Predvolilna molitev za domovino ob izbiri njenih voditeljev

Mnenje, kolumna ali komentar
6. 4. 2022 - 16.00

V izteku mandata aktualne zasedbe državnega zbora in še bolj tretje vlade ter koalicije Janeza Janša iz Levice z zahtevami za posvetovalne referendume – sami so vložili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o novelah zakonov o socialnovarstvenih prejemkih ter o starševskemu varstvu in družinskih prejemkih, pa tudi o odloku o preoblikovanju novomeške fakultete za industrijski inženiring v javni, na račun davkoplačevalcev živeči vzgojno-izobraževalni zavod, pridružili pa so se tudi zahtevi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o elektronskih komunikacijah, ki so jo pripravili v LMŠ – dokazujejo, kaj so se v študentskih letih o politiki naučili v poslanskih klopeh še danes na enak način delujočega Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, kar nenazadnje dokazuje tudi aktualna obstrukcija z zakonom o nevladnih organizacijah pogojenih sprememb akta o ustanovitvi Radia Študent, ene najstarejših študentskih nevladnih organizacij pri nas s strani študentske politične grupacije Povezani. Ne glede na politične grožnje Janeza Janše, Zdravka Počivalška in posledično prav tako politično ukrepanje inšpektorja za notranje zadeve Marka Kandolfa pri notranjemu ministrstvu Aleša Hojsa in državnega sekretarja Franca Kanglerja Inštitutu 8. marec, pa se je vendarle tudi tokrat in v tej predvolilni kampanji tako kot doslej mobilizirala tudi tako imenovana desna, v primeru Zbora za republiko pa tudi brez dvoma s političnim ozadjem po meri največje vladne stranke, Nove Slovenije in drugih političnih satelitov SDS vzpostavljena civilna družba.

Čeprav je predsednik vlade Janez Janša civilnodružbeno delovanje Inštituta 8. marec označil za do zdaj najbolj množično kršitev zakonodaje o volilni kampanji v zgodovini Slovenije, po politični volji imenovani inšpektor za notranje zadeve pa predstavnice inštituta pozval, naj predložijo dokazila o vsebini in programu kampanje ter se opredelijo do navedb, ki so jih za Janšo ponavljali tudi drugi člani SDS, da to kar delajo, ni ne demokracija in ne odgovorno, in da naj odprejo volilni račun, pa je dodal predsednik koalicijske stranke Zdravko Počivalšek, ker da Inštitut 8. marec z zbiranjem podpisov v podporo predlogu zakona o omejevanju škodljivih ukrepov sedanje Janševe oblasti izvaja volilno kampanjo z namenom agitacije za konkretne stranke opozicijske koalicije ustavnega loka in/ali Gibanje Svoboda, se je nekoliko pa že vendarle tradicionalno s pismom Dragim Slovenkam in Slovencem pa tudi dragim državljankam in državljanom Republike Slovenije v žaru že pravzaprav cel mandat potekajoče predvolilne borbe tako rekoč tik pred zdajci v predvolilno dogajanje vstopil še Zbor za republiko, od nekdaj sestavljen iz politično po meri SDS in njenih strankarskih satelitov na slovenski desnici preverjenih posameznikov. Tudi tokrat – pod Izjavo, pravzaprav pa poziv oziroma navadno politično agitacijo za naslednjo vlado Janeza Janše, je sicer podpisan član SDS in nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati – iz Zbora za republiko pač ne razočarajo. Pravzaprav pa črno na belem zapišejo vse, kar Inštitutu 8. marec očitajo predsednik vlade, pravzaprav pa kmalu samo še SDS Janez Janša in politično oklepajoči se ga – dokler se jih sicer ne otrese – prijatelji.

Tako Cukjati začne: »Kot je bilo leta 1990 jasno, komu moramo zaupati svoj glas, da bomo naši deželi zagotovili uspešen razvoj v miru, svobodi, demokraciji in blaginji, tako bi morala biti letos ta odločitev še lažja in enako odločna. Odločamo se na osnovi izredno pozitivnih izkušenj z obstoječo koalicijo, ki je bila sestavljena iz dveh desnih in dveh levih strank in ki je v kratkem, a zelo zahtevnem času epidemije/pandemije imela priložnost pokazati, kaj pomeni sodelovati, voditi državo Slovenijo in predsedovati Evropski uniji v kriznem času ter se aktivno odzivati na vojne razmere v Ukrajini«. In doda, da je kljub stalnemu nasprotovanju vladni koaliciji, brez resnih in stvarnih argumentov, tako doma kot s pomočjo tujih satelitov, sedanji vladi uspelo ohraniti ravnotežje med epidemiološkimi ukrepi in normalnim življenjem, saj da so številne druge države ukrepale bistveno bolj radikalno. In takole konča: »Drage državljanke in državljani Slovenije. Izbira med strankami, zavezanimi demokratičnim načelom in vrednotam osamosvojitve, je dovolj pestra, da se nam ne bo težko odločiti za zdravo, trdno, miroljubno in zaupanja vredno prihodnost Slovenije in Evrope!«

Katere to so stranke, zavezane demokratičnim načelom in vrednotam osamosvojitve, najbrž ni treba posebej izpostavljati, toda na desnici obstaja še veliko bolj usodna, a aktualni vladi prav tako politično nadvse naklonjena, včasih samo še na papirju tudi z ustavo od države ločena verska civilnodružbena organizacija. Medtem ko Slovenska škofovska konferenca, kot govorec in predstavnik domače izpostave Rimskokatoliške cerkve oziroma papeške države v Vatikanu, vse katoličane in druge verujoče državljane vabi, da v dneh do volitev okrepijo svoje molitve za našo domovino in mir v svetu in je v ta namen objavila tudi priložnostno besedilo molitve, v katerem Jezusa, Božjega Sina, verujoči naprošajo, da naj izvoljenim podari pogum, moč, poštenost in nesebičnost pri delu za blagor domovine, na prav tako že tradicionalno pastirsko pismo, ki ga škofje za svoje ovce tradicionalno objavijo pred volitvami, še čakamo. Toda to pač ne pomeni, da predvolilna kampanja že ne poteka tudi izza nedeljskih prižnic širom s cerkvami največje, od države samo na papirju ločene verske skupnosti, saj – kot je za katoliški verski radio Ognjišče izpostavil soboški škof Peter Štumpf – si Cerkev od prihodnje vlade želi, da bi bila poštena in pravična do državljanov v vseh pogledih, ker če je takšna vlada poštena in pravična, je gotovo potem tudi dobra do Cerkve oziroma dobra za Cerkev. Toda tudi da bi uredila status duhovnikov, kar je ob 100-odstotnem financiranju katoliških šol prvovrstno desna politična tema in agenda. Toda tako to gre. Medtem ko lahko tudi neverujoči tako kot verujoči državljani zgolj še molijo, je na potezi inšpektor za notranje zadeve Marko Kandolf. In če kaj šteje, ga v imenu enakih vatlov za vse še iz te oddaje in radijske postaje pozivamo k ukrepanju še zoper tako imenovano desno civilno družbo in z ustavo od političnega dogajanja ločeno največjo versko skupnost.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s predvolilno Molitvijo za domovino ob izbiri njenih voditeljev in neukrepanju SDS inšpektorja za notranje zadeve zoper Zbor za Janševo republiko v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.