Neuradni list - letnik 6, številka 1

Aktualno-politična novica
10. 9. 2012 - 12.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Pomembno jih je prestreči pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Redakcija Neuradnega lista pozdravlja v šesti sezoni izhajanja. Začenjamo velikopotezno. Večjega projekta, kot je TEŠ 6, namreč v državi ni. Njegova skupna vrednost naj bi bila omejena na 1,3 milijarde evrov. Vlada pa bo v kratkem predvidoma dala pobudo ter poroštvo za pogajanja in sklenitev poroštvene pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za del kredita v znesku 440 milijonov evrov, ki ga najame Termoelektrarna Šoštanj za financiranje postavitve nadomestnega bloka 6.

Evropska investicijska banka bo projekt postavitve nadomestnega bloka 6 podprla s kreditom v skupnem znesku 550 milijonov evrov. Del kredita v znesku do 110 milijonov bo zavarovan s komercialnimi jamstvi, del kredita v znesku do 440 milijonov pa bo predvidoma zavarovan s poroštvom države.

Kredit se bo črpal v večih tranšah, počrpan pa bo 36 mesecev po podpisu pogodbe. Odplačeval se bo 25 let. Moratorij na vračilo glavnice naj bi znašal sedem let od črpanja. Kreditna pogodba stopi v veljavo, ko EIB potrdi kreditojemalki, da je prejela kopijo zakona o ratifikaciji poroštvene pogodbe.

Vir za odplačilo najetih kreditov bodo TEŠ-eva lastna sredstva. Z vidika uresničevanja dolgoročnih ciljev bo družba s stalnostjo delovanja pridobivala dovolj prihodka za odplačilo dolga, navaja vlada.

V primeru povišanja investicijskih stroškov bo morala šoštanjska termoelektrarna v skladu z določili kreditnih pogodb podpisanih z mednarodnimi finančnimi institucijami, sama zagotoviti dodatne vire financiranja.

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 6, številko 1 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.