Ni dostopnih stanovanj!...OFF

Aktualno-politična novica
5. 11. 2018 - 15.00
 / OFF

V vzhodnem delu avstralskega mesta Sydney je bila v okrožju Wentworth za državno poslanko izvoljena od strank neodvisna kandidatka Kerryn Phelps. Spomnimo, da so volitve potekale 21. oktobra, ker je premier Malcolm Turnbull odstopil zaradi pritiskov svoje stranke. Po dvotedenskem štetju glasov za izbiro novega poslanca izid volitev za vladajočo koalicijo pomeni izgubo večine, novoizvoljeno poslanko pa postavlja na mesto jezička na tehntici. Phelps je bila v izjavah sicer kritična tudi do restriktivne migracijske politike.

Predsednik šrilanškega parlamenta Karu Džajasurija ni potrdil Mahinde Radžapakse za premierja, češ da ta nima podpore večine 225-članskega parlamenta. Spomnimo, da je predsednik Maithripala Sirisena konec prejšnjega meseca odstavil tedanjega premierja Ranila Wickremesingha, na njegovo mesto pa imenoval Mahindo Radžapakso, ki je bil na mestu premierja do leta 2005 do 2015. Vsaj osem članov Združene nacionalne stranke nekdanjega premierja je potem prestopilo k Zavezništvu svobodnega združenega ljudstva, ki jo vodi predsednik in trenutni de facto premier. Večina članov, ki so prestopili, je bila nagrajena z ministrskim stolčkom v novem kabinetu, potezo predsednika pa so sicer obsodili Združeni narodi. Predsednik parlamenta, ki je zavrnil imenovanje novega premierja, dokler ta ne bo imel večine v parlamentu, je sicer član Združene nacionalne stranke odstavljenega premierja.

izrael-iran-zda
"Eden večjih obveščevalnih dosežkov Izraela"
 / 11. 5. 2018
V veljavo stopajo nove ekonomske sankcije, ki so jih Združene države Amerike naprtile Iranu. Spomnimo, da je ameriški predsednik Donald Trump maja odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom, v sklopu katerega je ZDA sprostila pred tem uveljavljene ekonomske sankcije. Po odstopu ZDA s sankcijami sedaj prepoveduje poslovanje z nekaterimi iranskimi bankami, med katerimi je tudi centralna iranska banka, prav tako pa prepoveduje trgovanje z iranskimi naftnimi podjetji, kar v iransko blagajno prinese približno 80 odstotkov vseh prihodkov. Nekatere države, ki uvažajo največ iranskega olja, bodo iz sankcij izvzete. Evropska unija, Kitajska in Rusija na drugi strani skušajo z drugačnimi mehanizmi ohraniti nuklearni sporazum, a ta še ni zaživel. Iranski predsednik Hasan Rouhani je v odziv na nove ekonomske sankcije sicer izjavil, da te ne bo upošteval in nadaljeval s prodajo nafte, saj da gre za vojno situacijo.

Po še neuradnih podatkih včerajšnjega drugega kroga lokalnih volitev na Poljskem je vladajoča stranka Zakon in pravičnost izgubila še tri večja mesta. V Krakowu, Gdansku in Kielcah je z več kot 64-imi odstotki zmagala opozicijska stranka Civilna platforma. Na ruralnih območjih je vladajoča stranka večinoma zmagala, prav tako pa bo sledeč rezultatom volitev 21. oktobra najmočnejša stranka v 9-ih od 16-ih regionalnih parlamentov, med katerimi ima v šestih absolutno večino.

Samoodločba občanov Jezerskega je spregovorila: meje s Kamnikom ostajajo enake in stojijo nespremenjene. Na referendumu so občani Jezerskega namreč zavrnili odlok o spremembi meje, ki bi kamniško občino začrtal ob bok avstrijske meje. To naj bi Sloveniji zagotovilo črpanje evropskih sredstev v večjem obsegu, zaradi česar je bila pobuda lansirana s strani države že leta 2012, a so občinski svetniki na Jezerskem predlog zavrnili. Letos junija pa je bila dotična pobuda sprejeta, a so o tem na pobudo jezerskega občinskega svetnika Primoža Murija iz vrst SDS glasovali še občani. Ob 62-odstotni udeležbi je 91 volivcev glasovalo za, 241 pa jih je odlok zavrnilo. Več pa v OFFsajdu ob 17-ih.

To, kar se enkrat izgubi, se težko dobi nazaj
 / 3. 11. 2018
Ustanovljen je nov Sindikat delavcev bencinskih servisov. Delavci na bencinskih servisih, med katerimi so tudi Petrol, OMV in MOL, so zaradi slabega ekonomskega položaja in nezadovoljstva nad sindikati ustanovili sindikat, s katerim skušajo doseči reprezentativnost poklica prodajalca na bencinskih črpalkah. Med drugim opozarjajo ne prekarnost zaposlitve, saj ima večina delavcev status samozaposlenega. Prav tako so poudarili neprimernost najnižjega plačila 400-ih evrov neto na bencinskem servisu Petrol in stagnacijo plač, medtem ko je dotični servis lani, v primerjavi s predlani, povečal dobiček za 47 odstotkov.

Inštitut za študije stanovanj in prostora je na tiskovni konferenci predstavil stanovanjsko problematiko v Ljubljani. Na njej so opozarjali, da rast plač zaostaja za rastjo cen stanovanj v Ljubljani. Izmed stanovanj, ki se trenutno prodajajo na spletnem portalu nepremicnine.net, bi lahko posameznik s povprečno plačo kupil zgolj pol odstotka stanovanj. Več pojasni Špela Perner iz Inštitua:

Izjava

Aktualnopolitična redakcija Radia Študent išče nove pisce! Za prijavo na avdicijo na mail: avdicija.apr@radiostudent.si pošlji življenjepis - ne europass - in do 500 besed dolg komentar poljubnega družbeno-političnega dogodka ali pojava. Pri izboru teme posebno pozornost nameni izvirnosti. Čas imaš do 18. novembra!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

predzadnji odstavek: verjetno je mišljeno, da rast plač zaostaja za rastjo cen stanovanj? Če ne bi zaostajale, verjetno ne bi rekli, da je problem?

Seveda, plače močno zaostajajo. Zapis popravljen, hvala za opazko!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness