Odstrel medvedOFF

Aktualno-politična novica
30. 5. 2023 - 15.00
 / OFF

Včasih Golobovi, večinoma pa Jankovićevi svetniki Gibanja Svoboda v mestnem svetu MO Ljubljana?
 / 1. 3. 2023

Ljubljanski mestni svet je potrdil povišanje cen parkirnin. Višje bodo za deset centov na uro, cena pa se bo še naprej razlikovala glede na oddaljenost od središča mesta. Sprememba odloka o urejanju prometa, v katerem so cene določene, bo začela veljati s petim junijem. Odlok po novem vsebuje tudi člen, ki uvaja globo v višini 160 evrov za vožnjo tovornega vozila, traktorja ali delovnega stroja skozi območje ožjega mestnega središča brez ustrezne dovolilnice. Župan Zoran Janković je pred začetkom seje zagotavljal, da protestnikov s traktorji, ki se udeležujejo prijavljenih protestov, ne bodo oglobili. Pomisleke glede županove trditve sta izrazila mestni svetnik Aleš Primc in svetnica iz vrst Levice Urška Honzak, ki sta opozorila, da je uvedba globe zaradi kmečkih protestov izrecno omenjena v obrazložitvi odloka. Koalicija Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda uvedbo člena utemeljuje kot zapolnitev pravne praznine.

podvrsic
Magna je tipična multikorporacija, ki prevlado gradi na razpršenosti dejavnosti
 / 9. 3. 2023

Ministrstvo za gospodarstvo je z vodstvom podjetja Magna Steyr sklenilo sporazum glede zaprtja lakirnice v Hočah. Kanadsko-avstrijska skupina bo tako morala državi vrniti znesek celotne subvencije z obrestmi, kar skupno znaša dobrih 22 milijonov evrov. Marca letos je namreč Magna sporočila, da se lakirnica po štirih letih seli iz Hoč v avstrijski Gradec. Kaj je bilo upoštevano pri izračunu obresti, je pojasnil minister Matjaž Han. 

Izjava

Holding Slovenske elektrarne, krajše HSE, mora po odločitvi vrhovnega sodišča nekdanjemu generalnemu direktorju Stojanu Nikoliću plačati 120 tisoč evrov. Sodišče je odločilo, da je bila prekinitev delovnega razmerja z Nikolićem nezakonita. Nikolić je bil s položaja razrešen med prestrukturiranjem nadzornega sveta HSE novembra 2020 v sklopu kadrovskih rošad tretje Janševe vlade. Po pogodbi bi mu pred odpustitvijo morali poiskati primerno delovno mesto, ki bi ustrezalo njegovi izobrazbi in zmožnostim. Višina zneska, ki ga bo HSE moral izplačati, ustreza znesku desetih bruto plač generalnega direktorja. 

Na vseh treh javnih univerzah poteka stavka zaposlenih. Odpadel je pedagoški proces, izpiti in kolokviji, ustavili so raziskovalno dejavnost in knjižničarsko delo. Visokošolski sindikat Slovenije zahteva redno usklajevanje plač z inflacijo, skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov ter odpravo plačnih krivic. Minister za visoko šolstvo Igor Papič je stavko označil za nepotrebno, saj da so v večmesečnih pogajanjih že razrešili večino neplačnih zahtev sindikata.

Kako poteka določanje kvot za odstrel medvedov...
 / 20. 12. 2018

Nevladna organizacija Alpe Adria Green je sporočila, da je upravno sodišče pred tednom dni ustavilo izvajanje odločbe o odstrelu 235 medvedov v tem letu. Odločbo je aprila izdalo ministrstvo za naravne vire in prostor, kasneje je Alpe Adria Green vložila tožbo. Pri Alpe Adria Green trdijo, da so lovske družine obvestilo o ustavitvi izvajanja odločbe prejele tri dni po odločitvi. Tako naj bi lovci, kot trdijo v nevladni organizaciji, odstrel že izvedli. Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je namen odločbe pojasnil s tem, da gre za preprečitev resne škode in zagotavljanje zdravja in varstva ljudi.

Iz Slovenije na tuje. Azijska razvojna banka je Šrilanki odobrila dobrih 327 milijonov evrov vredno posojilo, namenjeno stabilizaciji gospodarstva. Posojilo je del večjega 2,7 milijard evrov vrednega paketa finančne pomoči Mednarodnega denarnega sklada. Da bo paket izplačan v celoti, mora šrilanška vlada zagotoviti neodvisnost in samostojnost centralne banke ter izvesti reforme upravljanja javnih financ in davčne politike, kar v praksi pomeni višje davke. Aprila je minilo eno leto, odkar je Šrilanka zaradi nezmožnosti odplačanja 43 milijard evrov zunanjega dolga razglasila bankrot.

Notranjepolitično dogajanje v Ukrajini
 / 24. 2. 2023

Ukrajinski parlament je sprejel paket sankcij proti Iranu. Glasovanje je potekalo dan po sporočilu ukrajinskega generalštaba, da je Rusija v nedeljskem bombardiranju Kijeva uporabljala drone, proizvedene v Iranu. Nedeljsko bombardiranje Kijeva je bilo največji tovrstni napad na ukrajinsko prestolnico od začetka vojne. Poleg izvoza vojaškega blaga sankcije prepovedujejo tranzit iranskih izdelkov skozi Ukrajino in let iranskih letal v ukrajinskem zračnem prostoru. Rusija je ta mesec z Iranom sicer podpisala sporazum o financiranju iranske železniške proge. Ta bo del mednarodnega prometnega koridorja sever–jug in bo povezovala Rusijo z Indijskim oceanom ter tako poskušala konkurirati sueškemu prekopu.

Ukrajinski parlament je po predlogu predsednika Volodimirja Zelenskega potrdil tudi prenos dneva zmage nad nacizmom z devetega na osmi maj. Praznik devetega maja naj bi bil namreč del ruske propagande za upravičevanje vojne v Ukrajini, zato bo v Ukrajini odslej dela prost dan en dan prej.

Poljski predsednik Andrzej Duda je podpisal zakon o ustanovitvi komisije za preiskovanje morebitnega ruskega vpliva na poljske politike. Po zakonu bodo ustanovili devetčlansko komisijo, ki jo bo imenoval spodnji dom parlamenta. Preiskovala bo, kateri javni uslužbenci so od leta 2007 podlegli ruskemu vplivu in sprejemali odločitve, ki so škodovale poljski državi. Kritiki zakona vladajoči stranki Zakon in pravičnost očitajo, da želi zakon zlorabiti za obračun z nasprotniki pred jesenskimi volitvami. Za javne uslužbence, ki bi tudi v prihodnje delovali pod ruskim vplivom, je namreč zagrožena kazen do deset let prepovedi opravljanja javnih funkcij, ki vključujejo dostop do javnih financ in tajnih podatkov. Predvsem naj bi bil zakon uperjen proti opozicijski stranki Civilna platforma, ki ji v vladajoči stranki očitajo vzpostavitev odvisnosti od ruskih energentov, čeprav je pod Donaldom Tuskom vladala od leta 2007 do 2014. Zaskrbljenost zaradi sprejetja zakona sta že izrazila Evropska komisija in zunanje ministrstvo Združenih držav Amerike. Proti Beli in navadni Rusiji je uperjen tudi nov odlok poljske vlade, ki tovornim vozilom, registriranim v Belorusiji in Rusiji, prepoveduje prečkanje poljsko-beloruske meje. V veljavo bo stopil s prvim junijem, ne pojasnjuje pa, če bo to veljalo tudi za odsek poljsko-ruske meje pri ruski eksklavi Kaliningrad.

Vir fotografije: creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness