Off berlinskega zidu

Aktualno-politična novica
27. 3. 2013 - 14.00
 / OFF

Ekvadorska vlada se je odločila, da bo kitajskim naftnim združbam na dražbi ponudila nekaj več kot tri milijone hektarjev amazonskega deževnega pragozda. Kot je bilo pričakovati, so s tem dejanjem razjezili več skupin avtohtonih prebivalcev dotičnega območja, ki opozarjajo na nepopravljivo škodo, ki jo s prodajo te zemlje povzročijo tako ekosistemu kot tudi njihovemu tradicionalnemu načinu življenja. V odprtem protestnem pismu, ki so ga poslali vladi, zahtevajo, da se naftnim združbam prepove sodelovanje v dražbi za ozemlje, vendar pa je ta zahteva zaradi velikega ekvadorskega dolga Kitajski, ki znaša skoraj desetino njihovega bruto domačega proizvoda, težko uresničljiva.

Aktivisti organizacij za zaščito človekovih pravic po Združenih državah Amerike so v nedeljo začeli s protestnimi akcijami v podporo gladovno stavkajočim zapornikom v Guantanamu na Kubi. Gladovna stavka, ki se ji je pridružila že večina izmed 130 zaprtih v »Kampu 6«, traja že od začetka marca in ji je botroval odvzem osebnih predmetov in Koranov s strani paznikov. V Chicagu so se zato v nedeljo protestniki zbrali tudi pred domovanjem predsednika Baracka Obame in brali imena zapornikov ter opozarjali na neizpolnitev njegovih predvolilnih obljub o zaprtju spornega zapora. Vse več aktivistov po celi državi se pridružuje tudi protestnemu postu. Za podrobnejši vpogled v dogajanje smo klicali
Christopherja Knestricka, aktivista organizacije Witness Against Torture, ki vodi protestne aktivnosti.

Izjava je na voljo v posnetku.

Nekaj mesecev trajajoči spor med sekularnimi in fundamentalističnimi uporniškimi frakcijami v Siriji je v ponedeljek eskaliral v oborožen spopad, ko so pripadniki ultrakonzervativne islamistične milice Jabhat al-Nusra napadli vodjo Brigad Farouq, Abuja Azzama, in ga huje ranili. Slednji je postal njihova tarča, ko je javno izjavil, da se Jabhat bori le za moč uveljavljanja svojih dogem in da jim ne bo dovolil, da bi ugrabili revolucijo. Uporniške frakcije, ki težijo k sekularni ureditvi Sirije, so sicer najmočnejše in imajo največ pripadnikov, vendar prejemajo islamski fundamentalisti vse več podpore s strani mednarodnih mrež, kot je Al Kaida.

Protesti so izbruhnili v čikaških predmestjih, ko so mestne oblasti z županom Rahmom Emanuelom na čelu razglasile, da bodo zaradi varčevanja zaprle več šol in s tem prisilile okoli 30.000 učencev, da se prepišejo na druge šole, če to sploh lahko. Mestne oblasti zagovarjajo potezo z argumentom, da zapirajo le neoperativne šole in da bi radi zagotovili kvalitetno šolanje vsem, ne glede na to, kje živijo. Vseeno je problematično dejstvo, da zapirajo šole predvsem v revnejših četrtih in četrtih, kjer prevladuje temnopolta populacija in šole nudijo nepogrešljiv socialni steber ter mnogim omogočajo izhod iz revščine in kriminala. Učitelji in učenci so se zato znašli skupaj na cesti, kjer zahtevajo preklic načrtovanega zaprtja.

Multinacionalni koncern Google se je nedavno znašel v sporu z vladnim uradom za švedski jezik glede novega izraza v švedskem besedoslovju. Gre za besedo ogooglebar, kar pomeni, da se nečesa ne da najti v brskalniku, ki ga nudi Google. Internetni gigant se je zaradi besede pritožil, urad pa jo je potem izbrisal iz švedskega jezika. Vladni urad za švedski jezik je besedo ogooglebar uvrstil na svoj letni seznam novih besed, ki so prišle v ustaljeno rabo. Ob tem dejanju je v skandinavsko deželo v križarski maniri prispel Google, ki je urad opomnil, da so oni registrirana blagovna znamka, ki zahteva ponovno preučitev definicije besede in jasno določitev, da je ta povezana z iskalnikom Google. Švedi so po pritožbi besedo preprosto izbrisali s seznama in na dno dodali opombo, da se ne strinjajo z Googlovim poskusom, da bi nadzirali razvoj jezika. Govorili smo s Sofijo Manlgard iz švedskega urada za jezik, ki je z nami delila podrobnosti spora.

Izjava je na voljo v posnetku.

 

V okviru nepremičninskega projekta so kljub ostremu nasprotovanju javnosti porušili še en odsek berlinskega zidu. Na prizorišču je bilo zaradi preteklih protestov proti podiranju zgodovinske dediščine mesta približno 250 policistov. Nasprotniki nepremičninskega projekta so že večkrat protestirali ob dobrem kilometru dolgem delu zidu, ki se sicer imenuje East Side Gallery, odkar so v začetku meseca podrli prvi del zidu. Odstranjevanje je bilo zaradi protestov začasno prekinjeno, se pa vsake toliko časa nadaljuje, kar posledično pomeni, da v zidu nastajajo odprtine, ki jih bodo nadomestile gradnje luksuznih stanovanj. Govorili smo z Olafom Ribeojem, protestnikom in turističnim vodnikom v glavnem mestu Nemčije.

Izjava je na volo v posnetku.

V prostorih Doma sindikatov se je danes zgodila novinarska konferenca civilnodružbenih organizacij pod skupnim imenom Koalicija solidarnih. Svoja stališča so predstavili predstavniki iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Koordinacijskega odbora kulture, društva Asociacija, Delovsko-punkerske univerze in iz sindikalne konfederacija KNSS – Neodvisnost. Primarni razlog novinarske konference je bil predstavitev stališč do urejanja referendumskih pobud v Predlogu ustavnega zakona o spremembah 90., 97., in 99. člena Ustave Republike Slovenije. Na začetku konferenc je Andrej Srakar iz Asociacije naslovil izhodiščne teze in povedal sledeče:

Izjava je na volo v posnetku.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.