3.1415OFF92653589793238462643383279502884197169399375105820974944592307816406286

Aktualno-politična novica
14. 3. 2018 - 15.00
 / OFF

Ameriški predsednik Donald Trump je Rexa Tillersona na mestu zunanjega ministra nadomestil z dosedanjim direktorjem Cie Mikeom Pompeom. Trump je kot razlog za odločitev navedel nestrinjanje glede iranskega jedrskega sporazuma, ki se mu zdi “obupen”, Tillersonu, ki je za predsednikovo odločitev izvedel kar prek Twitterja, pa “OK”. Spraznjen stolček na Cii bo zasedla Gina Haspel, ki je bila v času vodenja Ciinega tajnega zapora na Tajskem vpletena v programe mučenja terorističnih osumljencev.

Britanska premierka Theresa May je napovedala izgon 23-ih ruskih diplomatov zaradi ruske nepripravljenosti za sodelovanje pri preiskavi zastrupitve bivšega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke v mestu Salisbury na jugu Anglije. Žrtvi napada z živčnim strupom se še borita za življenje, s sankcijami proti Rusiji pa grozi tudi britanski medijski regulator Ofcom. Ta je televiziji Russia Today zagrozil z ukinitvijo licence, če se izkaže, da je bila ruska država, ki je lastnica te televizije, vpletena v poskus umora. Ofcom je sicer že v preteklosti grozil z odpovedjo licence televiziji RT zaradi domnevne pristranskosti pri poročanju o konfliktu v Ukrajini.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je napovedal izstop iz Mednarodnega kazenskega sodišča, potem ko je to odprlo preiskavo o domnevnih zločinih proti človečnosti v filipinski vojni proti drogam. Duterte je sodišče in Združene narode obtožil neutemljenih in nezaslišanih napadov proti sebi osebno. Od začetka Dutertejevega mandata in s tem tudi vojne proti drogam julija 2016, je po podatkih policije v njej umrlo 3900 ljudi.

Predsednik Borut Pahor je s pogovorom pri kolegu Franku-Walterju Steinmeierju zaključil delovni obisk Nemčije. Tam se je v treh dneh srečal z nemško ministrico za obrambo, nastopil kot osrednji govornik na letnem srečanju Nemškega združenja malih in srednjih podjetij, obiskal nemški parlament in se sestal z njegovim predsednikom. Po sestanku s Pahorjem je Steinmeier sprejel še prisego Angele Merkel. Ta je bila s 364 glasovi za in 315 proti še četrtič izvoljena na funkcijo kanclerke Nemčije, ki jo opravlja od leta 2005 dalje.

Po podatkih Sindikata vzgoje in izobraževanja poteka stavka v 90 odstotkih javnih vrtcev in šol. Stavkalo naj bi 40 tisoč zaposlenih, shodi pa so potekali v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju ter na Ravnah in na Ptuju. V sindikatu zahtevajo višje plače za vzgojitelje v vrtcih ter učitelje in druge strokovne delavce v šolah, primerno ureditev plačila za razredništvo ter regres za vse z minimalno ali nižjo plačo v višini 1200 evrov bruto.

Kim Džong Andrej Čuš je s soglasno podporo delegatov prevzel mesto predsednika stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. 27-letni Čuš, ki je vodenje prevzel od očeta Kim Džong Vlada Čuša, je tako očitno že začel graditi na kultu osebnosti z vključevanjem lastnega imena v ime partije. Čuš mlajši je izrazil prepričanje, da bo stranka pod njegovim poveljstvom in s pomočjo nekaterih ostalih manjših partnerjev prebila parlamentarni prag, obeta pa si tudi sodelovanje v vladi.

“Zgodovina uči, da je oblast droga, ki zamegli tudi razum”

Tako je Dušan Puh, skiper jadrnice in predsednik jadralnega kluba Piranski zaliv, pokomentiral odločitev koprske občine, ki je odrekla gostoljublje jadrnici Adriatic Europa v lasti podjetja Gasspar Naložbe Gašparja Gašparja Mišiča. Slednji je bil po sporu in ohladitvi odnosov z županom Borisom Popovićem mesec dni nazaj razrešen s položaja vršilca dolžnosti direktorja komunalnega podjetja Marjetica. Tekmovalna jadrnica je že zapustila koprski mandrač in našla varni pristan v Marini Portorož.

V kovinskem zabojniku v koprskem mandraču pa vsaj nekaj časa ne bo na ogled niti makete drugega tira med Divačo in Koprom v vrednosti 133 tisoč evrov. Direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko je za dejstvo, da so za maketo izbrali 72 tisoč evrov dražjega ponudnika, obtožil napako v excellovih tabelah. Direkcija za infrastrukturo je izbrala ponudbo podjetja Art Rebel 9, to pa je za izvajalca najelo neizbrano podjetje RPS, ki se je na javni razpis prijavilo s ponudbo v višini 61 tisoč evrov. Topolko zaradi napake ne misli odstopiti, saj pravi, da je nemogoče, da bi preučil vsak dokument, ki ga dobi v podpis.

Ustavno sodišče Republike Slovenije je odločilo, da pritožbe zagovornikov sirskega begunca Ahmada Šamija zoper januarsko odločitev Vrhovnega sodišča ne bo sprejelo v obravnavo. Slednje je odpravilo začasno odredbo Upravnega sodišča, ki je velevala, da mora do pravnomočnega zaključka postopkov Šami ostati v Sloveniji. Ustavno sodišče je ocenilo, da za ustavno presojo niso bili izpolnjeni pogoji, saj naj ne bi šlo za vprašanje kršitve človekovih pravic ali temeljnih svoboščin.

Ahmad Šami pa ni edini, ki se ne strinja z lastno izročitvijo na Hrvaško. S predajo se ne strinja niti hrvaški državljan Stjepan Prnjat. Medtem ko Šamiju grozi predaja na podlagi Dublinske uredbe, Prnjatov postopek poteka na podlagi evropskega naloga za prijetje. Stjepan “Ne kličite me hrvaški Pablo Escobar” Prnjat je bil v okviru mednarodne policijske operacije proti tihotapcem droge prijet v Ljubljani. “Gospod Prnjat meni, da zaradi stigme, ki se ga drži kot obsojenca podobnega kaznivega dejanja, kot se mu očita sedaj, in pa zaradi medijske gonje zoper njega na Hrvaškem, tam ne bo deležen objektivne obravnave v postopku," je odločitev pojasnil njegov zagovornik Luka Fabiani.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.