Rimskokatoliška Država

Mnenje, kolumna ali komentar
19. 6. 2019 - 16.00

Danes bo v domači rimskokatoliški državi, v kateri se očitno ne spoštuje niti 7. člena lastne Ustave oziroma določila, da so Država in verske skupnosti ločene, potekala zahvalna maša oziroma katoliško bogoslužje za domovino, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore, udeležil pa se je bo tudi predsednik te rimskokatoliške republike in države Borut Pahor. Gre za rimskokatoliški prispevek k dnevu državnosti, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija kot spomin na leto 1991, ko je Slovenija razglasila svojo samostojnost in je slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti, vsakokratnega dne državnosti pa se v rimskokatoliški cerkvi in državi tradicionalno spomnijo še z zahvalno mašo za domovino.

Zahvalna maša za domovino sicer ni čisto običajno bogoslužje, ki ga v rimskokatoliškem občestvu sicer redno prakticirajo predvsem ob nedeljah, saj jo nenazadnje daruje in na njej mašuje Stanislav Zore, ki je le vrhovni poglavar rimskokatoliške cerkve in rimskokatoliškega občestva na Slovenskem. Ob Borutu Pahorju, za katerega se sicer že ve, da ga njegova komunistična in socialistična preteklost skoraj vse svoje življenje poklicnega politika prav nič ne moti, da se zahvalnih maš za domovino ne bi redno udeleževal, so poleg vernikov, ki edini pravzaprav sodijo na tovrstna bogoslužja, pa čeprav gre za zahvalo Bogu za domovino, povabljeni tudi predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri samem bogoslužju pa bodo poleg vojaškega vikariata in Zbora Slovenske filharmonije sodelovali tudi predstavniki enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Ob rimskokatoliškem nadškofu in metropolitu ter vernikih, ki se tako ali tako redno zbirajo na bolj ali manj priložnostnih bogoslužjih, bodo torej na zahvalni maši za domovino ob predstavnikih družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora navzoči tudi vojaški vikariat, predstavniki enote za protokol, kvintet trobil in nenazadnje tudi sam vrhovni poveljnik Slovenske vojske, kar je ena od vlog, na katero radi pozabljamo ob liku in delu Boruta Pahorja, ki je na mestu že drugega mandata predsednika domače, kot vse kaže, hegemonistične rimskokatoliške države in republike.

Da si je sicer rimskokatoliški cerkvi, pa čeprav brez dvoma največji verski skupnosti na Slovenskem, uspelo v letih samostojne države izboriti povsem dominanten in prevladujoč položaj ter da je ob tem še posebej merila tudi na domače obrambne sile, sicer kaže tudi funkcija in vloga vojaškega vikariata. Ta je vzpostavljen, da bi sicer res redno zagotavljal duhovno oskrbo pripadnikom Slovenske vojske ter njihovim družinskim članom in s tem omogočal življenje pripadnikom Slovenske vojske skladno s temeljnimi človekovimi pravicami – pravico do življenja v skladu z vestjo, prepričanjem ali vero in možnostjo izpovedovanja vere v zasebno in javno, individualno ter skupaj z drugimi, a je v rokah rimskokatoliških vikarjev oziroma duhovnikov, ki pa naj bi zagotavljali duhovno oskrbo pripadnikom Slovenske vojske ne glede na njihovo vero ali svetovni nazor, če to želijo, doma, v času vojaških vaj v Sloveniji in tujini, v mednarodnih operacijah in v poveljstvih zavezništva ter njihovim družinskim članom.

Čeprav naj bi bile v skladu s 7. členom domače Ustave verske skupnosti na Slovenskem povsem enakopravne, njihovo delovanje pa svobodno, je dejstvo, da tudi za pripadnike drugih ver duhovno oskrbo zagotavljajo rimskokatoliški duhovniki, dokaz več, da je Slovenija res rimskokatoliška država. Nenazadnje med temeljne naloge vojaškega vikariata znotraj Slovenske vojske sodi tudi naloga svetovanja poveljujočim s področja verskih, religijskih in celo moralnih vprašanj, kar spet samo po sebi pove, da je navzočnost vrhovnega poveljnika oboroženih sil domače rimskokatoliške države na zahvalni maši za domovino pravzaprav nekaj samoumevnega in da tako prav nič ne čudi, da jo kot tako dojemata tudi tako Borut Pahor osebno kot vsi njegovi predsedniški svetovalci. Toda tako to gre. 25. junija 1991 je Republika Slovenija res razglasila svojo samostojnost in je takratna slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o Republiki Sloveniji, toda le kot o državi, samostojni in neodvisni od nekdanje Socialistične federacije jugoslovanskih narodov in republik, s katero pa je postavila temelje sedanje rimskokatoliške republike in države.

Odpoved: Tud za tokratni N-euro moment sem z domačo rimskokatoliško državo na predvečer zahvalne maše za to nič več laično, ampak zgolj rimskokatoliško domovino v zobeh poskrbel Tomaž Z.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness