Slepo črevo slovenske demokracije

Mnenje, kolumna ali komentar
23. 1. 2013 - 15.00

Ne glede na to, da je sinoči v nagovoru Parlamentarni Skupščini Sveta Evrope tudi njegov generalni sekretar Thorbjorn Jagland ugotovil, da v Sloveniji po objavi poročila protikorupcijske komisije, ki bremeni tako predsednika vlade kot zgolj navidezno zamrznjenega vodjo opozicije, drugi Janševi koaliciji in vladi grozi kolaps, se predsednik vlade Janez Janša še naprej dela, da dela. In hkrati ponavlja, da ne on sam in ne njegova po slovensko demokratična stranka nista na potezi, pač pa da so na potezi tisti, ki v imenu lastnih kratkoročnih koristi rušijo to koalicijo in vlado. Ker včerajšnji poskus koalicijske mediacije, za katerega se je v vili Podrožnik zavzela predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, ni prinesel nobenih konkretnih rezultatov, bo prvo potezo predvidoma še to popoldne potegnila Virantova Državljanska lista, ki bo, ker Janez Janša do postavljenega roka ni odstopil, danes odločala o odhodu iz druge Janševe koalicije in vlade.

Janez Janša, ki se sicer še ni prepričljivo odzval ne na ugotovitve protikorupcijske komisije in ne na politično krizo oziroma na slepo črevo, v katerem se ta čas nahaja domača strankarska demokracija, pa se ne dela, da normalno naprej dela v Ljubljani, kjer so tako kot v drugih mestih po vsej državi danes ulice okoli poslopij Vlade in Državnega zbora  zavzeli stavkajoči v javnem sektorju. Na dan, ko bo sicer tudi najmlajši Janšev potomec ostal brez jasli oziroma vrtca, se premier z že okrnjeno vladno ekipo, v kateri manjkata ministra Virantove Državljanske liste, ki bo danes popoldne kot prva zapustila to potapljajočo se barko druge Janševe republike, mudi na delovnem obisku v Notranjsko-kraški regiji. Da na potezi ni on sam, pač pa tisti, ki postavljajo ultimate, je sicer včeraj zvečer ponovil tudi na intervjuju za TV Primorka, hkrati pa povsem neprepričljivo dodal, da upa, da bo prevladal razum in da se ne bo rušilo lastne vlade. Premier je danes skupaj s še naprej svojim postojnskim ministrom za infrastrukturo in prostor ter podpredsednikom SDS Zvonkom Černačem odpiral prenovljeno cesto Postojna – Pivka skozi Petelinje. Domačo in tujo javnost pa bo ponovno nagovoril danes ob pol štirih iz nadvse zgovorne lokacije – Parka vojaške zgodovine v Pivki.

V razpadajoči slovenski demokraciji tega državnozborskega mandata, ki mu grozi, da bo postavil nov rekord v kratkosti trajanja pri koritih domače izvršne in zakonodajne oblasti, pa sicer tako na samozvani Jankovičevi levici kot na preverljivo politični Janševi desnici kronično primanjkuje prav razuma in razumnih dejanj ter odločitev. V normalno razvitih demokratičnih družbah je namreč toleranca do korupcije in korupcijskih tveganj pač ničelna, kar bodo po Janezu Janši in članih SDS slej kot prej morali spoznati tudi Zoran Jankovič in člani njegove Pozitivne Slovenije. Toda Republika Slovenija, v kateri se denimo razpadajoča Vlada zaradi isti čas potekajočega protestnega shoda stavkajočih delavcev v Postojni ne upa skupinsko slikati zunaj pred poslopjem hotela, v katerem so se dobili ministri druge Janševe vlade brez ministra za finance Janeza Šuštaršiča in ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča, pač ni normalno razvita demokratična država.

Republika Slovenija namreč je država, v kateri prejmete položnico policije zaradi pisanja na socialnih omrežjih. Takisto se vam pripeti, če želite med uradnimi urami na sistemske nepravilnosti in politično korupcijo opozarjati v za javnost in občane sicer menda odprtih prostorih Mestne občine Maribor. Nosilci te razpadajoče demokratične oblasti nimajo težav niti z grožnjami stavkajočim javnim delavcem, ki se bodo po izplačila nadomestila plač za današnji stavkovni dan primorani obrniti na sodišče. Zgolj po nazivu demokratična domača Republika kljub nepreklicni razsodbi Evropskega sodišča ostaja tudi država, ki pred javnostjo z oznako zaupno še naprej nedopustno skriva gradivo za izvršitev te sodbe nad domačo državo, kot so na včerajšnji razpravi ob predstavitvi knjige Neže Kogovšek Šalamon: Izbris in (ne)ustavna demokracija potarnali številni pravni strokovnjaki. In čeprav so tej drugi Janševi koaliciji in Vladi šteti dnevi, Republika Slovenija ostaja tudi država, v kateri je koalicijska večina v državnozborskem odboru za notranjo politiko že prejšnji teden prižgala luč za vladni predlog sprememb zakonov o nalogah in pooblastilih policije ter o organiziranosti in delu policije.

Kakšne konkretne ne-demokratične standarde v državi prinašajo v državnozborsko proceduro že vložene spremembe policijske zakonodaje, pa je prav danes opozorila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Če jih bo druga Janševa koaliciji kljub od danes popoldan najverjetneje tudi uradnem razpadu uspela uzakoniti in spraviti pod streho, bo Republika Slovenija v prihodnje država, v kateri bo domača politična policija v skladu s politično voljo pri koritih izvršne in zakonodajne oblasti imela povsem proste roke pri uporabi tehničnih sredstev za označevanje ali identifikacijo oseb, vozil in predmetov. Prav tako bo slovenska policija, ki je svojo politično lojalnost drugi Janševi Republiki izkazala s sredi praznega večera ne prav uspešno podtaknjenimi molotovkami in granitnimi kockami pred Jallo Jallo na Metelkovi, smela za potrebe spremljanja zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil prosto uporabljati tehnična sredstva za fotografiranje ter video in avdio snemanje.

V normalno demokratično razvitih državah bi sicer brez dvoma veljala ugotovitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, da v demokratični družbi pač ni nujno, če že ni popolnoma neprimerno, da si policija sama izbira metode in sredstva za zbiranje osebnih podatkov ter da prav tako ni nujno tudi, da ji je dopuščeno neomejeno avdio in video nadziranje posameznikov. Toda tako to gre. Da je Slovenija tačas v slepem črevesu strankarske demokracije, pove preprosta volilna matematika, ki sicer je znana tudi predsedniku vlade Janezu Janši in njegovim nespretnim političnim svetovalcem. Glede na to da imata SDS in Pozitivna Slovenija, stranki s korupcijo obremenjenih predsednika vlade in župana Mestne občine Ljubljana, skupaj 54 poslanskih glasov in tako prepričljivo večino, je v tem državnozborskem sklicu kakršnakoli že nova koalicija in vlada brez političnega umika ali Janše ali Jankoviča pač navadna utopija, ki jo lahko razblinijo šele nove predčasne volitve.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s slepim črevesom domače demokracije v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Popravek in opravičilo: Janez Šušteršič, minister za finance v odstopu, seveda ni minister za gospodarstvo, kot se mi je v živo zareklo in kot ostaja zabeleženo v priloženemu zvočnem posnetku oddaje v živo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness