Britoff križarske dekade

Aktualno-politična novica
15. 12. 2014 - 8.00
 / OFF

0700

V lokalu v centru avstralskega Sydneja so neznani napadalci zajeli več talcev. Njihova politična pripadnost še ni “uradno” znana, edini indikator je v izložbi izobešena črna zastava z verzom iz Korana. Dosedaj so poskušali navezati stik z mediji, vendar so slednji pogovore zavrnili. Kljub temu se širijo neuradne govorice, po katerih naj bi napadalci lokalnemu radiu sporočili, da so po mestu nastavljene štiri bombe. Zgodba se še vedno odvija, zatorej boste o njej lahko tekom dneva slišali več, najnovejši dogodek zadnje ure je pobeg treh talcev iz lokala. Četudi avstralski premier situacijo še ni oklical za teroristični napad, bo ta pridevnik nedvomno kmalu posedovala. Ob koncu dneva napad ni presenetljiv. V kontekstu nadaljevanja 10-letnega križarskega rovarjenja NATA in koalicij voljnih po bližnjem vzhodu, pri čemer je Avstralija vedno prisostvovala, je edinole prav občutiti vojno stanje tudi na domači grudi. Podrobnejšemu pregledu situacije lahko prisluhnite v geopolitičnem britoffu čez eno uro.

Hekerji Anonymousa izvajajo povračilne udarce za četrtkovo zaplembo serverjev PirateBaya na švedskem. V petek je bil “Denial-of-Service” napada, kjer se ustvarja umetne povezave do nekega serverja in posledično preobremeni linijo, deležen švedski internetni gigant Telia. Tokrat so hekerji vdrli v državne email račune. Tudi Piratebay bo kmalu ličil egiptovskemu feniksu. Že pred časom je bila celotna stran prenesena v oblak in gostovana po različnih serverjih, zato je le vprašanje časa preden bo PirateBay ponovno deloval.

Google zapira svoje pisarne v Ruski federaciji. Odločitev utemeljuje v novi ruski zakonodaji, ki zahteva hrambo podatkov ruskih državljanov na serverjih znotraj države. Glede na ljubezensko vez med Googlom in ameriškimi varnostno-obveščevalnimi strukturami, na kar že dlje časa opozarja tudi Julian Assange, je ruska zahteva vsaj deloma opravičljiva. Večinsko dotični zakon odraža le vedno očitnejši konflikt med Rusi in Američani.

Stranka japonskega premiera Shinza Abeja je na predčasnih parlamentarnih volitvah uspela ohraniti dvotretjinsko kontrolo v spodnjem domu. Premier si zmago razlaga kot potrditev njegove politike zadnjih let. Volilna udeležba je bila 53 odstotna, kar je še nekaj procentov manj od predhodne rekordno nizke udeležbe 59-tih odstotkov na volitvah 2012.

0800

Produkt dekade križarskih pohodov

Napovedujemo! Pričujoči teden bo okrašen s polemikami o avstralskem trenutnem napadu - sicer še vedno v teku. Ne glede na morebitne žrtve in stanje po mirni ali krvavi razrešitvi dogodka, bo v zahodni medijski sferi odjeknila debata o islamskem radikalizmu, svetovnem terorizmu in moralnih panikah zaradi groženj vsem nam ljubemu zahodnjaštvu. Napovedujemo tudi, da bo odgovor veleumnega avstralskega premiera Tonya Abbota, “down-under” verzije Busha mlajšega, sprejetje zakonodaje slične ameriškemu “Patriot Actu” in silovit spoprijem z napadalci. Četudi se uradno še ne ve kdo so, je izobešena črna zastava dovolj, da bo odgovor zajemal širitev bombardiranja Islamske države. Preden nadaljujemo; če kogarkoli zanima utemeljitev primerjave med Tonyem Abottom in George Bushom mlajšim, naj zgoogla sledečo frazo: “tony abbott idiot”.

Pričujoč teroristični napad ni nič presenetljivega. Ne le, da je počasi celotnemu svetu jasno, da sta Bush in Cheney lagala glede iraških orožij množičnega uničenja; tudi glede možnosti izogiba afganistanski invaziji, saj so bili Talibani pripravljeni izročit Osamo bin Ladna na sojenje v tretjo, nevpleteno državo. Celoto zaključuje Guantanamo, kjer je večina zapornikov nedolžnih, vendar jih Obama ne more izpustiti zaradi blokiranja republikanske stranke; začini pa jo prejšnji teden izdano poročilo o mučenju ujetnikov s strani ameriške CIE - rektalno hranjenje, umori, waterboarding, izolacija. K situaciji ne pripomore poseg NATA v Libiji, ki je sedaj de facto propadla država, kakor jo slabša tudi zahodna podpora sirskim upornikom, iz katere se je skotila Islamska država. Ravno posredovanje proti slednji je najverjetneje botrovalo današnjemu napadu v Avstraliji.

Sedaj še malo relativizma. V kontekstu nadaljevanja 10-letnega križarskega rovarjenja Amerike, NATA in koalicij voljnih po Bližnjem vzhodu je po uradnih podatkih umrlo več-stotisoč ljudi, po neuradnih več milijonov. Smrt vsakega nedolžnega je žalosten delček mozaika človeške zgodovine. Vendar! Ne glede na iztek avstralske krize, bo tehtnica žrtev še vedno na strani regije opustošene od dekade posredovanj. Avstralija je bila pri vseh operacijah pridna učenka, sedaj bo vojno za trenutek okusila na domači grudi. O nevarnostih slednjega se lahko vprašajo tudi ostale članice mednarodnih obrambnih organizacij, na primer NATA, ki naj bi bilo obrambno zavezništvo, četudi je večino operacij zadnjih let napadalne narave.

Za konec še kratka bližnjevzhodna prognoza. Avstralski napad bo nedvomno polog za razširitev vojaških operacij. Svoj delež k zaostrujoči situaciji dodaja tudi cena nafte, oziroma spor znotraj OPECa glede pridelovalnih kvot. Borzni trgi Abu Dabija, Katarja, Dubaja in Kuvajta so v prostem padu. Omenjene države medtem ustanavljajo bližnjevzhodno ustreznico NATA v sklopu “zalivskega kooperacijskega sveta”. Nova organizacija ne bo imela svojih sil, temveč bo povezovala vojaška poveljstva članic. Vprašanje, če bo nova vojaška aliansa v regiji stabilizacijske narave, je še seveda odprto.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.