1. 9. 2021 – 16.00

Politična kasta nedotakljivih

Audio file

Čeprav bi v svoje delo in vsakdanje skrbi, ki se v domači državi kakopak le večajo na račun ponovno z verige spuščene epidemije, zatopljeni človek na Slovenskem še utegnil pomisliti, da bo na račun danes in še jutri potekajočega Blejskega strateškega foruma, ki je po sili razmer predviden za enega od vrhuncev slovenskega predsedovanja Svetu EU in naj bi po pričakovanjih domačih organizatorjev ponudil odgovore in rešitve v razpravi o prihodnosti Evrope, delo slovenske vlade in njenih ključnih predstavnikov nekako zastalo, ker da vsi na ušesa vlečejo, kaj pravzaprav bistveno novega ima za povedati zbrana falanga političnih mislecev na Bledu, bi to preprosto ne držalo, saj je denimo tudi danes, na prvi šolski dan, potekala že 260. dopisna seja vlade Janeza Janše in strank SDS, Nove Slovenije ter SMC s podporo za upokojitev pripravljenih poslancev DeSUS in SNS, a z eno samo, zgolj za domače razgrete notranje politične razmere v pričakovanju novih predčasnih državnozborskih volitev, res pomembno točko dnevnega reda. Na predlog ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je bil v kvoti SDS, še ko je bil član druge vladne stranke, je tako na dopisni seji vlada Republike Slovenije sklenila, da izdaja soglasje k predlogom amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim se določa kvalificirano obliko prekrška nedostojnega vedenja, če je takšno ravnanje usmerjeno ne zgolj zoper uradno osebo in v zvezi z uradnim poslovanjem kot doslej, ampak tudi zoper najvišje predstavnike oblasti Republike Slovenije ali katerega od njihovih bližnjih.

Za kaj pravzaprav gre, je sicer predsednik vlade in največje parlamentarne stranke Janez Janša –- ki vse kar doma ali na tujem pred slovenskim ali mednarodnim občinstvom še počne, je, da se pripravlja na naslednje državnozborske volitve – predvsem domačim političnim tekmecem, med katerimi pa so tudi stranke, ki podpirajo in financirajo sprva predvsem petkove protestnike, ki so mu danes pomahali z rimskokatoliški cerkvi za časa prve vlade in istega ministra za kulturo Vaska Simonitija predanega otoka, razložil kar z Bleda. Če je včeraj evropske obrvi dvigovalo besedičenje domačega notranjega ministra o posiljevalcih, ki ne želijo braniti svojih otrok, žena in ostarelih v Afganistanu, so danes evropski gostje z izjemami iz Višegrajske skupine, Srbije in Hrvaške vendarle nekoliko debelo pogledali, ko sta ob uvodu in pred rekordnim številom, a skrbno prebranih visokih govorcev tako zunanji minister Anže Logar kot premier Janez Janša posegla za povsem rimskokatoliškimi poudarki.

No, če so uradno stališče Mladike in zunanje politike države, predsedujoče Svetu EU, besede nekdanjega papeža Janeza Pavla II., da se je prihodnost začela danes zjutraj na Bledu in da se potemtakem ne bo začela jutri, je Janša kot predsednik vlade te države navzočim v obraz navrgel, da so ustanovni očetje Unije, ki so v večji meri prihajali iz demokrščanskih krogov, poznali rek sv. Avguština o enotnosti v nujnih rečeh, svobodi v dvomih in dobrodelnosti vedno in povsod, saj da iz tega gesla izhajajo tudi mehanizmi evropske združitve: iskanje soglasja in vzajemno spoštovanje, subsidiarnost in solidarnost kot ključni principi, od katerih pa se po mnenju Janše žal zdi, da smo se sčasoma odmaknili in da delujemo kar proti njim. Bistveno sporočilo, ki ga je predvsem domačim političnim tekmecem z Bleda danes dopoldne še poslal Janša, pa je, da so časi, ko je bila mehka moč Evrope še lahko odgovor na izzive sodobnega sveta, nepreklicno mimo in da tako doma kot v Bruslju potrebujemo tudi trdo moč, da bomo tako doma v Evropi kot drugod po svetu sploh učinkoviti tudi z vidika mehke moči.

Kaj pa pravzaprav za domačo notranjepolitično prakso pomenijo današnje besede Janeza Janše na Bledu, pa lahko razberemo iz gradiva današnje 260. dopisne seje vlade Republike Slovenije z eno samo točko dnevnega reda: Soglasje s predlogi amandmajev k predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru, v katerem brez dlake na jeziku in črno na belem MNZ piše, da se bodo glede na intenziviranje groženj poslancem in drugim visokim predstavnikom države v zadnjem času lahko taki primeri nedostojnega vedenja prekrškovno procesirali tudi, če bodo takšna ravnanja osebno zaznale pooblaščene uradne osebe na kraju kršitve.

Kaj to nedostojno vedenje sicer je, ostaja še naprej opredeljeno v 5. točki 2. odstavka Zakona o javnem redu in miru, kot vedenje posameznika ali skupine, s katerim povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali kadar z žaljivimi besedami in dejanji škoduje ugledu posameznika ali skupine ali uradne osebe pri uradnem poslovanju. In do sedaj je tudi za potrebe politične elite čisto zadoščalo, da se z globo kaznuje vsak, kdor se na javnem kraju prepira, vpije ali se nedostojno vede na način, kot je definiran v 5. točki 2. člena ZJRM. Toda po novem bo politično kasto nedotakljivih pripadnikov oblasti in celo opozicije pred nedostojnim vedenjem državljanov in s tem volivcev dodatno varovalo določilo, da se ne glede na odstavek, kdor se na javnem kraju prepira, vpije ali se nedostojno vede, z globo od 500 do 1000 evrov kaznuje še, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede ne samo do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem kot doslej, temveč tudi do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.

Glede na to, da je na današnji dopisni seji vlada predlaganim spremembam, s katerimi se bi naj slovenski politiki pri koritih izvršne in zakonodajne, pa tudi sodne oblasti počutili nekoliko bolj varni in zaščiteni pred lastnimi državljani, pritrdila, bodo že v kratkem tudi dejansko vložene v parlamentarno proceduro, čeprav so za zaščito očitno po lastnem prepričanju prvorazrednih predstavnikov oblasti že obstoječe do sedaj pač zadostovale. Toda tako to gre. Če parafraziramo Janeza Pavla II. oziroma domačega zunanjega ministra danes z Bleda, se danes naša nova realnost oziroma prihodnost še ni začela, se pa bo, če in ko enkrat bo ta Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prinaša nov prekršek nedostojnega vedenja do političnih predstavnikov oblasti, tudi dejansko potrjen v državnem zboru.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z domačo wannabe na Slovenskem nedotakljivo politično kasto prvorazrednih ljudi in predlogom posebne globe za nedostojno vedenje zoper njih v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj