Ustavna PR služba

Mnenje, kolumna ali komentar
16. 6. 2015 - 16.00

Dokončna vrnitev začasno odvzetega poslanskega mandata Janezu Janši znova buri duhove. Pred slabim tednom dni se je naše Ustavno sodišče odločilo prvaku Slovenske demokratske stranke Janezu Janši dokončno vrniti pred dobrim letom dni odvzeti poslanski mandat. Sodba predstavlja logično sosledje dosedanjih odločitev sodišča, saj je mandat pred pol leta bil začasno vrnjen. A po drugi strani tokratna poteza politično-sodnega organa oblasti nakazuje na novo, doslej ne videno politizacijo najvplivnejših državnih političnih institucij.

Pojdimo lepo po vrsti. Najprej opozorimo, da je tokratna odločitev Ustavnega sodišča legitimna in legalna. Odločitev da se Janši vrne mandat, je bila, vsaj formalno-pravno, upravičena in ima podlago v trenutnih zakonih in našem ustavnem redu. Prav zato se med drugim poraja tudi vprašanje politične odgovornosti ostalih političnih akterjev, ki so sploh omogočili izvršitev protiustavnega procesa.

Predsednik Državnega zbora, sicer doktor mednarodnih odnosov ter magister mednarodnega prava, Milan Brglez, ki je sploh omogočil postopek protiustavnega odvzema mandata, očitno politično ne namerava odgovarjati za popoln debakel slovenskega Državnega zbora. Ob tem je pomenljivo, da Brglez sicer pripada Stranki modernega centra, torej politični opciji, ki se je v parlament uspela prebiti z visokoletečimi krilaticami o dvigu nivoja politične kulture in političnega delovanja.

A po drugi strani je sporna tudi vloga Ustavnega sodišča. Že od samega začetka sodnega in nenazadnje tudi političnega procesa Patria je vloga dotične politične institucije precej jasna. V moč formalno-pravnega ustavnega opravičevanja in upravičevanja dejanj politika Janeza Janše so verjeli tako Janšev odvetnik Franci Matoz kot praktično celotno vodstvo SDS. Naloga Ustavnega sodišča ni toliko obramba liberalno-pravnega reda in iskanje kompromisa med črko zakona ter ljudsko voljo, kot je interpretacija ustave z namenom upravičevanja določenega politikantskega diskurza in političnih opcij.

Temu primerne so bile tudi pretekle odločitve sodišča: Ustavno sodišče je denimo Janšo predčasno izpustilo iz zapora in mu nato tudi začasno vrnilo poslanski mandat. Pri tem so se sodniki sklicevali na njegovo nadvse pomembno vlogo za smoter in obstoj naše demokracije. Ustavni sodniki so takrat v sklopu svoje »salomonske rešitve« v zaporu še za nekaj dodatnih mesecev pustili očitno za demokracijo manj pomembna Janševa poslovna partnerja, Toneta Krkoviča in Ivana Crnkoviča.

A najbolj odmevna odločitev Ustavnega sodišča je vsekakor razveljavitev celotne sodbe Patria za vse tri obtožence zaradi procesnih napak. S tem sklepom so ustavni sodniki poskrbeli za, vsaj formalno-pravno, legitimiranje večmesečnega boja stranke SDS in njenih civilnodružbenih satelitov proti obstoječemu pravnemu redu.

In tako pridemo do nekoliko problematične politične vloge Ustavnega sodišča. V četrtek je v slovenskih medijih nekaj ur pred naznanilom Ustavnega sodišča, da se poslancu Janezu Janši dokončno vrne mandat, odjeknila novica, da so avstrijski sodni mlini pravnomočno obsodili še dva akterja v zadevi Patria.

Obsojena sta bila Patriin lobist Wolfgang Riedel in posthumno Jože Zagožen, nekdanji direktor Holdinga slovenskih elektrarn. Dvojica naj bi si v Avstriji izmenjala 900.000 evrov gotovine, ki jih je nato Zagožen, sicer vidni član SDS, dostavil svoji stranki,  denar je po ugotovitvah avstrijskih sodnih organov prišel v Slovenijo.  Sredstva je zagotovilo finsko podjetje Patria. Poleg tega so Avstrijci poudarili, da ni dvoma, da je Janez Janša kot predsednik takratne vlade in vodja SDS imel vpliv na izbiro Patrie.

Čeprav so ugotovitve avstrijskega sodstva na laž postavile vse apologete de jure nedolžnosti akterjev v primeru Patria, so v četrtek slovenski mediji kot glavno novico izpostavlili vrnitev poslanskega mandata Janezu Janši. Pri tem je vest, da je avstrijsko pravosodje med drugim potrdilo prenos gotovine stranki SDS, ki je nato vplivala na potek razpisa za izbiro vojaških vozil, bila omenjena zgolj kot krajša obskurna novička. Tako je Ustavno sodišče de facto uspelo preprečiti medijski debakel stranke SDS in njenega prvaka pred slovensko javnostjo.

SDS je ob pomoči ključne državne politične institucije uspelo izvesti neverjeten medijski spin. Navkljub temu, da je odločitev Ustavnega sodišča o vrnitvi mandata tokrat resda bila upravičena, je njena časovna usklajenost s sodbo avstrijskega sodišča v primeru Patria preprosto preveliko naključje. Tiho sodelovanje med SDS in Ustavnim sodiščem, ki je bilo očitno že med samim procesom Patria, razodeva sila zaskrbljujočo politizacijo ene najbolj ključnih političnih institucij v naši državi. A morda še bolj zaskrbljujoča je nekritičnost javnosti in ostalih političnih akterjev. Oboji so očitno že popolnoma sprejeli vse manj demokratično in vse bolj zaostreno in nevarno politično igro SDS-a.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

probam poiskat na tubi, pa ne najdem.. kako leto star video, kjer lik izjavi "Sodišče, ki bo to sodbo razveljavilo je ali pa še bo sestavljeno."

tako se to radi... kod nas! :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.