28. 2. 2013 – 14.00

Emma off

Audio file

… Neapeljsko tožilstvo je zoper nekdanjega dolgoletnega

italijanskega premiera Silvia Berlusconija uvedlo preiskavo …

… v Rimu poteka srečanje tako imenovane skupine prijateljic

Sirije …

… romunsko ustavno sodišče je razsodilo proti spremembam zakona o

razširitvi imunitete poslancev …

… premiera dokumentarnega filma zavoda Emma v kinoteki ...

Neapeljsko tožilstvo je zoper nekdanjega dolgoletnega italijanskega premiera Silvia Berlusconija uvedlo preiskavo zaradi suma podkupovanja senatorja Sergia de Gregoria. Berlusconi naj bi senatorju leta 2006 plačal kar tri milijone evrov, da bi ta prestopil v njegovo stranko. Seveda gre za indice. Je pa zanimivo, da je De Gregori na desnico prestopil iz leve stranke Italija vrednot. Polemike okoli prestopa pa so se začele že kmalu po nastopu nove levosredinske vlade Romana Prodija leta 2006. De Gregori je namreč glasoval proti nekaterim zakonskim predlogom vladajoče koalicije in kasneje tudi proti zaupnici Prodijevi vladi, s čimer je pripomogel k padcu vlade.

Ostajamo v Italiji. V Rimu bo namreč potekalo srečanje tako imenovane skupine prijateljic Sirije, ki skušajo pomagati sirski opoziciji. Srečanja se udeležujejo tudi predstavniki sirske opozicije in ameriški državni sekretar John Kerry, ki se mudi na svoji prvi turneji. Skupina združuje približno sto predvsem zahodnih in arabskih držav ter mednarodnih organizacij. To bo peto srečanje prijateljic Sirije. Prvo je potekalo februarja lani v Tunisu. Sledile so konference aprila v Carigradu in julija v Parizu. Četrto srečanje je bilo decembra v maroškem Marakešu.

Poročamo še o enem srečanju. Francoski predsednik Francois Hollande je namreč že prispel na uradni obisk v Moskvo, kjer se je sestal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. V izjavi za javnost je povedal, da namerava njegova država ruske oblasti prositi za pomoč pri umiku vojaških sil in opreme iz Afganistana. Razpravljali naj bi tudi o Siriji, predvsem o možnosti za odstop Bašarja al-Asada. Hollande je še poudaril, da se zaveda, da sta stališči Francije in Rusije v vezi sirijskim vprašanjem različni, vendar je prepričan, da je vojaška rešitev problema nemogoča. Francoski predsednik se je dotaknil tudi Malija in povedal, da bodo francoske sile državo zapustile takoj, ko bo nadzor nad regijo varno v rokah afriških mirovniških sil.

Bivši panamski odposlanec v Organizaciji Ameriških držav Guillermo Koches je na eni od kolumbijskih televizij zatrdil, da so Huga Chaveza pred štirimi dnevi odklopili z aparatur, ki naj bi ga ohranjale pri življenju. Koches trdi, da ima zaupne informacije, ki trdijo, da naj bi bil Chavez možgansko mrtev že pred štirimi meseci. Prejšnji teden, kot trdi Koches, naj bi Chaveza iz Havane prepeljali v Panamo, ker ga na Kubi z aparatur niso želeli odklopiti. V skladu s tem omenjeni diplomat napoveduje skorajšnjo razglasitev venezuelskih predsedniških volitev in dodaja, naj, ako laže, Chaveza oblasti pokažejo vsem. Venezuelske oblasti izjav še niso komentirale.

Romunsko ustavno sodišče je razsodilo proti spremembam zakona, s katerimi je želela levosredinska vlada premiera Victorja Ponte razširiti imuniteto poslancev. Zakon je ustavno sodišče vrnilo v parlament, ki ga mora zdaj uskladiti z ustavo. Parlament je kmalu po parlamentarnih volitvah decembra 2012 sprejel novelo zakona, ki čas za ugovor poslancev na očitke nacionalne agencije za integriteto, ki preverja njihovo premoženjsko stanje in njihove interesne povezave, podaljšuje s 15 na 45 dni.

Avstralija je zasegla zgodovinsko količino amfetamina. Gre za pošiljko 585 kilogramov, ki so jo zasegli na ladji iz južne Kitajske. Vrednost količine bi na črnem trgu skorajda zadostovala za dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke. Do zasega je prišlo po štirih mesecih preiskav oziroma odkrivanja sledi, pri čemer je sodelovala tudi avstralska federalna policija. Policijski komisar Novega južnega Walesa Andrew Scipione je dejal, da gre za drogo, ki ljudi privede do norosti. Živela norost!

V Grčiji pa naj bi močno primanjkovalo zdravil in zalog krvi. Druge države naj jih tej zaradi krize močno prizadeti državi ne bi več želele dobavljati, ker tam dosegajo izjemno nizke cene in se jim tako njihova prodaja ne izplača. Grška vlada je tako objavila seznam 50 farmacevtskih podjetij, ki so iz omenjenega razloga že zaustavile ali nameravajo zaustaviti dobavo zdravil. Grožnja, da bo kmalu zmanjkalo življenjsko esencialnih zdravil, kot so anestetiki, antibiotiki, antipsihotiki, zdravila za zdravljenje hepatitisa C, artritisa in visokega tlaka, postaja realnost. Z dobavo krvi za transfuzijo, ker država zanjo ne more plačati, je prekinil tudi Rdeči križ. Ljudje pa morajo, da bi našli zdravila, le-ta že iskati od lekarne do lekarne.

V kinotetki se je ob 12:00 predvajal dokumentaren film Zavoda Emma z naslovom Moje lepe noge. Film se ukvarja z nasiljem nad ženskami, več pa nam bo povedala Dževada Popaja, strokovna vodja programa zavoda Emma:

 



 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.