21. 11. 2012 – 14.00

Off 10. obletnice

Audio file

Izrael osmi dan zapored obstreljuje območja Gaze, po podatkih Palestincev pa je bilo v izraelski operaciji na Gazo doslej ubitih že več kot 140 Palestincev, medtem ko je najmanj 950 Palestincev ranjenih. Podatke o žrtvah in ranjenih je posredoval palestinski predstavnik pri Združenih narodih Rijad Mansur v pismu Varnostnemu svetu Združenih narodov, v katerem ga je pozval k obsodbi izraelske operacije, s katero želi Izrael končati palestinsko raketno obstreljevaje z območja Gaze. Razprava v Varnostnem svetu bo na zahtevo arabskih držav potekala danes ob devetih zvečer po srednjeevropskem času. Tel Aviv je sporočil, da so ponoči obstreljevali okoli sto ciljev na območju Gaze, od tega polovico podzemnih raketometov. Z območja Gaze pa so izstrelili več raket na Izrael, ki pa niso zahtevale žrtev. So pa včeraj palestinske rakete ubile prvega izraelskega vojaka. Skupno je bilo do sedaj od začetka operacije ubitih pet Izraelcev. Nekateri palestinski viri so sicer v torek dejali, da naj bi bilo vzpostavljeno premirje, vendar Izrael trdi, da ni bilo sprejetega nobenega dogovora, saj se Tel Aviv ni strinjal s ponujenim od Hamasa.

Opoldan po tel-avivskem lokalnem času pa je v tem mestu na avtobusu javnega prevoza odjeknila eksplozija, ki je huje poškodovala sedem ljudi. Izraelske oblasti za napad krivijo Hamas. Predstavnik za stike z javnostmi Hamasa Sami Abu Zuhri je dejal, da njegovo gibanje blagoslavlja napad v Tel Avivu in ga razume kot naravni odgovor na Izraelski masaker v Gazi.

Mestni nadzorniki San Francisca so s šestimi glasovi za in petimi proti potrdili predlog nadzornika mestnega okrožja Castro, Scotta Weinera, o prepovedi javne golote. V kolikor bo župan Edwin Lee predlog podpisal, bo golota dovoljena samo še ob ustreznih priložnostih, pod kar spadajo parade in podobne prireditve. Weiner se je že dve leti boril proti goloti zaradi številnih pritožb ljudi, ki jim je javno razkazovanje intimnih delov telesa na ulicah in trgih počasi začelo presedati, ne glede na sloves San Francisca kot odštekanega mesta. Zagovorniki razkazovanja golote po drugi strani trdijo, da je prav to tisto, kar dela San Francisco privlačno in liberalno mesto. Proti zakonu je že vložena zvezna tožba zaradi kršenja svobode do izražanja. Zagovorniki golote so se tudi zbrali pred mestno hišo in protestirali proti zakonu. Nadzorniki, ki so glasovali proti, so menili, da bo zakon odvračal pozornost policije od resnega kriminala.

Stavka dveh največjih argentinskih sindikatov – Generalne konfederacije delavstva in Sindikata delavske centrale - je paralizirala prestolnico Buenos Aires in več drugih večjih mest. Tako je bila v prestolnici zaprta večina linij podzemne in nadzemne železnice, odpovedani so bili letalski leti, medtem ko je bilo v središču mesta zelo malo prometa. To je že drugi velik protest proti vladi predsednice Christine Fernandez de Kirchner v zadnjih dveh tednih. Sindikata zahtevata manjše davke na delavske plače, razočarana pa sta tudi nad stanjem argentinskega gospodarstva in naraščajočo korupcijo v državi. Omenjena sindikata sta že umaknila svojo podporo vladi, pri stavki pa se jima je pridružila tudi Agrarna federacija Argentine, ki predstavlja kmetijski sektor.

Kircherjeva je v odzivu dejala, da je bila stavka omejena na nekaj okrožij v prestolnici, medtem ko naj bi ljudje v drugih predelih države večinoma odšli na delo. Dodala je še, da je sindikati s svojo močjo ne bodo niti prestrašili niti ustrahovali. Nekateri ekonomski analitiki sicer opozarjajo, da naj bi bila letna inflacija v Argentini kar 24-odstotna in ne 10-odstotna, kot to prikazujejo uradni statistični podatki. Po podatkih Svetovne banke pa je v Argentini leta 2011 gospodarska rast padla z 9 na 2,2 odstotka.

Odstotek pa se povečuje na Hrvaškem, vendar ne pri gospodarski rasti, ampak pri tatvini goriva iz cevovodov naftne družbe Ina. Tako je bilo zaradi kraj goriva na območju Ivanić-Grada letos s strani policije vloženih že 44 ovadb. Gre seveda za ilegalne priključke na cevovode Ine, kar povzroča tudi onesnaženje okolja, saj vsi nelegalni odjemalci goriva niso zadosti strokovno izobraženi. Zaradi onesnaženja vode in tal je morala Ina plačati več milijonov kun kazni. Nazadnje je hrvaška policija prijela skupino nezaželenih odjemalcev, ki so imeli tank s približno 7.000 litrov nizkooktanskega bencina. Seveda pa vsota, ki jo zaslužijo tatovi s krajo goriva Ini, še zdaleč ne dosega 10 milijonov evrov provizije, ki jo je po besedah hrvaškega sodišča prejel nepravnomočno obsojeni nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader od naftne družbe Mol kot darilo, da bi ji hrvaška vlada prepustila upravljavske pravice v hrvaški družbi Ina, kljub temu da Mol v tej družbi ni imel večinskega deleža. Profesionalci so pač profesionalci.

Slovenija je na današnji dan pred desetimi leti na vrhu Nata v Pragi dobila povabilo k članstvu v zavezništvu. Podpora vstopu Slovenije v zvezo Nato je bila vse prej kot homogena, kar dokazuje tudi rezultat na referendumu 23. marca leta 2003, ko je proti vstopu v zvezo Nato glasovalo približno 34 odstotkov udeležencev referenduma, kljub temu da so vstop v Nato podpirale takrat vse etablirane stranke. Spregovorili smo z Rajkom Muršičem s Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je v tistem času aktivno nasprotoval vstopu Slovenije v Nato:

Izjava je v posnetku oddaje.

Parlamentarna in koalicijska stranka Državljanska lista je proti uvedbi kvot za zaposlovanje za določen čas, ki jih predvideva reforma trga dela, saj v tem vidijo ustvarjanje dodatnih administrativnih ovir. Namesto kvot tako predlagajo dodatno poenotenje in poenostavitve različnih prožnih oblik dela in uvedbo bolj enotnega sistema občasnih in začasnih del, v katerega bi vključili tudi študentsko in dijaško delo. To sicer predlagajo v imenu konkurenčnega gospodarstva. Misel gre takole: ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest ni vzrok blaginje in socialne varnosti. Vzrok je uspešno in konkurenčno gospodarstvo. Ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest pa je posledica tega. Več nam je povedal vodja poslanske skupine Državljanske liste Rihard Braniselj:

Izjava je v posnetku oddaje.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.