Koalicija iskrenih namenov

Mnenje, kolumna ali komentar
29. 8. 2018 - 16.00

Po tem ko je 47 strani dolg Koalicijski sporazum o sodelovanju v Vladi Republike Slovenije za mandatno obdobje 2018 - 2022 že pred nekaj dnevi parafirala tudi stranka Levica, so ga danes slovesno pred kamerami in fotografi lahko podpisali še predsedniki strank Lista Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Modernega centra, Alenke Bratušek ter Demokratičnih upokojencev in do sedaj v politični zgodovini še nevideni eksperiment pri koritih domače izvršne ter zakonodajne oblasti se lahko začne. Vsi predsedniki peterice strank, katerih parlamentarna večina je odvisna od glasov poslanske skupine Levica in/ali zaenkrat še nerazkritega šibkega člena znotraj poslanskih vrst SDS ali NSi ali SNS, razen predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana, ki se je očitno nekoliko pa le naveličal epitafa večkratnega kmetijskega ministra in se je tokrat in za ta mandat pustil izvoliti na mesto le formalno zares vplivnega predsednika Državnega zbora, bodo prevzeli tudi izvršno odgovornost in bolj ali manj zahtevna ministrska mesta. Usklajeno delovanje med koalicijskimi partnerji tako v odnosu med političnimi strankami koalicijskih partnerjev do Vlade in Državnega zbora, v odnosu med vlado in državnim zborom kot v samem državnem zboru, pri sprejemanju zakonov, aktov in vseh drugih odločitev, ki jih navedena državna organa sprejemata in so predmet koalicijske pogodbe ter tudi tistih, ki niso njen predmet, pa bi naj zagotavljal 27. členski Protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev, ki je sestavni del danes podpisane koalicijske pogodbe.

Protokol o sodelovanju koalicijskih partnerjev, ki v 27. členu določa, da je začel veljati z današnjim podpisom koalicijskega sporazuma, je v prvi vrsti poskus, kako vnaprej kar se da formalizirati prav tako vnaprej pričakovano težko sobivanje koalicijske peterice strank, od katerih lahko brez škode za minimalno parlamentarno večino v tej formuli pet plus Levica izstopita le Stranka Alenke Bratušek ali DeSUS, a kaj ko se njuna predsednika na zadnjih volitvah v Državni zbor sploh nista uvrstila. Čeprav protokol določa, da so koalicijski partnerji pri sodelovanju in usklajevanju, ki je v vseh njegovih 27-ih členih največkrat ponovljena beseda, enakopravni, gre tudi za vnaprejšen poskus formalizacije zavez in dolžnosti vsakega posameznega člana Vlade tako do predsednika vlade Marjana Šarca kot do drugih posameznih ministrov in ministric Vlade. Gre tudi za pričakovan kodeks ravnanja vsakega posameznega poslanca in poslanke peterice strank sopodpisnic koalicijskega sporazuma, saj protokol med drugim tudi določa, da je potrebno vsako odsotnost koalicijskega poslanca na seji državnega zbora, razen višje sile, predhodno najaviti oziropma uskladiti na koordinaciji vodij koalicijskih poslanskih skupin.

In čeprav so Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Alenka Bratušek in Karel Erjavec danes nasmejano pozirali po podpisu koalicijskega sporazuma, katerega trajnost bo kljub polnem mandatu 4 let zapisanem v naslovu gotovo pod prvim vprašajem že veliko prej, bo ta danes formalizirana koalicija, za katero predsednik vlade Marjan Šarec ocenjuje, da lahko naredi nekaj dobrega za Slovenijo, še vedno odvisna tako od lastne sposobnosti medsebojnega sodelovanja in usklajevanja kot od glasov poslancev stranke Levica. In čeprav je Marjan Šarec prepričan, da ima vsak od sopodpisnikov koalicijskega sporazuma iskrene namene, je Protokol o sodelovanju najbolj skop prav v poglavju Kršitve Protokola. Določa zgolj da v primeru kršitev določb tega protokola s strani katerega koli koalicijskega partnerja, državni sekretar o tem obvesti predsednika vlade, ki na koordinaciji s predsednik strank in vodij koalicijskih poslanskih skupin predlaga nadaljnje postopanje koalicijskih parnerjev. Toda tako to gre. Čas trajanja te samo po besedah njenega mandatarja koalicije iskrenih namenov in tega političnega eksperimenta bo pač odvisen od v protokolu o koalicijskem sodelovanju natančneje neopredeljenih predlogih in postopanjih samega predsednika vlade in koalicije Marjana Šarca.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z danes formalizirano koalicijo, katere sopodpisniki Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Alenka Bratušek in spet tudi Karel Erjavec bodo tokrat pa res z iskrenimi nameni naredili nekaj dobrega za Slovenijo v zobeh poskrbel Tomaž Z.    

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

vleči dobro plačo brey vsake odgovornosti in nakladati v tri krasne, brey istopa iy nata in eu se lahko samo
saoyadovoljujejo y levo roko to je njihovo levičarstvo...

vleči dobro plačo brez vsake odgovornosti in nakladati v tri krasne, brez izstopa iz nata in eu se lahko samo
samozadovoljujejo z levo roko- to je njihovo levičarstvo...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness