaja, hobijev v katere so vpisani otroci - kot tudi uporabe ali zlorabe interneta s strani mularije. kdo ima čas da se prostovoljno ukvarja danes z otroci in mladino? NIHČE.
po drugi strani - policaji. jah, kriminal postaja vse bolj zapleten. vse več je kraj a ne? ali pa pretepov, nekaj streljanja nekaj ubojev in umorov. nekdo se vozi po Mariboru in strelja skozi okno - in poglej ga zlomka, nihče od psihiatričnih izvedencev si ne upa na sodišču podati mnenja o njegovem stanju. zakaj pa bi le? ljudje imajo otroke, in družine. vsak ti lahko v MB čez pol leta potrka na vrata a ne?

ampak Lidiji pa ne bo nihče trkal na vrata. lahko se dela pamento a ne? sedeti v stranki SMC je toplo, udobno in dobro plačano delo. lahko tudi piha mehurčke pa bo še vedno preživela.
hja. stara zgodba. naj gre pogledat v ženske zapore, da si malo nacentrira perspektivo - aja zakaj pa ne ????
tudi sindikati v Sloveniji niso to kar bi morali biti. ker če bi bili - bi imeli raziskovalni inštitut tako kot v Atenah - imamo pa samo vodiča, ki je poročen s hčerko od Kučana, če se ne motim. to je pa tudi to.

njeh - .... amaterji. na obeh straneh. a bi kdo poklical našo teto mamo iz Sveta Kapitala, ki ga piše in ureja - gospa frčafela Petra Kovič, naš ugleden cvet ljubkega slovenskega neznanja, da je ljudi sram kakšne idiotizme piše vsak petek v svoji prilogi Dela. res, višek sramote. mal make-upa pa lahko vsaka čiča miča že ureja Svet Kapitala.

tako to gre kajne?
awesome.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness