Javni sektor bo rabelj koalicije Mira Cerarja

Mnenje, kolumna ali komentar
3. 1. 2018 - 16.00

Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja bo v prvih mesecih leta 2018 in poslednjih dneh mandata koalicije in vlade Mira Cerarja, ki jo ob sprva kar Stranki Mira Cerarja le tvorita tudi stranka Demokratičnih upokojencev in Socialnih demokratov, odvrgla rokavice. Jakob Počivavšek, ob katerem pa je le sedela tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, je namreč na današnji tiskovni konferenci kot vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja zavrnil očitke Vlade in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja kot glavnega pogajalca v imenu delodajalke države, da so apetiti sindikatov in v njih združenih zaposlenih v javnem sektorju po večjih plačah in sproščenih napredovanjih po plačnih razredih uradno še naprej enotnega plačnega sistema pretirani in tako za stavkovne zahteve kot za 24. januar napovedano stavko okrivil Vlado oziroma dogovore, ki jih je in jih ta še naprej sklepa s posameznimi sindikati mimo enotnega plačnega sistema.

Da sicer lahko o enotnem plačnem sistemu na Slovenskem res govorimo zgolj še v pretekliku, pa je res še kako zaslužna prav aktualna vlada strank SMC, DeSUS in SD, ki se ji je, kot so prav tako danes sporočili, očitno uspelo dogovoriti s sindikatom poklicnih gasilcev, ki so samo njim namenjeni predlog ministra Koprivnikarja, tako kot za časa mandata te Vlade denimo tudi zdravniki, pripravljeni podpisati. Toda pogajalska skupina javnega sektorja, v kateri ostajajo za delodajalko državo zaposleni tudi ljudje v plačilnih razredih, ki ne dosegajo niti minimalne in z zakonom zagotovljene plače, se ob ukinitvi vseh še preostalih varčevalnih ukrepov zavzema tudi za ohranitev, pravzaprav pa ponovno vzpostavitev enotnega plačnega sistema v javnem sektorju domače države.

Toda ker se je Vlada s posameznimi skupinami zaposlenih in sindikati dogovorila mimo enotnega plačnega sistema, je tega moč po besedah Jakoba Počivavška ohraniti, pravzaprav pa nazaj vzpostaviti le tako, da se ponovno vzpostavijo ustrezna razmerja, saj sam javni sektor pač ne more biti kriv, če se je Vlada denimo z zdravniki dogovorila za dvig plač za pet plačnih razredov in če sedaj isti dvig plač zahtevajo tudi vsi zaposleni na primerljivih delovnih mestih. Uradno bo pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja s podporo Zveze svobodnih sindikatov enodnevno opozorilno stavko, ki bi naj bila 24. januarja, napovedala 12. januarja, saj opredeljevanja zaposlenih po posameznih sindikatih, s katerimi se Vlada ločeno pač ni pogajala, še potekajo, toda že zdaj se ve, da se je znotraj pogajalske skupine za stavko in v podporo stavkovnim zahtevam ter proti politikam Vlade in koalicije strank SMC, DeSUS in SD, ki so zadnji državnozborski mandat le prevzele odgovornost upravljanja z državo, opredelilo 17 sindikatov.

Tako se torej na prvi delovni dan novega leta že ve, da se bodo 24. januarja 2018 protestnega shoda pred Vlado na Gregorčičevi v Ljubljani in enodnevne opozorilne stavke zagotovo udeležili predstavniki in člani sindikatov državnih organov, veterinarjev, delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti, kulture in narave, carinikov, kulturnih in umetniških ustvarjalcev ter novinarjev nacionalne radiotelevizije in tiskovne agencije, farmacevtov, slovenskih diplomatov, laboratorijske medicine, centrov za socialno delo ter sevalcev. Prav tako se že ve, da bodo stavkali v sindikatih v zdravstvu, visokošolskem sindikatu in konfederaciji sindikatov Neodvisnost, stavki pa se pridružujejo tudi v sindikatu Slovenske varnostno obveščevalne agencije, kjer stavka brez omembe večjega uspeha poteka že od decembra, v sindikatu ministrstva za obrambo, kjer je zaradi zakonskih omejitev stavka prepovedana, pa si bodo zaposleni vzeli dela prost dan.

Čeprav se tudi v obeh policijskih sindikatih še naprej prizadevajo za ločeno obravnavao in pogajanja, pa so prav tako že napovedali, da bodo policisti, katerih pravica do stavke zoper delodajalca državo je prav tako strogo zakonsko omejena, stavkali 12. februarja. In čeprav podpirajo tudi skupno stavko pod organizacijo enotne pogajalske skupine javnega sektorja, so ločeno in samo sebi lastno stavko dva dni kasneje oziroma 14. februarja napovedali tudi šolniki oziroma njihov Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Toda če policiste pri ločenem dogovarjanju podpirata tako njihova resorna notranja ministrica Vesna Gjorkoš Žnidar kot glavni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar, v primeru SVIZ-a te podpore resorne ministrice in nesojene predsednice republike Maje Makovec Brenčič ni, toda dolgoletni glavni tajnik šolniškega sindikata Branimir Štrukelj je pač dovolj izkušen pogajalec, da ve, da si vrata za morebitni doseg ločenega dogovora pač ne kaže v naprej zapreti. Toda tako to gre. 24. januarja bo stavkala večina sindikatov javnega sektorja, ki na oko združuje več kot 170.000 zaposlenih, saj se je vladi ločeno uspelo dogovoriti le s številčno najmanjšimi interesnimi skupinami. In teh s premajhnim izplenom od tega domnevnega gospodarskega napredka države in propadom enotnega plačnega sistema le nezadovoljnih 170. 000 volivcev bo pač samo po sebi rabelj aktualne koalicije in Vlade Mira Cerarja.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s sindikati in zaposlenimi javnega sektorja kot poslednjim rabljem koalicije Mira Cerarja in strank SMC, DESUS in SD v zobeh poskrbel Tomaž Z.                

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness