Družbena ignoranca = legitimacija neonacističnega nasilja

Mnenje, kolumna ali komentar
31. 8. 2016 - 16.00

Medtem ko se je večina domačih trobil državotvornega diskurza ta začetek tedna naslajala nad prometnimi zastoji in gnečo v z gradbišči prepredeni Ljubljani, smo tisti, do katerih je preko socialnih omrežij nekako le prišla novica o neonacističnem napadu na Metelkovo v soboto ponoči, le nekaj ur po glede na samo ime ne prav posrečenemu Vseslovenskemu antimigrantskemu shodu na Trgu republike v Ljubljani, zastonj brskali po časopisnih in spletnih straneh, da bi izvedeli kaj več podrobnosti o poteku in posledicah tega napada. Kljub temu da je potem novico iz socialnih omrežij nekaj domačih medijskih hiš vendarle prosto copy pastealo, na voljo ostajajo pravzaprav zgolj prvotno na facebook strani metelkovskega kluba Jalla Jalla posredovane informacije, več podrobnosti pa ne prinaša tudi včeraj javnosti le posredovana Izjava uporabnic in uporabnikov Avtonomnega centra Metelkova po napadu neonacistov v noči iz sobote na nedeljo, tam enkrat okoli polnoči.

Izjavi AKC Metelkove z naslovom: »Kdor ignorira, ta tolerira« so se sicer s svojo izjavo podpore kaj kmalu pridružili še uporabnice in uporabniki Tovarne Rog in članice Lezbično-feministične univerze, toda v domačih trobilih državotvorno anti-begunskega diskurza jih pravzaprav brez izjeme zaenkrat še niso povzeli, z vsakim dnem več od napada pa je manj verjetno, da jih glede na trende razvoja novinarstva v instant senzacionalistični žurnalizem tudi sploh kdaj bodo. Uporabniki in uporabnice Metelkove, ki opozarjajo, da gre že za tretji neonacistični napad na avtonomne prostore na Slovenskem v zadnjem letu in da ni naključje, da je do napada prišlo prav na dan, ko je bil v Ljubljani ne prav vseslovenski shod proti beguncem, saj se ga je po poročanju trobil državotvorno desnega diskurza udeležilo samo okoli 200 oseb, sicer menijo, da je nastopil čas, da se vprašamo, v kakšnem mestu in družbi sploh hočemo živeti. Glede na še tako zelo pogrošne teorije parlamentarne demokracije pa naj bi prav medije v vsaki demokratični državi in družbi imeli v prvi vrsti za to, da se v imenu nas, bralcev, gledalcev in poslušalcev, sprašujejo, v kakšni državi in družbi smo oziroma že živimo.

Toda medijski molk, za katerega so z svojo neodzivnostjo in večdnevnim zamikom pri lansiranju prvih Izjav za javnost po sobotnem neonacističnem napadu sicer delno poskrbeli tudi sami uporabniki Metelkove, kaže predvsem na to, da razen redkih, res redkih izjem na Slovenskem medijev v pravem smislu besede pač ne premoremo in da so v domačem medijskem močvirju zavladala in prevladala zgolj trobila v tem trenutku pač desnega državotvornega diskurza. Napadeni uporabniki in uporabnice Metelkove, ki so jim na pomoč priskočili tudi takrat tam navzoči posamezni antifašisti iz tujine, sicer izjav tudi za avtonomnemu mišljenju in tovrstnim prostorom tradicionalno naklonjen Radio Študent še v ponedeljek pač niso dajali, zato smo brez podrobne refleksije in prikaza nočnega nasilnega divjanja neonacistov, ki so obiskovalce obmetavali s kamni, steklenicami, solzivcem in petardami ter pri tem do krvi poškodovali za zdaj eno znano osebo, ostali tudi redni poslušalci in bralci v Evropi pač najstarejše neodvisne študentske radijske postaje.

Da sicer so bili v noči iz sobote na nedeljo o napadu neonacistov na Metelkovo obveščeni, so na ljubljanski policijski upravi potrdili. Toda, kot je povedala predstavnica za odnose z javnostmi ljubljanske policije, so se ob posredovanju policistov ob kršitvi javnega reda in miru pri gostinskem lokalu ob Metelkovi ulici napadalci razbežali. Kljub temu da policistom na delu ni uspelo ujeti nobenega od neonacističnih napadalcev, preiskava še poteka, povezava med udeleženci ne prav posrečenega Vseslovenskega antimigrantskega shoda pa ostaja in bo najverjetneje tudi ostala nepotrjena, čeprav je samo po sebi jasno, da gre za falango najbolj nasilnih udeležencev prav tega konkretnega shoda, na katerem se je s ščiti s podobo karantanskega panterja postavljalo zgolj okoli 200 ljudi.

Za še najbolj ustrezno diagnozo družbenega duha, ki ga v državi z anti-migrantsko politiko ter postavljanjem ograj še dodatno razpihuje koalicija samo po imenu modernega centra Mira Cerarja, so tako v odzivu ob tem zadnjem neonaci napadu poskrbele javno še najbolj prezrte članice Lezbično-feministične univerze. Toda te tako povsem pravilno ugotavljajo, da je sobotni napad neonacistov pokazatelj porasta sovražnosti in nasilništva do ljudi in skupnosti, ki se odkrito upirajo rasističnim evropskim migracijskim politikam, nacionalizmu, neoliberalizmu in različnim oblikam zatiranj. Toda tako to gre. Neonacistični napad na Metelkovo in še bolj posledična splošna neodzivnost nanj sama zase dokazujeta, da legitimizacija neonacističnega nasilja in posledična družbena ignoranca do pojava neonacističnih paravojaških skupin, ki so v zadnjem letu že trikrat napadle avtonomne prostore na Slovenskem, več nista vprašanji pa čeprav bližnje prihodnosti, ampak že del vseobsegajoče domače realnosti.   

Odpoved: Tudi za tokratni N-euro moment sem z dejstvom, da je družbena ignoranca enaka legitimaciji neonacističnega nasilja na Slovenskem, v zobeh poskrbel Tomaž Z. Nazi scum, No pasaran! 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.