Nehigienski OFF

Aktualno-politična novica
4. 4. 2014 - 14.00
 / OFF

V Vatikanu sta se srečala najvplivnejša absolutna monarha na svetu. Papež Frančišek je gostil britansko kraljico Elizabeto. Ta je bila soočena s težavo, kaj podariti papežu, ki obsoja materializem, zato mu je prinesla med in jajca domače, buckinghamske pridelave ter steklenico viskija.

Od ostankov iz preteklosti prevrtimo v sedanjost. Evropska vesoljska agencija ESA je včeraj izstrelila satelit Sentinel, prvega v okviru programa Copernicus. Ta bo Evropi omogočil možnost neodvisnega opazovanja zemlje za namene raziskovanja okolja in učinkov humanitarnih katastrof. Sateliti Sentinel bodo omogočili radarsko in optično slikanje zemeljske površine, zaznavanje sestave atmosfere in opazovanje oceanov.

S pomočjo ameriško-evropske, pred 14 leti izstreljene vesoljske misije Cassini-Huygens pa so znanstveniki na Saturnovi luni Encelad odkrili podpovršinsko jezero. O njegovem obstoju se je ugibalo že dlje časa, včeraj pa je bil v reviji Science objavljen članek o raziskavi, ki je s pomočjo meritve gravitacijskega polja potrdila, da je pod površjem verjetno res slana voda. Več o raziskavi nam je povedal astronom s Fakultete za matematiko in fiziko Tomaž Zwitter:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

V povezavi s tem odkritjem beremo o možnostih za obstoj življenja na Enceladu. Sogovornika smo vprašali, ali nam do zdaj neodkrit ocean daje zgolj še eno možnost za špekulacije o življenju drugje v našem osončju ali imajo tovrstna poročila kakšno temeljitejšo podlago:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

V Bruslju danes potekajo sindikalni protesti, ki jih je sklicala Evropska konfederacija sindikatov. Njihov namen je jasno izraziti nasprotovanje nadaljnjemu varčevanju in zahtevati zagon investicij. Tako zahtevajo investicije v višini dveh odstotkov BDP v naslednjih desetih letih, kar bi predstavljalo zgolj četrtino denarja, ki ga je EU v zadnjih letih namenila za reševanje bank. Zahteve protestov nam je iz Bruslja pojasnil tudi izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za politiko zaposlovanja in migracije, javne kampanje in odnose z javnostmi, mlade in sindikalizem ter socialno podjetništvo Goran Lukič:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Na protest z enakim namenom se je v Madridu in 53 ostalih španskih mestih odpravilo tudi več deset tisoč španskih delavcev. V tej južnoevropski državi nameravajo v prihodnjih dveh letih proračunski primankljaj, ki je še leta 2012 znašal 10,6 odstotka bruto domačega proizvoda, zmanjšati na 2,8 odstotka BDP, brezposelnost pa je že sedaj 26-odstotna. Lukiča smo vprašali, ali glede na slabšanje ekonomske situacije v Sloveniji sindikati tudi pri nas načrtujejo demonstracije:

Izjavi lahko prisluhnete v posnetku.

Twitter ostaja v ospredju zunanjepolitičnega dogajanja. Turško ustavno sodišče je razsodilo, da je vladna blokada spletnega družabnega omrežja in video portala Youtube neustavna. Vlada Recepa Tajipa Erdogana je sporočila, da se bo razsodbi podredila, kljub temu da je ne priznava.

Medtem pa v javnost prihajajo poročila, da je vlada Združenih držav Amerike tajno vzpostavljala socialno omrežje, podobno Twitterju, na Kubi. Namen programa ZunZuneo, ki ga je namesto obveščevalnih služb vodila kar ameriška agencija za mednarodno pomoč USAID, naj bi bil najprej vzpostaviti omrežje, nato pa ga uporabiti za podžiganje državljanjske nepokorščine. V ta namen so tudi zbirali podatke o politični opredeljenosti uporabnikov. Administracija predsednika Baracka Obame sicer trdi, da pri vsem skupaj ni šlo za tajni program, da pa je narava kubanskega političnega sistema zahtevala diskretnost.  Podatke o uporabnikih naj bi zbirali za namen povečevanja dosega svojih ostalih programov, kot sta humanitarna pomoč in promocija človekovih pravic.

Iz dokumentov, ki so razkrili program, je razvidno, da naj bi ZDA podobno socialno omrežje želele splesti tudi v Pakistanu. Pakistan je do ameriških humanitarnih in razvojnih programov skeptičen že od uboja Osame bin Ladna. Takrat so ZDA pod pretvezo cepljenja proti otroški paralizi skušale pridobiti genski zapis oseb iz hiše, v kateri naj bi prebival teroristični voditelj.

Od higiene pri razdeljevanju razvojne pomoči k prehranski higieni. Iz ruskega mesta Omsk poročajo o precej nizkih higienskih standardih v tamkajšnji sirarni. Na internetu so se pojavile slike delavcev, ki se zgoraj brez kopajo v mleku, iz katerega se prideluje sir. Delavci naj bi si na ta način popestrili novoletno zabavo.

Predsednik države Borut Pahor je imel med deseturnim drsanjem veliko časa za premislek. In domislil se je, da je prav on najbolj primeren za mediacijo med Zvezo združenj borcev za ohranitev vrednot NOB in domobransko Novo zavezo. Zato bo v prihodnjih mesecih predstavnike obeh organizacij povabil na pogovor. Ta naj bi bil potreben, ker se s sporom okoli domobranskega spomenika zopet odpira tema polpretekle zgodovine, ki smo jo po predsednikovem mnenju v zadnjem času uspešno potisnili v ozadje.

OFF sta pripravila Anuša in vajenec Zwitter.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.