MonopolOFF

Aktualno-politična novica
24. 12. 2020 - 15.00
 / OFF

Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek izkoristil svoj ustavni privilegij pomilostitve za štiri nekdanje zasebne vojaške pogodbenike podjetja Blackrock, ki so leta 2007 v Bagdadu umorili najmanj štirinajst civilistov, je nadaljeval s pomilostitvijo vpletenih v preiskavo o domnevnem ruskem vmešavanju v ameriške volitve leta 2016. Predsednik je milost namenil Paulu Manafortu, nekdanjemu vodji svoje kampanje, ki bi moral prestati sedem let in pol dolgo zaporno kazen zaradi finančne prevare ter zarote proti Združenim državam Amerike zaradi svojega dela v Ukrajini, še preden je sploh začel delati za Trumpa. Vse obtožbe proti njemu so se nanašale na njegovo lobiranje ter delo za prorusko ukrajinsko politično frakcijo in na njegovo poskuse preprečiti preiskave. Poleg njega je oprostil Rogerja Stona, prijatelja, ki je je bil obsojen zaradi laganja kongresu v primeru WikiLeaks, in Charlesa Kushnerja, očeta njegovega zeta Jareda Kushnerja. Starejši Kushner je bil leta 2004 obsojen na dve leti zapora med drugim zaradi utaje davkov, kršitev zakonodaje o financiranju političnih kampanj, ki jih je sicer zagrešil pred več kot 15 leti, in s donacijami demokratskim politikom v New Jerseyju.

Kitajska je začela s preiskavo proti tehnološkemu podjetju za e-poslovanje Alibaba, ki ga je ustanovil Jack Ma. Gre za neke vrste kitajsko različico Amazona, ki pa je po širitvi na različne vrste storitev, predvsem plačilnih, že presegel ameriškega dvojčka. Pristojni so Alibabo že opozorili na nedopustnost zahteve, da morajo trgovci podpisati dogovor o sodelovanju, ki jim onemogoča, da bi ponujali produkte na konkurenčnih platformah. Prejšnji mesec je kitajska oblast prvič predstavila osnutek pravil, s katerimi ima namen preprečiti monopolistično delovanje internetnih podjetij. Poleg Alibabe je zaradi enakega razloga na udaru tudi konglomerat Tencent Holdings. 

spejsssss
Izid parlamentarnih volitev v Romuniji
 / 8. 12. 2020
Romunski parlament je z 260 glasovi za in 186 proti izglasoval zaupnico novi vladi, katere predsednik bo bivši bančnik Florin Cîţu. Nova vlada velja za desnosredinsko s proevropsko pozicijo. Koalicijo poleg Nacionalno-liberalne stranke novega premierja Cîţuja sestavljata še okoljevarstveno-liberalno zavezništvo USR-plus in stranka madžarske manjšine Zveza Madžarov. Stranke so dogovor dosegle v ponedeljek in določile novega mandatarja po tem, ko je predsednik Nacionalno-liberarne stranke Ludovic Orban zaradi slabega rezultata na volitvah odstopil. Zdaj sicer vladajoča stranka na volitvah namreč ni zmagala, zmagali so socialdemokrati, ki pa niso mogli sestaviti vlade. Novi ministri naj bi pred predsednikom države Klausom Iohannisom prisegli še danes. 

Medijski regulator Združenega kraljestva Ofcom je oglobil indijski provladni informativni program Republic TV zaradi sovražnega govora o Pakistancih. Oddaja je zaradi neprimernih vsebin dobila tudi prepoved prenašanja v Veliki Britaniji. Indijski kanal je prejel kazen v vrednosti približno 22 tisoč evrov zaradi programa, v katerem je voditelj vse Pakistance oklical za teroriste; z gosti je govoril o tem, kako so celo športniki, znanstveniki in otroci nevarni. To je že tretjič, da je Ofcom obtožil Republic TV neupoštevanja pravil prenašanja vsebin, je pa prvič, da je izdal kazen. Sporni kanal je začel s prenašanjem leta 2017, od takrat pa zavzeto poroča v prid vladajoče stranke BJP  in hindujskega nacionalizma. 

lipa
Po zaprtju kampa Vučjak še bolj odročen »začasni« center Lipa
 / 1. 10. 2020
V begunskem taborišču Lipa v bližini Bihača na severozahodu Bosne in Hercegovine so zagoreli šotori in smetiščni kontejner. Po mnenju policije so požar zanetili migranti, ki so se morali zaradi zaprtja taborišča izseliti, ne da bi vedeli, kam jih bodo oblasti naslile tokrat. Kamp Lipa je bil kot začasen postavljen v aprilu, češ, da gre za epidemološki ukrep. Vanj so naselili predvsem ljudi, ki so prej živeli na ulicah in po skvotih Bihača in Velike Kladuše. Včeraj se je moralo iz taborišča izseliti 1350 ljudi, saj pogoji bivanja v njem niso bili primerni za zimo. Kljub številnim prošljam Mednarodne organizacije za migracije, ki upravlja s centrom, bosanske oblasti niso zagotovile osnovne infrastrukture, natančneje, tekoče vode, elektrike in boljše cestne povezave. Več kot tisoč migrantov so zdaj poslali proti Bihaču, oddaljenem dvajset kilometrov, kjer bi lahko bili naseljeni v zapuščene stavbe. Svet ministrov Bosne in Hercegovine se je sicer odločil, da bodo s pomočjo evropskih sredstev taborišče preoblikovali v stalni sprejemni center, tokrat z osnovnimi življenjskimi pogoji. 

Delavci Iskre v obratu v Semiču so danes zjutraj nenapovedano ustavili delo, saj so zaposleni od vodstva podjetja dobili odločbe, po katerih bo božičnica izplačana različno po poslovnih enotah – in ne v vseh 300 evrov, kot je bilo obljubljeno. Za zaposlene v tovarnah v Kranju, Ljubljani in Šentvidu je tako namenjenih 300 evrov, medtem ko bi naj delavci v Semiču dobili izplačanih samo 50 evrov. Sindikalist Matija Skala je v pogovoru z nami pojasnil, da s stavko zahtevajo enakopravno izplačilo božičnice, poleg tega pa je po novem letu napovedal daljšo stavko, če se božičnica ne razporedi pravično. Izpostavil je še vzvišen odnos vodstva podjetja do semiškega obrata in 50 evrov označil za popolnoma neprimerno izplačilo, s katerim vodstvo kaže svojo nadutost. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness