31. 8. 2023 – 15.00

OFF begunskim samskim moškim

Audio file

Audio file
7. 1. 2019 – 17.00
Pričakovani neuspeh državnega udara v Gabonu

Gabonska vojaška hunta, ki je včeraj prevzela oblast, je za začasnega predsednika imenovala generala Bricea Klotera Oliguija Nguemaja, poveljnika republikanske garde. Oligui je razglasil odstavljenega predsednika Alija Bonga Ondimbo za upokojenega in zagotovil, da uživa vse pravice, Bongo pa je objavil video, v katerem trdi, da je v hišnem priporu. Državni udar v Gabonu je vojska izvedla, potem ko je volilna komisija Bonga razglasila za zmagovalca predsedniških volitev. Drugouvrščeni Albert Ondo Ossa je volitve po koncu glasovanja označil za prevaro. Vojska je po udaru volitve razveljavila in odpravila blokado interneta, ki je veljala od sobotnih volitev. Policijsko uro, ki je prav tako veljala od volitev, je vojska do nadaljnjega podaljšala. Zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je dejal, da puča v Gabonu ne gre enačiti s tistim v Nigru pred dobrim mesecem dni. Ocenil je, da so razlog za udar v Gabonu volilne nepravilnosti. Evropska unija zaenkrat po njegovih besedah nima namena evakuirati svojih državljanov iz Gabona. 

Audio file
20. 7. 2022 – 21.00
Ob 10. obletnici revolucije v Rožavi

V sirski regiji Dajr az-Zaur na jugovzhodu ozemlja pod nadzorom Sirskih demokratičnih sil so se začeli spopadi med Sirskimi demokratičnimi silami, v katerih dominirajo kurdski socialisti, in arabsko milico, ki je bila prej del te koalicije. Spopadi so se začeli v ponedeljek, potem so kurdske sile pridržale Rašida Abu Haulo  — voditelja Vojaškega sveta Dajr az-Zaur — med srečanjem, na katerega so ga same povabile. Kurdske sile so potrdile, da so arabskega poveljnika odstavile zaradi komunikacije in koordinacije z zunanjimi silami, sovražnimi revoluciji, ter zločinov, kot so tihotapljenje drog, zloraba položaja in neučinkovitost v boju proti Islamski državi. Arabski vojaški svet v regiji Dajr az-Zaur je bil do sedaj vključen v Sirske demokratične sile in je bil zadolžen za varnost v regiji. Predstavniki arabskih plemen zdaj Kurde obtožujejo brisanja arabske identitete regije in zahtevajo takojšnjo izpustitev Abu Haule. Sirske demokratične sile so ga enkrat aretirale že septembra 2017, prav tako po obtožbi, da ne sodeluje v boju proti Islamski državi. Takrat so ga izpustile po štirih dneh in do upora vojaškega sveta ni prišlo. Sirske demokratične sile so vojska kurdske avtonomne administracije v Rožavi. Sestavljajo jo kurdske enote, ki so v njej najmočnejše, in več manjših etničnih milic. V sirski vojni so imele vodilno vlogo pri vojaškem porazu Islamske države.

Belgija je ukinila nudenje zavetja samskim moškim prosilcem za azil. Državna sekretarka za azil Nicole de Moor je odločitev pojasnila s povečanim pritiskom na azilne domove, češ da ne smejo dopustiti, da bi zaradi samskih moških na cesti ostali otroci. Kot je povedala, so prosilci za azil že skoraj zapolnili več kot 30 tisoč mest nastanitve. Lani je po navedbah belgijske azilne agencije v državi za azil zaprosilo skoraj 40 tisoč ljudi. Belgija ima skupaj 11 milijonov prebivalcev. Philippe Hensmans, direktor belgijske podružnice Amnesty International, je dejal, da je Belgija s tem, ko je na cesto vrgla moške prosilce, pokopala človekove pravice.

Kitajska in Nikaragva sta sklenili prostotrgovinski sporazum. Za sporazum sta se državi začeli pogajati julija lani, leto po tem, ko je Nikaragva umaknila priznavanje Tajvana in kot suvereno priznala Ljudsko republiko Kitajsko. Sporazum določa produkte, s katerimi bosta državi trgovali brez carin; med njimi so živila, tekstil in elektronika. Postavlja tudi okvir za elektronske transakcije, varstvo osebnih podatkov in sodelovanje pri digitalnem gospodarstvu.

V največji Kitajski občini Chongqing z jutrišnjim dnem ukinjajo pogoj sklenjene zakonske zveze za pridobitev starševskega dodatka. Z ukinitvijo pogoja želijo v občini, ki je upravno enakovredna provinci, omiliti padanje števila rojstev in posledično staranje prebivalstva, ki je posledica politike enega otroka, veljavne med letoma 1979 in 2015, ter drugih socialnih politik. Letno število porok na Kitajskem pada, neporočene ženske pa so zaradi neupravičenosti do starševskega dodatka v ekonomsko depriviligiranem položaju, kar je dodaten razlog, da se ne odločajo za starševstvo. Pogoj so tako že ukinili v provincah Guizhou, Shaanxi, Hunan in Jiangsu. Na Kitajskem je lani prvič po šestih desetletjih število prebivalstva upadlo, in sicer za nekaj manj kot milijon.

Audio file
11. 8. 2023 – 17.00
O izrednih padavinah in še izrednejših poplavah

V državnem zboru obravnavajo rebalans proračuna in zakon za odpravo posledic poplav, ki sta ju včeraj potrdila parlamentarna odbora. Vlada v petih let načrtuje do sedem milijard evrov za financiranje obnove, po besedah premiera Roberta Goloba bo le manjši del tega padel na pleča zaposlenih.

Izjava

Obdavčitev dobička, o kateri je govoril premier, je po včeraj sprejetem koalicijskem amandmaju vsebovana v solidarnostnem prispevku. V osnovo za izračun 0,3-odstotnega prispevka bodo namreč všteti vsi bruto dohodki fizičnih oseb. Poleg tistih, ki sodijo v osnovo za izračun dohodnine, tudi dohodki iz kapitala, kot so obresti, dividende ali dohodek od prodaje nepremičnin. Solidarnostni prispevek bodo delavci in podjetja plačali v letih 2023 in 2024. 

Še pred sejo je minister za delo Luka Mesec predstavil ukrepe na področju svojega ministrstva. Vsako gospodinjstvo, ki je v stanovanju utrpelo resno škodo, bo lahko na centru za socialno delo zaprosilo za izplačilo do 3500 evrov za samsko osebo in do 11.600 evrov za štiričlansko družino. Zaposleni, ki so po poplavah čistili prostore svojih podjetij, bodo za avgust dobili 100 odstotkov plače, kar bo v celoti krila država. Zaposleni, ki so zaradi poplav na čakanju na delo, bodo dobili 80 odstotkov plače, kar bo prav tako pokrila država. Enako velja za vse, ki zaradi »višje sile« ne morejo na delo. Upokojencem bo ministrstvo zvišalo limite možnosti opravljanja začasnega in občasnega dela. Tuji delavci iz nevizumskih držav se bodo v Sloveniji po novem lahko zaposlili v desetih dneh že samo s soglasjem zavoda za zaposlovanje.

Vir: Lastni vir
Audio file
18. 9. 2020 – 12.00
Poziv na protestno akcijo Za naravo ob Sočo

Nevladne organizacije Eko Anhovo in dolina Soče, Civilna iniciativa Danes in Inštitut 8. marec so predstavile predlog sprememb zakona o varstvu okolja. Podpise za vložitev predloga, po katerem bi izenačili standarde naprav za sosežig s standardi za sežigalnice, bodo začeli zbirati jutri. Za naprave za sosežig odpadkov, kakor trdijo, po obstoječi zakonodaji veljajo nižji okoljski standardi. Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo in dolina Soče:

Izjava

 

Vir fotografije: Marie Čcheidzeová, Wikimedia Commons

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj